Sunt sigură că deja ai ridicat o sprânceană şi te întrebi cum aş putea eu să te învăţ ceva ce tu faci cu succes de foarte mulţi ani, însă aşa este oare? Ştii să te demachiezi corect?

Îndepărtarea machiajului de pe ten este o etapă foarte importantă a rutinei de îngrijire şi nu trebuie sărită niciodată.

Ce se întâmplă dacă nu te demachiezi?

Chiar dacă foloseşti produse de bună calitate, bine formulate şi care aparent nu pot dăuna tenului, află că fondul de ten, pudra, fardul de obraz şi iluminatorul nu se evaporă pur şi simplu. Texturile lor se pot schimba pe parcursul orelor în funcţie de cantitatea de sebum pe care o produce tenul tău, contactul cu mediul înconjurător (soare, praf, umezeală) şi diferitele tipuri de atingeri (fie că te pupi pe obraz cu cineva sau îţi pui mâna pe faţă) care chiar dacă par inofensive, fac mult rău. Pentru a te convinge te invit să urmăreşti video-ul de AICI despre blocarea porilor şi apariţia coşurilor.

După cum vezi, este foarte probabil ca produsele pe care le aplici pe ten să îşi schimbe compoziţia, dar acest lucru nu este îngrijorător dacă după un anumit timp ele sunt îndepărtate corespunzător. Astfel, nu îţi vor bloca porii şi nu vor usca tenul excesiv provocând o îmbătrânire prematură şi, care fie vorba între noi, este inutilă.

Cum să te demachiezi corect

Există mai multe tipuri de produse demachiante. Cum ştii care este cel potrivit pentru tine? Atunci când îţi alegi produsul demachiant trebuie sa ţii cont de următoarele criterii: lista de ingrediente (în cazul în care ştii că există ingrediente care îţi pot provoca alergii), tipul de ten, tipul de produse de machiaj pe care le foloseşti (waterproof, sebumproof, produse care se îndepărtează uşor), şi zona pe care urmează să foloseşti acel produs.

Este bine să începi demachierea cu zonele cele mai machiate. De cele mai multe ori acestea sunt ochii, buzele şi sprâncenele. Dacă pentru machiajul ochilor şi sprâncenelor ai folosit produse rezistente la apă şi sebum îţi recomand să foloseşti un demachiant pe bază de ulei (îl găseşti în comerţ sub denumirea de demachiant bifazic).

Ochi – începe demachierea ochilor cu îndepărtarea mascarei. Indiferent de tipul de mascara folosită ai nevoie de două cotonete: una pe care o impătureşti în două şi o aplici sub ochi ca paravan între piele şi machiajul pe care urmează să îl îndepărtezi, şi una îmbibată foarte bine în demachiant pe care o aplici pe tot ochiul. Aşează degetul inelar peste cotoneta cu demachiant, exact în zona genelor. Nu exercita niciun fel de presiune asupra ochiului deoarece acesta este aşezat pe o pernuţă de grăsime care o dată deformată nu mai revine la forma iniţială. După ce mascara a fost dizolvată de pe gene poţi continua demachierea ochilor cu mişcări delicate. Mascara se îndepărtează numai prin mişcări de sus în jos. Apoi continuă cu demachierea sprâncenelor.

Buze – dacă ai folosit un produs long lasting se recomandă folosire aceluiaşi produs bifazic şi pentru îndepărtarea rujului. Buzele se demachiază întotdeauna dinspre exterior spre către interior pentru a evita pigmentarea pielii din jurul buzelor cu ruj.

Ten – aici greşesc majotatea persoanelor când vine vorba de îndepărtarea machiajului: dacă foloseşti un demachiant cremă sau loţiune, trebuie să îl aplici mai întâi cu degetele (nu uita să te speli bine pe mâini înainte să te demachiezi!) pe ten şi să îl masezi până când simţi că machiajul nu mai este fixat pe ten. Apoi cu cotonete foarte bine umezite în apă călduţă îndepărtează demachiantul cu mişcări delicate dinspre centrul feţei spre exterior. Nu uita de gât şi decolteu! Această mişcare trebuie repetată până când cotonetele rămân albe.

Dacă foloseşti o loţiune micelară, îmbină foarte bine cotonetele în loţiune şi execută aceleaşi mişcări dinspre interior spre exterior până când cotonetele rămân albe.

În cazul în care foloseşti o spumă demachiantă sau o cremă solubilă în apă, se recomandă demachierea ochilor, sprâncenelor şi buzelor înainte.

Loţiune tonică sau gel de curăţare?

Dacă simţi că tenul tău este perfect curat, poţi trece la următorul pas – loţiunea tonică. Aceasta nu trebuie să conţină alcool (chiar dacă ai tenul gras) şi are scopul de a restabili pH-ul pielii. În cazul în care cotoneta cu loţiune tonică nu este curata 100% atunci nu te-ai demachiat cum trebuie.

Mie îmi place ca după demachiere să folosesc şi un gel sau o spumă de curăţare pentru a mă asigura că am îndepărtat orice urmă de machiaj. Folosesc multe produse foarte rezistente şi simt nevoia acestui pas suplimentar.

Produsele mele preferate de demachiere

Demachiante cremă

 1. ACADEMIE Lait dermo-nettoyante peaux intolérantes Agent Nettoyant Doux
 2. Medik8 creamCleanse Gently Exfolianting Mandelic Acid
 3. Paula’s Choice Gentle Touch Makeup Remover

Loţiuni şi soluţii micelare

 1. Bioderma Sensibio H2O
 2. L’Oréal Paris Skin Perfection 3 in 1 Purifying Micellar Solution
 3. Cattier Perle D’Eau Solution Micellaire Démaquillante
 4. NIVEA 3 in 1 Micellar Cleansing Water for all skin types
 5. Garnier Micellar Cleansing Water for even sensitive skin

Demachiante bifazice

 1. NIVEA Double Effect Eye Make-up Remover
 2. L’Oréal Paris Gentle Makeup Remover
 3. Garnier 2 in 1 Express Eye Make-up Remover (eyelash fortifying)
 4. Sephora Waterproof Eye Makeup Remover

Demachiant spumă

 1. Douglas Beauty System Clean & Neat Delicate Cleansing Foam
 2. Repêchage Hydra Medic Pure Skin Face Wash
 3. Sophyto Natural Glycolic Foaming Cleanser
 4. MURAD Essential C-Cleanser – Vitamin C Cleanser

Comments

comments