Am început sã folosesc produse de curãţare a tenului încã din adolescenţã când au apãrut primele semen  ale acneei. Pe atunci nu aveam o rutinã de îngrijire, ci doar câteva produse de curãţare pe care le  foloseam cu o regularitate îndoielnicã la început, lucru care s-a schimbat pe parcurs ce efectele au început sã îşi facã simţite prezenţa.

Îmi amintesc cã primul produs de curãţare a fost un sãpun de faţã cu sulf pentru acnee, apoi urmând sã folosesc şi alte tipuri de produse: loţiune tonicã, gel/spumã de curãţare, gel pentru pete şi coşuri.

Totul a fost destul de haotic pânã în clasa a XI-a când am înţeles care sunt cele mai importante lucruri în îngrijirea tenului: produsele potrivite tipului de ten şi problemelor specifice, folosirea unei game complete de produse care sã conţinã produse de curãţare, tonifiere şi hidratare şi cel mai important, folosirea lor cu regularitate.

Degeaba ai cele mai faine şi mai bune produse din lume dacã nu le foloseşti constant. Ştiai cã este nevoie de minim 40 de zile (adicã intervalul de refacere al celulelor) pentru a vedea rezultatele unui produs? Vã recomand sã citiţi articolul “15 lucruri pe care nu le ştiai despre corpul tãu”.

Nu am scãpat foarte uşor de acnee deoarece a trebuit sã experimentez totul pe propria piele, fãrã sã îmi spunã cineva exact cum ar trebui sã procedez şi tocmai de aceea scriu acest articol, pentru a informa şi alte persoane cum ar trebui sã arate o rutinã corectã de îngrijire a tenului, indiferent de produsele pe care alegeţi sã le folosiţi.

Trebuie sã aveţi în vedere cã tenul trebuie curãţat şi hidratat constant (dimineaţa şi seara), dar nu agasat. Am întâlnit persoane care aveau probleme cu tenul şi îl curãţau cu gel de 3 sau 4 ori pe zi, lucru care poate înrãutãţi situaţia.

ingrijirea tenului tonifierea

sursa foto

Rutina de îngrijire a tenului trebuie sã conţinã urmãtoarele etape:
1. Curãţare: care poate însemna folosirea unui demachiant (în cazul în care purtaţi machiaj) şi apoi a unui  gel/spumã de curaţare (pentru a îndepãrta demachiantul şi ultimele particule de praf sau machiaj).
2. Tonifiere: folosirea unei loţiuni tonice (preferabil fãrã alcool) care are mai multe roluri în funcţie de necesitãţile fiecãrei persoane: hidratare uşoarã, te scapã de senzaţia de “piele care ţine” cauzatã de apã, îndepãrteazã ultimele urme de machiaj, etc. Vã invit (şi insist) sã citiţi acest articol pentru a avea o altã perspectivã asupra loţiunilor tonice.
3. Hidratare: Hidratarea pielii este foarte importantã deoarece reprezintã ajutorul extern pe care noi îl oferim organismului nostru. Exceptând persoanele care au probleme specifice vizibile la nivelul epidermei şi care au nevoie de o îngrijire suplimentarã specialã, orice persoanã se va întâlni la un moment dat cu procesul degenerativ, adicã îmbãtrânirea pielii. Alimentaţia, razele ultraviolete, fumatul, alcoolul sau privarea de somn sunt doar câteva dintre elementele care influenţeazã îmbãtrânirea şi degradarea pielii, factorul genetic fiind cel mai important. De asemenea, este foarte important sa folositi o crema cu factor de protectie solara de fiecare data cand va expuneti razelor solare, indiferent de anotimp sau de vremea de afara.

Tot la capitolul hidratare trebuie sã ţineţi cont cã pielea din jurul ochilor are nevoie de o îngrijire specialã având în vedere cã este mult mai subţire şi cã nu existã glande sebacee în acea zonã.  Iar în alegerea produsul sau produselor de hidratare trebuie sã ţineţi cont de tipul de ten şi de problemele locale. Tenul mixt, de exemplu, este foarte pretenţios pentru cã prezintã exces de sebum în zona T, dar şi piele uscatã în jurul nasului sau al gurii. Nu uitaţi cã tenul acneic şi cel gras semnaleazã  de fapt o deshidratare în profunzime. Aşadar, sfatul meu este sã vã alegeţi produsele de hidratare în funcţie de tipul de ten, de necesitãţile specifice, dar sã aveţi grijã şi la ingredientele care vã pot cauza neplãceri.

