Sunt sigură că deja ai ridicat o sprânceană şi te întrebi cum aş putea eu să te învăţ ceva ce tu faci cu succes de foarte mulţi ani, însă aşa este oare? Ştii să te demachiezi corect?

Îndepărtarea machiajului de pe ten este o etapă foarte importantă a rutinei de îngrijire şi nu trebuie sărită niciodată.

demachiere

Ce se întâmplă dacă nu te demachiezi?

Chiar dacă foloseşti produse de bună calitate, bine formulate şi care aparent nu pot dăuna tenului, află că fondul de ten, pudra, fardul de obraz şi iluminatorul nu se evaporă pur şi simplu. Texturile lor se pot schimba pe parcursul orelor în funcţie de cantitatea de sebum pe care o produce tenul tău, contactul cu mediul înconjurător (soare, praf, umezeală) şi diferitele tipuri de atingeri (fie că te pupi pe obraz cu cineva sau îţi pui mâna pe faţă) care chiar dacă par inofensive, fac mult rău. Pentru a te convinge te invit să urmăreşti video-ul de AICI despre blocarea porilor şi apariţia coşurilor.

După cum vezi, este foarte probabil ca produsele pe care le aplici pe ten să îşi schimbe compoziţia, dar acest lucru nu este îngrijorător dacă după un anumit timp ele sunt îndepărtate corespunzător. Astfel, nu îţi vor bloca porii şi nu vor usca tenul excesiv provocând o îmbătrânire prematură şi, care fie vorba între noi, este inutilă.

Cum să te demachiezi corect

Există mai multe tipuri de produse demachiante. Cum ştii care este cel potrivit pentru tine? Atunci când îţi alegi produsul demachiant trebuie sa ţii cont de următoarele criterii: lista de ingrediente (în cazul în care ştii că există ingrediente care îţi pot provoca alergii), tipul de ten, tipul de produse de machiaj pe care le foloseşti (waterproof, sebumproof, produse care se îndepărtează uşor), şi zona pe care urmează să foloseşti acel produs.

Este bine să începi demachierea cu zonele cele mai machiate. De cele mai multe ori acestea sunt ochii, buzele şi sprâncenele. Dacă pentru machiajul ochilor şi sprâncenelor ai folosit produse rezistente la apă şi sebum îţi recomand să foloseşti un demachiant pe bază de ulei (îl găseşti în comerţ sub denumirea de demachiant bifazic).

Ochi – începe demachierea ochilor cu îndepărtarea mascarei. Indiferent de tipul de mascara folosită ai nevoie de două cotonete: una pe care o impătureşti în două şi o aplici sub ochi ca paravan între piele şi machiajul pe care urmează să îl îndepărtezi, şi una îmbibată foarte bine în demachiant pe care o aplici pe tot ochiul. Aşează degetul inelar peste cotoneta cu demachiant, exact în zona genelor. Nu exercita niciun fel de presiune asupra ochiului deoarece acesta este aşezat pe o pernuţă de grăsime care o dată deformată nu mai revine la forma iniţială. După ce mascara a fost dizolvată de pe gene poţi continua demachierea ochilor cu mişcări delicate. Mascara se îndepărtează numai prin mişcări de sus în jos. Apoi continuă cu demachierea sprâncenelor.

Buze – dacă ai folosit un produs long lasting se recomandă folosire aceluiaşi produs bifazic şi pentru îndepărtarea rujului. Buzele se demachiază întotdeauna dinspre exterior spre către interior pentru a evita pigmentarea pielii din jurul buzelor cu ruj.

Ten – aici greşesc majotatea persoanelor când vine vorba de îndepărtarea machiajului: dacă foloseşti un demachiant cremă sau loţiune, trebuie să îl aplici mai întâi cu degetele (nu uita să te speli bine pe mâini înainte să te demachiezi!) pe ten şi să îl masezi până când simţi că machiajul nu mai este fixat pe ten. Apoi cu cotonete foarte bine umezite în apă călduţă îndepărtează demachiantul cu mişcări delicate dinspre centrul feţei spre exterior. Nu uita de gât şi decolteu! Această mişcare trebuie repetată până când cotonetele rămân albe.

Dacă foloseşti o loţiune micelară, îmbină foarte bine cotonetele în loţiune şi execută aceleaşi mişcări dinspre interior spre exterior până când cotonetele rămân albe.

