Deoarece ultima perioadã a fost dedicatã studiuliui şi documentãrii asupra subiectului protecţiei solare, am ajuns sã acumulez nu numai o bazã solidã de cunoştinţe, dar am aflat şi multe informaţii noi şi foarte utile pe care doresc sã le împãrtãşesc cu voi. Tot ce trebuie sã ştiţi despre bronz şi despre factorul de protecţie solarã gãsiţi în articolul de aici, iar eu astãzi vreau doar sã aduc câteva informaţii noi şi punctuale.
În ciuda faptului cã ideea asupra bronzului nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani (idei precum bronzul este bun, bronzul protejeazã, etc), observ la nivel mondial o conştientizare din ce în ce mai mare asupra riscului expunerii la soare şi o mediatizare mai mare a mãsurilor de precauţie ce trebuie luate, ba chiar şi apariţia unori mici inovaţii în acest domeniu.
Prima inovaţie care mi-a atras atenţia sunt hainele cu SPF (în englezã UPF* clothes, UPF însemnând factor de protecţie ultravioletã) . Aplicarea cremelor pe faţã, gât şi decolteu atunci când doar aceste zone sunt expuse nu garanteazã cã hainele te protejeazã împotriva razelor ultraviolete. Aşa cum acestea penetreazã foarte uşor diferitele materiale precum sticla, trebuie sã ştiţi cã materialul unei umbrele pe plajã sau a unei bluze cu mânecã lungã nu îţi asigurã protecţie ultravioletã. Hainele cu UPF sunt create în aşa fel încât sã absoarbã sau sã reflecte razele UV în procent de pânã la 98%, diminuând efectele dãunãtoare asupra pielii. Poate data viitoare când veţi dori sã vã achiziţionaţi un costum de baie nou, veţi lua în considerare varianta unui material care sã respingã razele UV. În general hainele UPF se gãsesc în magazinele de articole sportive, iar mai jos gãsiţi o listã cu brandurile care fabricã astfel de produse. Din pãcate în România nu se gãsesc chiar toate variantele, însã le puteţi achiziţiona de pe Amazon.com.
*UPF este unitatea de mãsurã stabilitã de oamenii de ştiinţã pentru a mãsura capacitatea unui material de la preveni efectele nocive ale razelor UV. Pe scurt, el reprezintã eficacitatea unui material de a bloca/respinge razele UV.
Gãselniţa care m-a impresionat cel mai tare în schimb este detergentul de haine care oferã UPF 30 – SunGuard pe care îl gãsiţi aici. SunGuard este un produs de îngrijire foarte accesibil ca preţ (costã 3$) care se adaugã în maşina de spãlat rufe alãturi de detergent şi ajutã hainele sã blocheze minim 96% dintre razele UV pentru ca ele sã nu ajungã la piele. Dupã folosirea SunGuard, materialul îţi asigurã protecţie UPF pentru încã 20 de spãlãri. De exemplu, factorul UPF al bumbacului este 5 şi folosind acest detergent vei creşte gradul de protecţie de la 5 la 30. Suna bine, nu? Din pãcate este un produs mai putin accesibil pentru europeni.
De asemenea, am aflat un lucru tare interesant: dermatologul american Fredric Brandt, membru International Society for Dermatologic Surgery, a explicat în unul din studiile sale că efectul produselor de protecţie sunt diminuate de consumul de zahăr şi alcool. Aşa că înainte să savurezi un cocktail delicios pe plajă, te sfătuiesc să te gândeşti mai bine. Prin consumul de zahăr şi alcool se produce o inflamare a pielii care duce la eliberarea de radicali liberi. În acest caz se recomandă reaplicarea frecventă a produsului de protecţie solară pentru a combate aceste efecte.
Atunci când ştii cã urmeazã o perioadã cu expunere prelungitã la soare, trebuie sã ai în vedere cã unele medicamente precum antibioticele, antihistaminicele sau tratamente anti-acneice pot cauza o extra sensibilitate la expunerea solară. De asemenea, arome parfumate precum lavanda, uleiul de bergamotã, lemn de santal sau mosc pot sensibiliza pielea expusã la soare, aşa cã nu este recomandat sã le aplici înainte de întâlnirea cu razele solare.
Cu toţii ştim cã unul dintre cele mai importante argument pentru a avea grijã atunci când ne expunem razelor ultraviolete este apariţia cancerului de piele. Melanomul, cea mai severã formã de cancer de piele, se poate instala şi în locuri mai ciudate aşa că trebuie să aplicăm crema cu protecţie solară şi pe scalp, urechi, mâini şi picioare. Unul dintre cele mai comune locuri în care este detectat cancerul de piele este între degete sau pe pleoape, douã zone neglijate de cele mai multe ori.
Sper cã vi s-a pãrut interesant articolul şi cã v-am adus informaţii noi şi utile. Dacã v-a plãcut nu uitaţi sã apãsaţi butoanele de LIKE sau SHARE din stânga sau sã îmi spuneţi asta printr-un comentariu 😀
adica eu am citit bine … dero .. cu protectie solara? …ioooi muream proasta si nu stiam ca exista asa ceva :)))) l-as lua si eu dar nush ce sa cred :)))) eu si plaja cand ma duc nu folosesc nici un fel de crema desi stau pe plaja pana pe la 12-13 …asa am facut mereu de cand m-am nascut insa pot sa zic ca de la un timp sunt mai constienta, nu total avand in vedere ca iau lotiuni cu 10-15% protectie cand toata lumea fuge dupa cele pentru copii cu protectie cat mai mare :))). dar sa stii ca de acum incolo o sa le vanez si eu si o sa am mai multa grija. mi-a placut super mult articolul…dero ala hmm :)))
Elisa,eu iti sugerez daca imi permiti (ca nici eu nu stiam pana acum cativa ani buni in urma,cand eram pustoaica, despre cat e de importanta protectia solara,insa cand am aflat m-am cam socat ) iti propun sa cauti articole medicale cu persoane care s-au bucurat de placerea soarelui ani de zile si cum au ajunsa sa arate sau sau ce forma urata de cancer de piele au facut doar din simplu fapt ca de-a lungul anilor nu s-a protejat deloc.Poate ai sa zici ca cei care traiesc la tara,gen bunicii nostrii ,nu au mai facut nimic si mergeau chiar si descult insa radiatiile de atunci nu se compara cu tipul de radiatii nocive de acum…asculta-ma te rog ,ti-o spun din punctul de vedere a unei proaspat absolvente a facultatii de medicina 🙂 Te-am pupat *
F. interesant detergentul cu factor de protectie, desi eu am citit ca practic efectul acestor produse cu factor de protectie este mai mult pt. razele calorice si mai putin pt. razele ultraviolete (oricat le clameaza producatorii !).
In schim sfaturile urmatoare detergentului, nu le stiam si imi vor fi folositoare. Multumesc!
Am aflat multe lucruri interesante din postarea ta! Multumim
Foarte interesant!
Foarte interesant , nu stiam nici de haine nici de detergent , doar de acele creme dar nu ma mai mira , ptr ca stiinta avanseaza ametitor de rapid . Desi eu ma feresc foarte mult de soare din alte motive medicale , mi-as achizitiona un asemenea detergent ptr mai multa siguranta .