Am început sã folosesc produse de curãţare a tenului încã din adolescenţã când au apãrut primele semen  ale acneei. Pe atunci nu aveam o rutinã de îngrijire, ci doar câteva produse de curãţare pe care le  foloseam cu o regularitate îndoielnicã la început, lucru care s-a schimbat pe parcurs ce efectele au început sã îşi facã simţite prezenţa.

Îmi amintesc cã primul produs de curãţare a fost un sãpun de faţã cu sulf pentru acnee, apoi urmând sã folosesc şi alte tipuri de produse: loţiune tonicã, gel/spumã de curãţare, gel pentru pete şi coşuri.

Totul a fost destul de haotic pânã în clasa a XI-a când am înţeles care sunt cele mai importante lucruri în îngrijirea tenului: produsele potrivite tipului de ten şi problemelor specifice, folosirea unei game complete de produse care sã conţinã produse de curãţare, tonifiere şi hidratare şi cel mai important, folosirea lor cu regularitate.

Degeaba ai cele mai faine şi mai bune produse din lume dacã nu le foloseşti constant. Ştiai cã este nevoie de minim 40 de zile (adicã intervalul de refacere al celulelor) pentru a vedea rezultatele unui produs? Vã recomand sã citiţi articolul “15 lucruri pe care nu le ştiai despre corpul tãu”.

Nu am scãpat foarte uşor de acnee deoarece a trebuit sã experimentez totul pe propria piele, fãrã sã îmi spunã cineva exact cum ar trebui sã procedez şi tocmai de aceea scriu acest articol, pentru a informa şi alte persoane cum ar trebui sã arate o rutinã corectã de îngrijire a tenului, indiferent de produsele pe care alegeţi sã le folosiţi.

Trebuie sã aveţi în vedere cã tenul trebuie curãţat şi hidratat constant (dimineaţa şi seara), dar nu agasat. Am întâlnit persoane care aveau probleme cu tenul şi îl curãţau cu gel de 3 sau 4 ori pe zi, lucru care poate înrãutãţi situaţia.

sursa foto

Rutina de îngrijire a tenului trebuie sã conţinã urmãtoarele etape:
1. Curãţare: care poate însemna folosirea unui demachiant (în cazul în care purtaţi machiaj) şi apoi a unui  gel/spumã de curaţare (pentru a îndepãrta demachiantul şi ultimele particule de praf sau machiaj).
2. Tonifiere: folosirea unei loţiuni tonice (preferabil fãrã alcool) care are mai multe roluri în funcţie de necesitãţile fiecãrei persoane: hidratare uşoarã, te scapã de senzaţia de “piele care ţine” cauzatã de apã, îndepãrteazã ultimele urme de machiaj, etc. Vã invit (şi insist) sã citiţi acest articol pentru a avea o altã perspectivã asupra loţiunilor tonice.
3. Hidratare: Hidratarea pielii este foarte importantã deoarece reprezintã ajutorul extern pe care noi îl oferim organismului nostru. Exceptând persoanele care au probleme specifice vizibile la nivelul epidermei şi care au nevoie de o îngrijire suplimentarã specialã, orice persoanã se va întâlni la un moment dat cu procesul degenerativ, adicã îmbãtrânirea pielii. Alimentaţia, razele ultraviolete, fumatul, alcoolul sau privarea de somn sunt doar câteva dintre elementele care influenţeazã îmbãtrânirea şi degradarea pielii, factorul genetic fiind cel mai important. De asemenea, este foarte important sa folositi o crema cu factor de protectie solara de fiecare data cand va expuneti razelor solare, indiferent de anotimp sau de vremea de afara.

Tot la capitolul hidratare trebuie sã ţineţi cont cã pielea din jurul ochilor are nevoie de o îngrijire specialã având în vedere cã este mult mai subţire şi cã nu existã glande sebacee în acea zonã.  Iar în alegerea produsul sau produselor de hidratare trebuie sã ţineţi cont de tipul de ten şi de problemele locale. Tenul mixt, de exemplu, este foarte pretenţios pentru cã prezintã exces de sebum în zona T, dar şi piele uscatã în jurul nasului sau al gurii. Nu uitaţi cã tenul acneic şi cel gras semnaleazã  de fapt o deshidratare în profunzime. Aşadar, sfatul meu este sã vã alegeţi produsele de hidratare în funcţie de tipul de ten, de necesitãţile specifice, dar sã aveţi grijã şi la ingredientele care vã pot cauza neplãceri.

De asemenea, existã şi câteva reguli de igienã personalã de care trebuie sã ţinem cont:
1. Prosopul de faţã şi perna pe care dormi trebuie sã fie numai ale tale şi sã le schimbi destul de des (foarte des în cazul persoanelor acneice care doresc sã se vindece);
2. Nu împrumuta cosmetice sau produse de faţã care au intrat în contact direct cu alte persoane: balsamuri  sau rujuri, crème în borcãnel, dermatografe sau rimeluri, etc.
3. Nu pune mâinile murdare pe fatã, de fapt nu este recomandat sã îţi atingi faţa decât cu mâinile curate.
4. Dacã porţi cãciulã (cã doar este iarnã) şi intrã în contact cu fruntea, este recomandat sã o speli cât mai des.
5. Dacã îţi aplici fondul de ten cu degetele, aplicã mai întâi în zonele curate şi fãrã acnee/probleme şi apoi în zonele cu probleme, iar apoi spalã-te imediat pe mâini.
6. În cazul în care te machiezi, nu uita sã cureţi regulat instrumentele de machiaj, mai ales cele destinate feţei, iar cele pentru produsele cremoase dupã fiecare utilizare.

Data viitoare vã voi povesti care este rutina mea de îngrijire a tenului seara şi dimineaţa şi ce produse folosesc în prezent. Aţi fi interesate sã aflaţi aceste informaţii?

Dacã v-a plãcut articolul nu uitaţi sã îmi spuneţi acest lucru printr-un comentatiu, like sau share, dacã mai aveţi întrebãri puteţi folosi de asemenea cãsuţa de comentarii sau adresa de email ioana@ioanadumitrache.ro şi dacã nu v-a plãcut aştept sã îmi spuneţi de ce 🙂

Nu uitaţi sã vã înscrieţi la Giveaway:

Name Day Giveaway!

Sã vã abonaţi la Newsletter (gãsiţi cãsuţa de abonare în coloana din dreapta)

Sã mã urmãriţi pe:

Facebook – https://www.facebook.com/IoanaDumitracheBlog

Twitter – https://twitter.com/IoanaDumitrache

Pinterest – http://pinterest.com/ioanadumitrache/

Şi nu uitaţi de codul de 15% reducere “BFF01” la produsele CHI, label.m, Bruno Vassari şi Pevonia Botanica pe site-ul http://luxbeauty.ro/

 

Comments

comments