În cazul în care foloseşti o spumă demachiantă sau o cremă solubilă în apă, se recomandă demachierea ochilor, sprâncenelor şi buzelor înainte.

Loţiune tonică sau gel de curăţare?

Dacă simţi că tenul tău este perfect curat, poţi trece la următorul pas – loţiunea tonică. Aceasta nu trebuie să conţină alcool (chiar dacă ai tenul gras) şi are scopul de a restabili pH-ul pielii. În cazul în care cotoneta cu loţiune tonică nu este curata 100% atunci nu te-ai demachiat cum trebuie.

Mie îmi place ca după demachiere să folosesc şi un gel sau o spumă de curăţare pentru a mă asigura că am îndepărtat orice urmă de machiaj. Folosesc multe produse foarte rezistente şi simt nevoia acestui pas suplimentar.

Produsele mele preferate de demachiere

Demachiante cremă

  1. ACADEMIE Lait dermo-nettoyante peaux intolérantes Agent Nettoyant Doux
  2. Medik8 creamCleanse Gently Exfolianting Mandelic Acid
  3. Paula’s Choice Gentle Touch Makeup Remover

demachiant crema

Loţiuni şi soluţii micelare

  1. Bioderma Sensibio H2O
  2. L’Oréal Paris Skin Perfection 3 in 1 Purifying Micellar Solution
  3. Cattier Perle D’Eau Solution Micellaire Démaquillante
  4. NIVEA 3 in 1 Micellar Cleansing Water for all skin types
  5. Garnier Micellar Cleansing Water for even sensitive skin

solutie micelara

Demachiante bifazice

  1. NIVEA Double Effect Eye Make-up Remover
  2. L’Oréal Paris Gentle Makeup Remover
  3. Garnier 2 in 1 Express Eye Make-up Remover (eyelash fortifying)
  4. Sephora Waterproof Eye Makeup Remover

demachiant bifazic

Demachiant spumă

  1. Douglas Beauty System Clean & Neat Delicate Cleansing Foam
  2. Repêchage Hydra Medic Pure Skin Face Wash
  3. Sophyto Natural Glycolic Foaming Cleanser
  4. MURAD Essential C-Cleanser – Vitamin C Cleanser

Spuma demachianta 2

  1. Dalia spune:

    Foarte util articolul tau 😀 Din pacate foarte multe persoane neglijeaza procesul de demachiere 🙁 si cand incep sa se umple de cosuri si alte cele, dau vina pe produsele de makeup 😐

    1. Ma bucur mult ca il gasesti util si ca ti-a placut 😀

  2. Foarte interesant si util articolul, intradevar! 🙂

    1. Ma bucur sa aud asta 😀

  3. Dobre Beatrice spune:

    Un articol deosebit, intotdeauna m-am intrebat care este rutina de demachiere a altor femei si intotdeauna difera. Si mie imi plac demachiantele bifazice si mereu imi place sa imi spal fata la final, numai asa o simt cu adevarat curata. 🙂

    1. Fiecare femeie este diferita si isi construieste propria rutina adaptata stilului de viata. Important este sa nu sarim anumiti pasi. Te pup!

  4. Anna Any spune:

    Super articolul, felicitari Ioana! :*
    Iar treaba asta „Nu exercita niciun fel de presiune asupra ochiului deoarece acesta este aşezat pe o pernuţă de grăsime care o dată deformată nu mai revine la forma iniţială.” nu o stiam deloc, great job!

      1. Anna Any spune:

        Hehe, stiam articolul, nu-ti subestima cititorii 😀
        Te citesc de ceva timp! :* Si ai dreptate, si acel articol mi-a placut in mod deosebit! Imi place sa aflu lucruri noi 🙂

  5. Macnetize spune:

    Ce bine că ai scris despre asta. E una dintre cele mai neglijate chestiuni și e atât de importantă. Kisses!