De asemenea, existã şi câteva reguli de igienã personalã de care trebuie sã ţinem cont:
1. Prosopul de faţã şi perna pe care dormi trebuie sã fie numai ale tale şi sã le schimbi destul de des (foarte des în cazul persoanelor acneice care doresc sã se vindece);
2. Nu împrumuta cosmetice sau produse de faţã care au intrat în contact direct cu alte persoane: balsamuri  sau rujuri, crème în borcãnel, dermatografe sau rimeluri, etc.
3. Nu pune mâinile murdare pe fatã, de fapt nu este recomandat sã îţi atingi faţa decât cu mâinile curate.
4. Dacã porţi cãciulã (cã doar este iarnã) şi intrã în contact cu fruntea, este recomandat sã o speli cât mai des.
5. Dacã îţi aplici fondul de ten cu degetele, aplicã mai întâi în zonele curate şi fãrã acnee/probleme şi apoi în zonele cu probleme, iar apoi spalã-te imediat pe mâini.
6. În cazul în care te machiezi, nu uita sã cureţi regulat instrumentele de machiaj, mai ales cele destinate feţei, iar cele pentru produsele cremoase dupã fiecare utilizare.

Data viitoare vã voi povesti care este rutina mea de îngrijire a tenului seara şi dimineaţa şi ce produse folosesc în prezent. Aţi fi interesate sã aflaţi aceste informaţii?

Dacã v-a plãcut articolul nu uitaţi sã îmi spuneţi acest lucru printr-un comentatiu, like sau share, dacã mai aveţi întrebãri puteţi folosi de asemenea cãsuţa de comentarii sau adresa de email ioana@ioanadumitrache.ro şi dacã nu v-a plãcut aştept sã îmi spuneţi de ce 🙂

Nu uitaţi sã vã înscrieţi la Giveaway:

Name Day Giveaway!

Sã vã abonaţi la Newsletter (gãsiţi cãsuţa de abonare în coloana din dreapta)

Sã mã urmãriţi pe:

Facebook – https://www.facebook.com/IoanaDumitracheBlog

Twitter – https://twitter.com/IoanaDumitrache

Pinterest – http://pinterest.com/ioanadumitrache/

Şi nu uitaţi de codul de 15% reducere “BFF01” la produsele CHI, label.m, Bruno Vassari şi Pevonia Botanica pe site-ul http://luxbeauty.ro/

 

  1. Din punctul meu de vedere, tonerul NU trebuie sa aiba alcool prezent in el, nu in primele pozitii. Daca este fix pe la coada listei, ar fi OK, deoarece este, probabil, solvent pentru unul din extractele folosite in toner (de exemplu propolisul nu este solubil in apa sau ulei, doar in alcool, asa ca includerea extractului de propolos in procent de 1% (tinctura de propolis de fapt) ar insemna ca avem, din acest 1%, 50% alcool (de exemplu), adica 0,5% din compozitia finala, ceea ce nu ar fi problematic. Daca tonerul este „pentru ten gras” si contine alcool pe primele pozitii, atunci .. cu siguranta este in procent destul de mare si irita tenul (lotiunile astringente fac asta).

    In rest, ai mare dreptate. Trebuie sa ne tratam pielea cu blandete, ca si cand ar fi sensibila, fara sa o umplem de iritanti. Pana la urma este o problema de SANATATE, ea fiind cel mai mare organ al corpului nostru 😉

    1. Ioana spune:

      In sfarsit cineva care imi explica prezenta alcoolului in anumite produse, ma gandeam eu ca nu il pun de nebuni acolo si ca trebuie sa aiba un rol. Multumesc pentru explicatii, sper ca fetele sa iti citeasca atente comentariul 😀

      1. Draga Ioana, ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor!

        De asemenea, este important sa facem diferenta intre alcoolii buni si cei rai. Alcooli de tipul glycerol, propylene glycol, cetyl alcool, cetearyl alcool, benehyl alcohol si lista poate continua sunt alcooli buni. Primii 2 sunt umectanti, ceilalti sunt alcooli grasi (cel mult pot sa creasca nivelul de emoliere al unei creme). Alcooli precum alcohol, alcohol denat., aceia sunt cei problematici. Personal, incerc sa evit alcoolii „rai” pe cat pot, fac insa exceptii acolo unde stiu sigur ca am mai putin de 1% in lista de ingrediente (de exemplu mi-am cumparat un ingredient, keratina, care este un amestec de alte ingrediente printre care si acohool. Am grija sa pun acel ingredient intr-un procent foarte mic daca este destinat unui produs leave in).
        Daca aveti nelamuriri referitoare la tipul unui alcool, verificati-l in dictionarul de ingredente al paulei begoun, este bine documentat la acest capitol. In principal alcoolii au terminatia (denumiea) in -OL. (ethanOL, GlyerOL, GlycOL etc.), ca sa stiti ce cautati 🙂

