Dacã dupã aproximativ o orã petrecutã în faţa oglinzii pleci de acasã mulţumitã de machiajul tãu, dar sentimentul de mulţumire se evaporã dupã doar câteva ore odatã cu dispariţia rujul, fondului de ten, strângerea fardului în pliul pleoapei sau apariţia luciului inestetic, atunci trebuie sã îţi iei câteva mãsuri de precauţie.

Şi tenul meu îmi pune beţe în roate, aşa cã şi eu sunt una dintre voi. Dupã o scurtã trecere în revistã a tuturor problemelor care pot apãrea de-a lungul unei zile, am fãcut o listã cu toate metodele prin care eu contracarez “aceste acte de revotã”.

Ten

Dacã ai tenul gras/uleios sau cu imperfecţiuni cel mai bine ar fi sã foloseşti înainte de aplicarea fondului de ten o baza de machiaj siliconatã. Siliconul nu este un ingredient dãunãtor. El creeazã o bazã finã şi alunecoasã care permite aplicarea mai uşoarã a fondului de ten, iar aspectul este vizibil îmbunãtãţit. De asemenea, produsele de acest tip conferã matifiere îndelungatã tenului. Eu am încercat 3 produse de acest tip de care sunt mulţumitã: Sephora, SLA şi MUFE.

Tot pentru tenul gras/uleios şi pori dilataţi o soluţie preventive este aplicarea unei mãşti cu argilã. Aceasta purificã tenul, are un efect astringent blând şi îl hrãneşte cu mineralele pe care le gãsim doar în argilã. Aveţi grijã însã cu ce vã preparaţi masca. Nu recomand sã folosiţi zeamã de lamâie pentru cã este un iritant destul de puternic al pielii care nu va face decât sã vã stimuleze şi mai mult glandele sebacee. Masca cu argilã se poate aplica de mai multe ori pe sãptãmânã, dar nu în fiecare zi.

Dacã din contrã, ai tenul foarte uscat iar dupã aplicarea fondului de ten observi cã anumite zone au fost evidenţiate prin cojiţe, existã 2 soluţii expres pentru a ameliora situaţia: fie pe zonele respective foloseşti un fond de ten cremos sau un BB Cream, fie mai bine cureţi fondul de ten şi aplici baza siliconatã despre care am discutat mai sus şi apoi din nou fondul de ten.

Însã, apariţia acestor cojiţe semnaleazã o problemã în corpul tãu şi nu trebuie sã o ignori. Poate fi o deshidratare a pielii profundã, sau doar superficialã. Nu este indicat sã îţi exfoliezi mecanic tenul (cu scruburi sau peelinguri abrazive) pentru cã rişti sã iriţi şi mai tare pielea. Încearcã o schimbare în dietã: consumã alimente sãnãtoase cu un aport nutriţional mai mai mare şi bea mai multe lichide (de preferat apã).

Un alt vinovat poate fi fondul de ten: nu este potrivit tenului tãu. Persoanelor cu ten uscat li se recomandã folosirea unui produs cremos pentru cã este hidratant şi care poate conţine uleiuri. Ştim cã majoritatea evitãm formulele care conţin uleiuri, dar nu este şi cazul persoanelor aflate în aceastã situaţie.

De asemenea, eu recomand exfolierea chimicã uşoarã cu soluţii pe bazã de BHA (Acid Salicilic <beta hydroxy acid/exfoliant>). Eu folosesc de 2 luni  zilnic o soluţie cu 2%BHA de la Paula’s Choice şi rezultatele încep sã fie din ce în ce mai vizibile: ten mai neted, pori o idée mai mici şi 25% dintre punctele negre de nas au dispãrut.

O altã cauzã care îţi determinã tenul sã reacţioneze aşa poate fi îngrijirea nepotrivitã: produse nepotrivite sau intoleranţã la unul dintre ingredientele conţinute în cremã sau produsele folosite. Acest lucru este mai greu de determinat, dar dacã îi vei acorda atenţia necesarã şi cu ajutor specializat extern, sunt sigurã cã vei reuşi sã aflii care este problema.

 

Sprâncene

Sprâncenele sunt foarte importante în machiaj pentru cã ele contureazã faţa, şi în special, machiajul ochilor. Eu acord o atenţie deosebitã sprâncenelor deoarece în opinia mea nişte sprâncene frumoase şi îngrijite, un ten curat şi puţin rimel pot întrece în frumuseţe un machiaj elaborate.

Un alt motiv pentru care acord o atenţie deosebitã sprâncenelor, este faptul cã eu nu am fost înzestratã de naturã cu sprâncene frumoase şi bogate. Ale mele sunt blonde, rare şi nu spun nimic. Toatã adolescenţa mea am fost frustratã din aceastã cauzã. Credeam cã vedetele s-au nãscut cu acele sprâncene frumoase 😀

Sprâncenele pot fi conturate cu creionul, fard sau crema corectoare. Creionul nu a fost niciodatã o soluţie potrivitã pentru mine, de aceea m-am orientat cãtre fard. Din pãcate, tenul meu este gras în zona T şi produce destul de mult sebum şi în zona sprâncenelor, lucru care “ajutã” fardul sã disparã, mai ales în locurile unde a mai multã nevoie, adicã acolo unde am goluri. Acum folosesc crema corectoare de sprâncene de la MUFE, un produs foarte bun, waterproof, dar care la fel, de când s-a încãlzit foarte tare afarã nu mai face faţã.