  6. Alina spune:

    Eu intotdeauna m’am demachiat invers. Imi spal fata cu apa calduta, si un gel fara sapun demachiant. Apoi inlatur restul de machiaj cu discheta de bumbac, si imi e deajuns. Am ten mixt, folosesc produse de la Avene, bioderma pt demachiat. Mi se pare o irosire de timp si produse metoda clasica de inlaturarea machiajului. Mentionez ca tenul meu e impecabil, imi apar ceva cosuri in perioada menstruala, si alea rar, dar nu ratez niciodata sa ma demachiez, indiferent de situatie. In 10 minute am terminat ritualul, cu masaj cu tot. Apa inmoaie machiajul, iar gelul inlatura 80% din el….nu’mi ramane decat sa indepartez cu cel mult 2 dischete machiajul. …asta e metoda mea, si pt mine e perfecta.

  7. Flory Florentina spune:

    Am aflat lucruri pe care nu le stiam. Foarte bun articolul. Acum voi sti sa ma demachiez corect. 🙂

  8. iguanitza spune:

    Foarte util articolul asta… recunosc ca de obicei ma grabesc cu demachiatul, mai ales la ochi , merg in toate directiile, nu am rabdare sa masez usor… ar trebui totusi sa imi iau mai mult timp si sa iti urmez sfaturile.

    Te pup

  9. Mda, as fi zis ca stiu sa ma demachiez :)) uite cate lucruri am invatat de la tine azi. Multumesc.
    Eu folosesc lotiune micelara de la La Roche Posay , iar pentru ochi, de la Yvez Rocher bifazic. Cand am rimel , il indepartez cu apa calda, asa m-am invatat.
    Imi fac timp in fiecare dimineata si seara sa ma demachiez indiferent cat de grabita sau de obosita sunt, parca dupa demachiere ma simt mai fresh.

  10. Lamiita Durac spune:

    Aveam nevoie de cateva recomandari in domeniu si de produse , am incredere . Multumesc

  11. Dana Dumitrescu spune:

    Multumim pt sfaturi!! trebuie sa recunoastem ca desi ne demachiem zilnic, putine stim cum ar trebui sa o facem corect..

  12. Cristina Visalon spune:

    Woow! Chiar nu mi-am dat seama pana acum ca nu ma demachiez corect! Mi-ai salvat tenul prin acest post, multumesc! Cred ca am sa incerc si eu demachiantul crema Medik8 ca ma inteleg super cu produsele lor!

  13. Monica Marton spune:

    multumesc. zilele trecute doream sa caut un articol despre demachierea corecta. l-am gasit. multumesc

    1. Cu mare drag si sper ca ti-a fost folositor! :*

  14. Iacob Monica spune:

    Foarte interesant si util articolul! Multumim

  15. Nicole spune:

    Am vazut articolul de cand l-ai postat si imi place ff mult. Este foarte ajutator. Personal folosesc solutia micelara de la Bioderma atat penteu ochi cat si pentru fata si sunt mai mult decat multumita. Te pup cu drag, Ioana♡

  16. Aghinitei Maria spune:

    Multumim pt. sfaturi si da trebuie sa ne demachem zilnic si corecta, este important ! <3

  17. Pot spune ca nu trece seara fara sa ma demachiez.Articolul tau este foarte complex si bine lucrat,felicitari! Chiar nu stiam despre demachierea corecta a ochilor! :*

  18. Nu am stiut fiecare detaliul si… da am cam ridicat din sprancene. 😛 Eu scap repede pentru ca machiajul meu e foarte simplist. xo

  19. Irina Rosianu spune:

    Foarte util 🙂 Mi-a placut!

  20. Am aflat cateva lucruri noi datorita acestui articol.
    O sa incerc de-acum sa aplic cu degetele demachiantul, sa masez si apoi sa indepartez.

  21. Catinca spune:

    Ioana, multumim pentru articolul foarte detaliat si mai ales pentru sfaturile legate de ce produse putem folosi. Recunosc ca initial am ridicat o spranceana, dar parcurgand articolul mi-am dat seama ca am ceva de invatat din sfaturile tale. Eu imi demachiam tenul, aplicand produsul direct pe cotonete. Dar de acum mi-am schimbat tehnica. 🙂

  22. Andreea spune:

    Multumesc pentru detaliile extrem de importante…care….m-au facut sa descopar ca ma demachiam nu foarte prost ci foarte periculos pentru gene si pielea din jurul ochilor. Foarte folositor articolul, cer putin pentru mine ( si cate ca mine chiar daca nu recunosc)

  23. La mascara nu prea am răbdarea aia de fier, dar am învățat că demachierea este sfântă. Mulțumim, Ioana.

Comentariile sunt închise.