De câteva zile am început sã consum salatele deja gata preparate de la Eisberg. Mi se pare mai comod aşa şi în plus am o diversitate de arome într-un singur pachet. M-am decis sã încerc toate sortimentele disponibile pentru a mã hotãrî care este preferatul meu, iar astãzi am nimerit unul cu multã, multã rucola. Mie nu prea îmi place rucola datoritã gustului uşor amãrui, însã m-am gândit cã este pusã acolo cu un scop aşa cã m-am gândit sã mã documentez puţin despre aceastã plantã.
Consideratã o plantã minune în dietoterapie, rucola este apreciatã mai ales în curele de slãbire şi detoxifiere. Fiind una dintre cele mai sãnãtoase salate verzi, aceastã plantã este bogatã în fibre şi proteine fiind un aliment foarte sãţios care ajutã la diminuarea consumului de grãsimi.
Consumul de rucola furnizeazã organismului energie, vitaminele C, A şi K, magneziu, calciu, fier şi potasiu care ajutã la tensiunea arterialã, întãreşte sistemul osos şi pe cel vascular. De asemenea, conţine şi acid folic foarte benefic femeilor însãrcinate pentru cã previne problemele care pot apãrea în timpul naşterii.
Vitamina C este eficientã în producţia de colagen, reduce efectul nociv al radicalilor liberi şi întãreşte sistemul imunitar. Mai multe despre Vitamina C am scris aici.
O canã de rucola conţine 52 grame de proteine, 13 grame de grãsimi, 73 grame de carbohidraţi, 3 grame de fibre şi 41 grame de zahãr natural. Astfel, aceastã plantã este recomandatã în dietele de slãbit deoarece este dã senzaţia de saţietate şi pentru cã poate inhiba pofta de mâncare ajutând la diminuarea consumului de grãsimi.
Se recomandã de asemenea pentru tratarea anemiei, infecţiilor renale şi intestinale, pentru creşterea imunitãţii şi în curele de detoxifiere. Studiile aratã cã cei ce consumã frecvent aceastã salatã rãcesc mai rar, sunt predispuşi mai puţin la cistitã sau colitã. Explicaţia acestor efecte constã în acţiunea imunostimulentã directa a plantei, dar şi în conţinutul ridicat de vitamina C, care joacã un rol important în procesele imunitare.
De asemenea, este şi o sursã de sulforan – o substanţã care nu numai determinã detoxifierea naturalã a organismului, ci este cunoscutã şi pentru proprietãţile sale anti-cancerigeme.
Pe mine m-a convins sã consum mai multã rucola, pe voi?
21 comentarii
Foarte folositor articolul si plin de informatii!Multumesc!Se pare ca voi consuma de acum incolo rucola,chiar daca m-am cam ferit de ea,dar nu credeam ca are atatea beneficii.Ce-i drept,am mancat o data,nu mi-a placut,nu mi s-a parut interesanta 😀 ,deci nu am cautat informatii despre ea.
e prea amara. am impresia ca mananc iarba 🙁
Nici eu nu sunt mare fana, dar incerc sa ma obisnuiesc cu ea :)))
Foarte bun articolul Ioana. Eu consum foarte multa rucola. In diferite combinatii, gustul rucolei este divin. Eu o iubesc! 🙂
Multumesc, Camelia! :*
IUBESC RUCOLA MAI ALEX PE PIEPTUL DE PUI LA GRATAR CU ULEI DE MASLINE DEASUPRA, DAR NU STIAM PREA MULTE DESPRE EA 🙂
Eu consumam datorita gustului pe care il are dar niciodata singura, doar in mixuri de salate. Nu stiam ce contine si nici ca e buna femeilor gravide ;))
Pai tu sa pui mana si sa papi multa rucola 😀
Ador rucola, o mananc o salata cu rucola cel putin o data pe sapatamana!
Chiar ma bucur ca ai scris despre ruccola. Anul trecut am mancat pentru prima data la un restaurant, iar dupa ce am descoperit o pizza din ruccola, prosciutto si parmezan am devenit fan infocat. Nu exista saptamana in care sa nu o am in frigider, o alaturi cam la orice fel de mancare. La mine orice masa trebuie sa aiba cva verde in fardurie 😀
mie imi place 😀
Foarte multe beneficii intr.o singura planta, dar “dezavantaje ? nu au cum sa lipseasca…
intr-adevar aceasta minunata planta are efecte benefice majore.Multumim mult de prezentare!
Nu am mancat, caci am gasit ca seama cu papadia, care nu ma costa nimic. Am sa tin seama se informatiile primite !
E amara si pretul piperat , chiar daca are proprietati, ca sa-si faca efectul ar trebui sa consumi cantitati f.mari!
Mmmm, rucola imi place cel mai mult din toate verdeturile. Eu imi fac paste cu rucola si parmezan, salata cu rucola, rosii si branza sau parmezan si sandvisuri cu branza si cascaval. Si tot asa, nu lipseste din frigider :)) Are un gust foarte placut in combinatiile astea.
Rucola nu se inrudeste niciun pic cu papadia. Papadia e amaruie cu gust de iarba, voinicica-rucola are o aroma de ceva …gras. cu toat ca are grasimi 0 . Adica daca o pui intr-o salata verde ,simti ca ai pus carne. Ceea ce duce la taierea poftei de grasimi. si te saturi rapid cu o portie mica. Deci…slabire frumoasa.
eu sunt mare, mare fana rucola 🙂
Consum 1 caserola de rucola la 3-4 zile , de obicei cu ulei de masline si o jumatate de lamaie stoarsa + un pic de susan , e o delicatesa , mai ales cand vrei sa cureti corpul de toate prostiile care le mancam zi de zi , ca suntem la serviciu ca suntem acasa si ne lene sa facem ceva de mancare ….”cred ca ati inteles la ce ma refer ” ce pot sa zic in cateva cuvinte merita din plin sa incercati rucola cel putin 1 data pe sap . multumesc
Păcat că nu ţine proaspătă prea mult. Până e adusă în supermarchet trec câteva zile. O cumperi şi nu o poţi mânca odată iar după câteva zile cred că devine toxică. Mi-a fost rău de ea şi am aruncat-o!
Mananc salata numai din rucola cu feta rosii cherry si crutoane odata la 2 zile..e “mancarea mea preferata” ador rucola si ma bucur ca are atatea beneficii nu stiam 🙂