        1. Ana-Maria Cuciug spune:

          Extrem de util comentariu tau…eu stiam de pozitionarea ingredinetului in lista – cu cat este mai la sfarsit cu atat este in cantitate mai mica insa din pacate aceasta informatie nu este stiuta de multa lume – cat despre alcolii „buni si rai” asta-i o alta problema pe care fetele nu o cunosc si mereu gresesc…
          Cred ca daca Ioana vrea o poti ajuta sa scrie un articol despre tipul de alcoli si despre care este solvent si pentru ce substanta…cred ca ar fi extrem de interesant si mai ales de util

  2. ale saioc spune:

    eu nu folosesc lotiune tonica deloc!! cand eram in liceu imi cumparam tot felul de lotiuni si nu intelegeam de ce am tenul fffff uscat, dar mi-a zis o doamna ca nu am de ce sa folosesc lotiune tonica daca am ten uscat de regula; nu am mai folosit-o si imi merge foarte bine ;)) prin urmare nu mai folosesc niciodata lotiune tonica :))))))))) sper ca are sens ce am zis… casuta asta unde scriu mesajul este asa de miiiiccaaaa!!! :))))))

  3. Acsinte Lorena Isabela spune:

    Un articol foarte bun!! Felicitari!!

  4. Mihaela spune:

    Cred ca si masca de fata ne poate ajuta din cand in cand 🙂

  5. Doria Manafu spune:

    Am citit cu foarte mare interes articolul tau si mi se pare foarte bun.Abia astept postarea despre ritualul de ingrijire de dimineata si seara.Mi se par informatii de baza pentru orice femeie care tine la imaginea sa.

  6. Andrea Chitic spune:

    Mi-ar placea sa citesc o postare in care sa ne prezinti rutina ta de ingrijire a tenului, cu produsele pe care le folosesti.

  7. Ana-Maria spune:

    Interesant si util!

  8. fb Tudorache Violeta spune:

    Un articol extrem de interesant si util pentru noi toate. Multumim Iolana pentru toate sfaturile tale.

  9. Cristina Penciuc spune:

    Foarte bun articolul, l-am citit cu mare interes! Intr-adevar sunt multe de luat in considerare, sunt si anumite elemente ce variaza de la o persoana la alta, si e important pentru fiecare dintre noi sa ne ingrijim corespunzator, necesara fiind o informare corecta mai intai, pentru a obtine, in timp, rezultate pe masura dorintelor!

  10. ana spune:

    E foarte greu sa gasesc arhiva trebuie sa dau click pe fiecare luna daca vreau sa gasesc ceva. nu este un search pe site?

  11. Ganea spune:

    Foarte interesant articolul ca si comentariul D-nei Simona.

  12. Ale spune:

    Olla Ioana, nice tips… am nevoie de un sfat.Imi transpira foarte mult fata, am tenul mixt iar din cauza transpiratiei machiajul meu nu rezista… Please Help!!!

  13. Loredana spune:

    Mi-a placut mult articolul si abia astept sa vad rutina ta cu produse cu tot!

  14. coco spune:

    da , este foarte importanta corecta ingrijire a pielii , in timp inveti ce- ti prieste si ce nu !

  15. stanciu daniela spune:

    Sfaturi bune, abia astept sa vad si rutina ta. De-a lungul timpului, am tot incercat produse pt fata si pot spune ca, in ceea ce priveste lotiunea tonica, eu sunt super multumita de lotiunea micelara Sebium H2O de la Bioderma, impreuna cu gelul spumant de curatare, din aceasi gama.

  16. Ana spune:

    Salut Ioana. As vrea sa aflu daca are o foarte mare importanta folosirea produselor de aceeasi firma?

    1. Da si nu. De exemplu pentru par eu as milita pentru, dar pentru fate trebuie sa fii mai selectiva 🙂

  17. Raluca Teodora spune:

    Eu in timpul verii, din cauza caldurei si prafului mereu am probleme cu tenul meu gras iar din cauza excesului de sebum, imi apareau cosuri si puncte negre. Dupa mai multe produse, fara rezultate am mers la doctor pentru un tratament bun.
    Medicul mi-a dat pentru tenul meu gras produse pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
    Mi-a dat urmatoarele…o spuma naturala de spalat pe fara, apoi sa aplic lotiunea tonica cu arbore de ceai si hamamelis. Dupa ce mi-a curatat foarte bine tenul, am aplicat Crema hidratanta naturala pentru fata cu arbore de ceai, ulei de macese si vitamina E tot de la firma asta.
    Diferentele sunt vizibile, excesul de sebum este sub control acuma, tenul meu este mai curat si nici cosuri sau puncte negre nu au mai aparut. La mine pentru tenul gras functioneaza perfect, le recomand.

Comentariile sunt închise.