O regulã de aur în machiaj este cã orice produs cremos trebuie fixat cu pudrã pentru a rezista. Aşa cã eu dupã ce îmi conturez sprâncenele cu produsul MUFE aplic şi puţin fard maro într-o nuanţã asemãnãtoare pentru a fixa totul. Ghiciţi ce? 🙂 Oricât de cald ar fi afarã şi oricât de tare mi-ar luci tenul, sprâncenele rezistã uimitor! Orice fard mat într-o culoare potrivitã sprâncenelor voastre este bun, nu vã trebuie neapãrat un kit special de sprâncene.

De asemenea, din experienţa proprie vã spun cã fardul se aplicã mai uşor pe sprâncene dacã înainte aplicaţi ceara de sprâncene şi nu dupã, sau dacã nu aveţi ceara pentru sprâncene, folosiţi puţin fond de ten. Metoda din urmã va funcţiona mai mult pentru personele cu sprâncene deschise la culoare.

Aici puteţi vedea o ditamai poza cu mine fãrã cu sprâncenele neconturate, iar mai jos vedeţi cum aratã dupã ce le conturez.

ioana dumitrache1

Pentru cã este foarte lung acest articol, voi lãsa restul pentru data viitoare. Nu rataţi continuarea pentru cã vã voi povesti câteva metode pentru ca rujul sã vã reziste mai mult timp pe buze pentru şi câteva sfaturi legate de machiajul ochilor 🙂

Aici puteti citi partea a doua.

Comentariile la 14 despre “Tips & Tricks – pentru un machiaj mai rezistent (I)

  1. Cristina spune:

    Eu folosesc o masca de fata cu argila, de la Freeman. Foarte buna si chiar ajuta la reglarea sebumului.

  2. Trabook spune:

    bune sfaturile. daca nu faci o lista si nu te gandesti la tot ce faci pentru a iti face machiajul sa reziste, nu ai realiza ca sunt atat de multe trucuri…

  3. Maria spune:

    Super sfaturi, ms.
    Trebuie sa pun si eu in aplicare faza cu primerul de ten, acu am unul de la Bare Minerals care e excelent, dar tot timpul sunt pe fuga dimineata si uit de el. O sa-mi pun un post-it pe oglinda :)))))

  4. roxana spune:

    Nu stiam ca detii un alt blog. Ti-am lasat o data un comentariu pe blogul ce il imparti cu Pixie si te-am intrebat cum mai merge dieta. Nu ne mai scrii la jurnalul de dieta? sa ne spui daca ai mai slabit, te-ai mai ingrasat sau te-ai mentinut? Cum ai trecut peste sarbatori, daca te mai duci la nutritionist, ce consumi in prezent? Eu eram tare curioasa sa aud cum iti mai merge. Pupici.

  5. Deea spune:

    Ioana, cum reusesti sa dai forma aceasta frumoasa la sprancene? folosesti si un sablon sau pur si simplu ti-ai „format” mana? merci.;)

    1. Ioana Dumitrache spune:

      Buna Deea!

      Nu folosesc sablon, doar am exsersat foarte mult si folosesc o pensula in unghi care ma ajuta foarte mult. Daca vrei pot face un articol despre conturarea sprancenelor.

      Te pup

  6. Deea spune:

    Da, ar fi nemaipomenit sa faci o postare despre conturarea sprancenelor. Ale tale mi se par perfect conturate, credeam ca folosesti sablon. 🙂 Pupici, o saptamana vesela!

  7. Dorya Manafu spune:

    imi place mult articolul . Sfaturile tale de machiaj sunt mai mult decat binevenite . Felicitari!

  8. Aluculesei Brindusa spune:

    multumim mult de sfaturi ,foarte interesant articolul ,felicitari!

  9. Aghinitei Maria spune:

    Un articol f. interesant, multe sfaturi utile .Multumim!

  10. Rauta Monica spune:

    Multumim de sfaturi, foarte utile. Ce diferenta este la sprancenele tale. Si eu as vrea sa citesc un articol despre conturarea sprancenelor.

  11. emilia spune:

    foarte bun articolul, imi place….pentru fetele care au probleme cu tenul gras si parul gras recomand produsele Vivanatura, pe care le gasiti in plafar…foarte bune si accesibile ca pret………..sunt produse romanesti din ingrediente naturale….la Vivanatura am gasit masca antiacneia cu argila care este foarte bunaaaaaaaaaaaa………….am rezolvat si problema parului gras tot cu Vivanatura 🙂

  12. emilia spune:

    astept continuarea articolului 🙂

  13. Lamiita Durac spune:

    Acest articol l-am pus la pagini favorite , voi mai avea nevoie sa il ” rumeg ” bine 😀

Comentariile sunt închise.