Vă rog să mă scuzați pentru expresia în engleză folosită în titlu, dar nu am dorit să modific numele fenomenului la care voi face referire astăzi. Cancel Culture este modalitatea prin care o persoană publică, brand sau lucru este tras la răspundere pentru faptele sale. În SUA acest fenomen este foarte puternic și mulți influenceri, politicieni sau chiar branduri au fost boicotate și penalizate sau chiar anulate de către public și mase din cauza unor acțiuni sau comportamente. Practic, se poate ajunge și până la a îngropa imaginea sau cariera cuiva dacă trezește în public emoții și reacții suficient de puternice. Vă încurajez să vă documentați mai mult despre fenonem dacă vă interesează subiectul pentru că sunt niște studii de caz absolut fascinante.

Articolul de astăzi s-a născut din nevoia mea de a continua un dialog pe care nu l-am deschis eu, dar pe care l-am facilitat eu pe contul meu personal de Instagram. Da, este un cont cu un număr mare de followeri, dar este contul meu personal. Contul brandului meu este @idufashion și apreciez dacă alegeți să urmăriți și acel cont. 

ioana dumitrache idu fashion fusta pantalon culottes1

Am postat ieri această fotografie pe care mi-a făcut-o mama și care îmi place foarte mult nu doar datorită cromaticii perfect armonizate, ci mai ales că întâmplarea a făcut să îmi aliniez chipul pe direcția luminii fără ca măcar să intenționez asta. 

Vi s-a întâmplat vreodată să faceți ceva spontan și să iasă ceva foarte frumos? Fix așa mă simt și eu vizavi de această fotografie.

Ca să nu mai adaug că port două piese IDU FASHION create de mine: fusta pantalon din material fluid care te mângâie la fiecare pas și topul one of a kind de care sunt foarte mândră. Eu nu mă îmbrac sport de fel (în afară de momentele în care fac mișcare) și am creat această piesă vestimentară combinând patru tipuri de țesături cu texturi diferite pentru că îmi doream un top mai casual, dar care să poată fi integrat și în ținute mai stilate. Mi-am dorit să fie o piesă deosebită, nu un alt bluzon din bumbac cum se găsește peste tot, ci un bluzon cum aș purta și eu. Vă spun sincer că am vrut să iasă o piesă deosebită pentru că oamenii deosebiți poartă piese cu adevărat speciale. Și mi-a ieșit și sunt tare mândră de asta.

ioana dumitrache idu fashion fusta pantalon culottes2

Și poate unii dintre voi se gândesc în momentul asta că puțină modestie nu mi-ar strica. Dar nu asta înseamnă modestia. Nu vi se pare stupid sau ipocrit ca un om care face ceva bine pe specialitatea lui să își minimizeze munca doar ca să nu fie considerat arogant? Nu zic că tot ce fac eu este minunat, departe de mine acest gând. Numai eu știu câte produse am încercat și nu au ajuns să fie produse pentru că nu ieșeau. Dar acel top este cu adevărat deosebit și perfect armonizat.

În ultimii ani am primit comentarii de tot felul, dar cele mai multe sunt referitoare la modul în care arăt. Unii oameni doar atât văd la mine, alții merg mai în profunzime și descoperă toate darurile pe care le am de oferit și altora le sunt pur și simplu indiferentă. Dar să lămurim un lucru: mie îmi place cum arăt, îmi place omul care sunt astăzi și sunt mândră de realizările mele cunoscute și necunoscute publicului. Ca orice om (nu doar femeie) am zile și momente în care mă simt mai bine cu mine și zile în care îmi place mai puțin de mine. Și este perfect în regulă să simt asta. Vreau să vă spun și vouă că este în regulă să nu vă iubiți sau să nu vă placă la fel de mult de voi în fiecare zi. Ce nu este benefic este ca în acele momente să fiți duri cu voi și să vă biciuți cu gânduri și cuvinte urâte sau să vă certați pentru că asta simțiți despre voi. Simțiți pur și simplu și acceptați. Stați cu acel disconfort. Orice emoție este permisă, dar spuneți-vă că nu este permis orice comportament (din partea voastră sau din partea altora). 

Vă dau un exemplu concret: vă simțiți balonați, vă strâng hainele și stați într-o stare de disconfort care dă mai tare vocea criticului interior (pe care toți o avem) și care începe să ne adreseze cuvinte urâte, critici sau chiar jigniri. Acesta este un moment bun să conștientizați emoția, să simțiți și să arătați blândețe și empatie față de voi. Un comportament constructiv s-ar concentra pe cum ar fi posibil în situația de față să fie ameliorat disconfortul fizic și cum ar putea fi prevenit în viitor. Un comportament distructiv ar da la maxim volum vocii critice, ba chiar le-ar permite și altora să alimenteze starea neplăcută. Recomandarea mea ar fi să puneți limite celor din jur care pot alimenta și ei criticul interior astfel încât să vă conducă pe o spirală spre ura de sine. 

