5 brânzeturi ideale pentru siluetã
Eu sunt pofticioasã din fire. Poftesc la prãjituri cu frişcã, cornuri cu unt, cartofi prãjiţi şi lista poate continua… însã, cel mai tare eu poftesc la brânzeturi. Nu aş putea trãi fãrã brânzicã şi ouşor (aşa le spunea mamaia mea când eram micã şi aşa le-a rãmas numele). Dacã la capitolul ouşoare o pot lãsa mai moale de dragul ficatului, brânzica nu mã poate lãsa rece în nicio formã a ei şi spre norocul meu are multe forme gusturi.
Aşa cã m-am gândit sã fac un top al brânzicilor bune pentru siluetã şi recomandate în dietele de slãbit:
- Urda româneascã şi cea italieneascã (Ricotta)
Recomandata şi de medicul nutriţinist Irina Arsene de la Clinica Slimart la care mergeam intr-o perioada, urda are o densitate nutriţionalã mare şi induce repede senzaţia de saţietate. Conţine foarte puţine grãsimi, iar mare parte dintre ele sunt saturate şi are efect hepato-protector datoritã metioninei, un aminoacid esenţial cu sulf.
- Brânza proaspãtã de vacã/caprã
Ambele sunt sãrace în grãsimi şi bogate în calciu şi proteine. Dacã adaugi puţinã ceapã sau mãrar şi ardei roşu iese ceva tare gustos!
- Brânza Cottage
Nutriţionista mi-a recomandat-o datoritã aportului bogat de proteine pe care îl aduce organismului farã sã fie bogatã caloric. Îmi place gustul uşor sãrat şi cã îmi aminteşte de brânzica pe care o fãcea mamaie când eram micã.
- Tofu
Obţinutã din lapte de soia, tofu este consideratã brânzã de cãtre specialişti. Deşi nu are un gust tocmai delicios sau uşor de tolerat, este foarte bogatã în proteine de calitate şi se recomandã consumarea ei zilnicã. De asemnea, ajutã la scãderea colesterolului şi în cazul persoanelor de vârsta a douã, la prevenirea osteoporozei datoritã aportului bogat de calciu.
- Brânza Feta – light
Varianta clasicã este foarte bogatã în calorii, dar cea light de caprã se poate consuma în salate, dar niciodatã în combinaţie cu preparate bogate în grãsimi.
Şi acum sã vã fac un top al preferatelor mele, cã doar poftesc aici:
- Telemeaua de oaie de Sibiu – cât mai veche şi cât mai grasã. O minune de brânzã!
- Gorgonzola. Deşi când eram micã nu mã putea face nimeni sã mã ating de aşa ceva, acum poftesc numai când mã gândesc!
- Parmezanul – uneori cred cã ar trebui interzis la câte calorii are minunãţia asta.
- Brânza de burduf – mi-a luat ceva sã descopãr ce minunãţie se aflã în coaja de brad.
- Gouda – cât mai veche cu putinţã 😀
*scuzaţi cã am repetat de prea multe ori cuvântul “minunat”, dar brânza este un preparat minunat!
Scriind acest articol mi-au venit în minte multe amintiri din copilãrie şi, deşi nu am stat eu foarte mult la ţarã, îmi amintesc cum mamaia mea (sã clarific un lucru: bunica e din partea mamei şi mamaie e din partea tatãlui) fãcea brânzã proaspãtã pentru mine şi fratele meu şi cu o atârna şi lua forma plasei în care stãtea. Vai ce-mi mai plãcea colţul de la brânzã! Trebuia sã facã mamaie multe brânzici mici ca sã aibã multe colţuri pentru noi. Mereu îi ceream colţ :))
Vouã vã place brânza? Aveţi astfel de amintiri? Eu nu am foarte multe, dar mi-ar plãcea sã le aud pe a le voastre 🙂
Comentariile la 16 despre “5 brânzeturi ideale pentru siluetã”
Comentariile sunt închise.
mie imi face mamatza ( mama mamei ) o branza inchegata lasa vreo 2 saptamani la saramura, iese ca o telemea, dar e mult mai slaba si mai buna! <3 mi-am aduc aminte ca tot ziceia de colet, eu eram disperata sa culeg ramasitele de branza de pe saculete, parca aveau un gust mai bun decat branza in sine 😀
Ce amintiri 😀
ah, ce dor imi e de zilele acelea! … <3
mie imi face mamatza ( mama mamei ) o branza inchegata lasa vreo 2 saptamani la saramura, iese ca o telemea, dar e mult mai slaba si mai buna! <3 mi-am aduc aminte ca tot ziceia de colet, eu eram disperata sa culeg ramasitele de branza de pe saculete, parca aveau un gust mai bun decat branza in sine 😀
Mmmmm, ce pofta mi-ai facut. Cred ca branza este singurul motiv pentru care nu as putea fi vegetariana :). Mai exista o branza de burduf, se face in burduf de oaie, bate orice gorgonzola si parmezan luate impreuna, trebuie neaparat sa o incerci daca ai ocazia, cu toate ca nu stiu de unde sa-ti spun sa cumperi, se gaseste greu, cred ca au ramas putini ciobani care o mai fac si mai ales care o fac bine.
Poti fi ovo-lacto-vegetariana 😀 Sa stii ca voi intreba de acea branza, mi-ai facut pofta!
Ah, de la orice ma pot abtine si eu dar nu de la branza. De preferat mancata cu paine neagra cu seminte si rosii…Ador feta, bire, telemeaua, casul de oaie.:)
O nebunie 😀 Citisem la un moment dat ca este nesanatoasa combinatia dintre branza si rosii.. Dar nu am aprofundat prea tare. Insa, daca sstau bine sa ma gandesc, avand in vedere ca rosia este un fruct nu ar trebui combinat cu lactate 🙁
Vai, si eu ador branza! In afara de cea de oaie imi plac aproape toate.
Din pacate, am aflat recent ca lactatele acide: cascavalul si branzeturile mai vechi nu sunt sanatoase si au efecte negative asupra „sanatatii” tenului 🙁
Eh, acum nu trebuie sa ne privam chiar de toate micile bucurii ale vietii 😛
Vai, si eu ador branza! In afara de cea de oaie imi plac aproape toate.
Din pacate, am aflat recent ca lactatele acide: cascavalul si branzeturile mai vechi nu sunt sanatoase si au efecte negative asupra „sanatatii” tenului 🙁
Eh, acum nu trebuie sa ne privam chiar de toate micile bucurii ale vietii 😛
mi-ai facut pofta de urda :)) :))
Ce pofte cumintele ai ;;)
O nebunie 😀 Citisem la un moment dat ca este nesanatoasa combinatia dintre branza si rosii.. Dar nu am aprofundat prea tare. Insa, daca sstau bine sa ma gandesc, avand in vedere ca rosia este un fruct nu ar trebui combinat cu lactate 🙁
ah, ce dor imi e de zilele acelea! … <3