Eu voiam să vă povestesc despre situația concretă de mai jos, dar am ajuns să vă explic cum funcționează mintea mea acum după ani de lucrat în terapie cu psihicul meu și prin diverse practici spirituale.

cancel culture

Mi s-a părut simpatică în primul rând coincidența de prenume ale persoanelor implicate în poveste, ceea ce a făcut situația și mai simpatică. Jeanina Zgîrie care este stilist personal certificat mi-a lăsat un comentariu în care a apreciat ținuta și a zis că este impecabilă dându-i nota 10/10, iar Geanina Turcu despre care nu știm nimic a zis că fusta pantalon (culottes) nu avantajează persoanele plinuțe și că fără supărare, dar mă face să arăt cât elefantul Cici (I googled elefantul Cici nu e așa mare pentru un elefant), dar nu pe mine, ci în general. Femeia e nehotărâtă tare, dar așa suntem noi femeile. Este amuzant că un stilist zice una și o persoană neavizată spune alta. Nu ar fi fost nicio problemă dacă Geanina ar fi zis: Mie nu îmi place cum îți stă, eu consider că persoanele plinuțe nu sunt avantajate de fusta pantalon, pentru că ea și-ar fi spus părerea ei personală și subiectivă, dar mai ales și-ar fi asumat-o. Dar ea a generalizat o părere personală (care este perfect validă) aducând și niște mici răutăți care să îi susțină opinia. 

Comentariile sunt publice pe profilul meu personal care este și el public, deci pot face ce vreau cu ele.

Așa că am făcut acest reel ce are ca scop sublinierea ideii că da, ne putem da cu părerea despre orice pe internet, dar pot apărea consecințe. Cancel culture, cum spuneam încă de la început, funcționează în ambele direcții și nu doar persoanele publice pot fi ținta tuturor părerilor pertinente sau mai puțin pertinente, ci și aceste persoane care cred ca pot spune ce vor când vor doar pentru că au acces la internet pot primi reacții la reacțiile lor. 

Ce mi-a declanșat mie reacția de fapt este fix această atitudine că în 2024 încă stigmatizăm oamenii pe baza aspectului fizic și că niște străini fără nicio pregătire sau autoritate în domeniu cred că pot anula ce faci sau cine ești tu doar pentru că au acces la internet

Nu, nu trebuie să acceptăm asta. Mi s-a reproșat că nu știu să primesc feedback sau că nu știu să primesc critici constructive. Subliniați voi ce e constructiv în mesajul Geaninei. Apoi a continuat cu jigniri de genul „ești proastă și arogantă, nu ai studii în domeniu, tu doar faci haine (dar hainele alea cum apar?), ești grasă și încuiată de asta nu îți iese nimic în viață etc ”, dar a mai șters din ele, numai că eu am apucat să le citesc. Ba chiar am întrebat-o de ce mă urmărește dacă tot sunt proastă și arogantă. 

Aici nu este vorba că nu știu eu să primesc un feedback sau o critică constructivă (desi critica constructivă nu există), ci este vorba despre faptul că eu am niște limite sănătoase și nu permit să îmi fie încălcate. Este vorba despre faptul că nu accept nesimțirea și mitocănia. Este vorba despre faptul că nu accept să îmi fie anulată sau minimizată munca și persoana. 

critica constructiva nu exista

De ce să accept mitocănia? Noi femeile suntem dresate să acceptăm mitocănia ca fiind normală, să plecăm capul și să “fim modeste”, că așa dă frumos. Dar oare asta este soluția? Soluția nu ar fi să fim oameni asumați cu părerile noastre dacă tot le împărțim în stânga și în dreapta sau să nu fim rele? Special am folosit femininul pentru că din păcate tot noi femeile ne călcăm între noi. 

Am fost criticată pentru reacția mea, dar cum ar fi fost bine să procedez? Poate va veni un moment când tu vei fi în locul meu (sau poate ai fost deja) și îți vei mușca limba și vei înghiți toate jignirile pe care nu le meriți. Oare așa este bine? Oare asta este soluția? Oare meritam să fiu comparată cu un elefant? La urma urmei, eu mi-am dorit să ofer femeilor de toate siluetele și mărimile (pentru că la IDU FASHION găsești haine de la măsura 34 la măsura 54) haine confortabile, frumoase, moderne și de foarte bună calitate pentru a se simți bine în pielea lor, cea de acum, nu cea de peste când vor ajunge la o greutate pe care o consideră ideală pentru ele, și să se simtă admirate. Pentru că da, hainele pe care eu le creez stârnesc multe priviri admirative și acesta este fededback-ul primit de la cliente, așa că nu am de ce să fac pe modesta. 

Mai simt să vă spun un lucru și o fac din tot sufletul. În ADN-ul femeilor există înrădăcinată o pornire care ne face să simțim că suntem într-o competiție continuă una cu cealaltă. Poate și pentru că trăind în patriarhat existența femeilor a depins mult de bărbați și atunci femeile erau în competiție pentru a avea alături cel mai puternic bărbat care să le asigure supraviețuirea. Acum, în acest mileniu cu doi, se simte o schimbare de energie care momentan este destul de dezechilibrată: femeile au ajuns să câștige în multe situații mai mult decât bărbații, să facă activități care în trecut erau făcute doar de bărbați. Ba mai mult, feminismul extremist parcă aduce furie și ură împotriva bărbaților. Nicio extremă nu este bună.

Pe altă parte, femeile au început să se strângă în triburi și să se susțină, să învețe unele pe celelalte și să ofere iubire. Suntem într-o perioadă de schimbare și de echilibrare a energiilor.

De aceea, dragi femei, vreau să vă reamintesc că nu suntem într-o competiție, că nu suntem în două tabere femei slabe și femei grase care se află într-o luptă, ci că toate suntem femei și că suntem de aceeași parte a baricadei. Că toate avem luptele și frământările noastre interioare și că doar împreună prin susținere, blândețe și iubire vom reuși să le depășim. 

Este pentru prima oară când opresc comentariile la o postare publică, dar nu-mi plăcea direcția în care o lua discuția și faptul că deja simțeam o segregare nesănătoasă. 

Retreat femei in armonie

Femei în armonie în Retreat Mârgău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *