De câte ori nu v-ați trezit în fața unui dulap plin cu haine și v-ați spus că nu aveți nimic de îmbrăcat? De câte ori vi s-a întâmplat să vă schimbați mai multe ținute înainte să ieșiți din casă și să plecați tot nemulțumite? Sunt sigură că cel puțin o dată pentru că și mi s-a întâmplat de mai multe ori chiar, dar în trecut.

În acest articol m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva sfaturi care să vă ajute să nu vă mai confruntați cu situațiile de mai sus. Și credeți-mă, dacă reușesc eu să fac asta, care nu dețin nici o siluetă ușor de îmbrăcat și nici o garderobă extrem de bogată, cu siguranță veți reuși și voi.

De ce aveți nevoie? De puțin chef pentru voi, de timp pentru crearea ținutelor și de un plan atunci când mergeți la cumpărături. Nu sună deloc complicat, nu? Pentru că nici nu este!

  1. Cunoaște-ți tipul de siluetă și ce ți se potrivește în funcție de el.

În primul rând cred că este important să ne cunoaștem forma corpului. În funcție de acest criteriu, vei cunoaște care sunt zonele tale forte și cum să creezi un echilibru. Ca să îți afli forma corpului, poartă ceva mulat (sau doar lenjerie intimă) și roagă pe cineva să îți facă o poză de la spate. Dacă te uiți din față poți fi păcălită de bust sau abdomen, dar spatele îți indică perfect conturul corpului tău.

Eu tot timpul am avut impresia că am o formă de pară până am vazut poza de mai jos și mi-am dat seama că pe măsură ce slăbesc forma corpului meu este de clepsidră.

ioana dumitrache 2

Dacă de exemplu, forma corpului tău este de pară înseamnă că trebuie să aduci mai mult volum în partea de sus ca să echilibrezi umerii cu șoldurile. Asta se poate traduce prin fuste și pantaloni în culori închise și fără imprimeuri, iar în partea de sus să porți topuri cât mai colorate, bluze și sacouri cu umeri cât mai supradimensionați și modele încărcate.

Dacă de exemplu, forma ta este de dreptunghi (adică umerii, talia și șoldurile au cam aceleași dimensiuni) trebuie să știți că aveți cele mai mult opțiuni de a vă îmbrăca, cu excepția rochiei mini cu croială dreaptă. Persoanele cu siluetă dreaptă (androgină) trebuie să creeze iluzia de talie și cel mai bine accentuează umerii și șoldurile prin imprimeuri și dungi orizontale.

V-am dat câteva exemple pentru a vă da seama cât de mult vă ajută să vă cunoașteți forma corpului atât când faceți cumpărături, dar mai ales în construirea ținutelor de zi cu zi.

 

  1. Atenție la culori!

1Când vă sfătuiesc să aveți grijă la culori, mă refer în special la două lucruri: cele care vi se potrivesc în funcție de subtonul pielii voastre și combinațiile de culori cele mai reușite.

Cred că mai toate am ajuns să ne dăm seama care sunt culorile care ni se potrivesc și nuanțele lor care ne complimentează. Persoanele cu pielea deschisă la culoare vor fi mai atrase de culorile cu subton rece, iar pielea măslinie va fi pusă în valoare mai bine de nuanțele calde. Însă nu este neapărat o regulă universal valabilă.

De aceea, mai important eu cred că este să cunoaștem acele combinații de culori care nu dau greș niciodată:

  • Culori complementare: sunt culorile de la polul opus pe roata culorilor. De exemplu: roșu + verde, mov + galben (auriu), portocaliu + albastru, roz + kaki etc.
  • Culori analoage: sunt culorile vecine din curcubeu ROGVAIV (roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet). Puteți combina una sau două culori vecine și derivatele lor.
  • Combinații clasice de culori: alb + verde, verde + galben, roșu + negru, mov + negru + gri, roz + alb + albastru denim, galben + verde mentă + bej/crem, burgundy + roz pastel + bleu sau bej, albastru + verde + alb, fucsia + bleumarin + galben, roz + orange, roșu + gri, roșu + bleumarin + alb (v-am subliniat combinațiile mele preferate).

 

  1. Nu trebuie să îți lipsească piesele de bază din gardeboră!

Se spune că fiecare garderobă are la bază câteva piese esențiale cu ajutorul cărora poți crea multe alte ținute, mai ales în momentele în care te simți neinspirată și nu vrei să dai greș. Așa că iată câteva piese care te vor ajuta să creezi ținute corecte:

  • O pereche de jeans cu o croială care să îți avantajeze silueta și în care să te simți comod (eu am o pereche de jeans negru, model skinny cu talia foarte înaltă).
  • O cămașă alba – vă rog să nu vă mai gândiți la clasica piesă cu care mergeai pe vremuri la un interviu. Poate fi o cămașă dintr-un material fin și transparent cu o croială deosebită, sau chiar o cămașă bărbătească din bumbac cu un imprimeu pe spate. Eu am câteva astfel de cămăși pe care le port legate cu nod în talie, cu nasturii desfăcuți și cu jeanșii de mai sus. Hint: mie îmi plac cămășile Pineberry.
  • O fustă creion – credeți-mă că nu trebuie să aveți silueta Victoriei Beckham ca să purtați fuste creion. Vă mai amintiți că eu purtam acest model de fustă și când purtam măsura 52? Și am doar 1,60cm înălțime. Hint: Eu mi-am cumpărat multe astfel de fuste de la C&A și miniprix.

Ioana Dumitrache before after MyBodyJourney 2

  • Little black dress – este o piesă că nu trebuie să lipsească. Și nu trebuie musai să fie o piesă elegantă, ci una versatilă ce poate fi purtată ușor într-o ținută smart-casual dacă arunci un sacou peste.
  • Sacoul într-o culoare neutră – poate fi negru (deși pentru mine sacoul garderobei de bază este roșu), bej, alb, gri, kaki etc. Trebuie să fie un sacou într-o singură culoare, cu un croi care să îți avantajeze silueta (eu optez mereu pentru unul cambrat) și care să poată fi integrat ușor atât într-o ținută casual, cât și într-una business.
  • Tricouri simple – aici aș alege culori deschise, pastel sau chiar alb. Cu decolteuri în V sau linii bărcuțe care sunt foarte feminine. Eu de exemplu, îmi tai tricourile acasă astfel încât să ajungă la o formă de bărcuță cu umerii goi.
  • Pantaloni negri sau bleumarin – recomand să fie dintr-un material de calitate, care nu se șifonează ușor pentru că îi veți purta des. Pot fi foarte ușor integrați în ținute casual, business sau elegante pentru că pot fi purtați cu teniși, balerini, sandale sau pantofi stiletto. Hint: găsiți astfel de pantaloni la magazine precum Marks & Spencer, H&M, Zara etc.
  • Cardiganul – așa este regula, că trebuie musai să ai și un cardigan. Și multe femei chiar poartă diferite modele și culori de cardigan pentru că de cele mai multe ori completează perfect ținuta, dar țin și de cald. Eu personal nu sunt fană cardigan pentru că nu îmi plac piesele deșălate fără forme precise, așa că prefer în locul unui cardigan să port un sacou sau o jachetă de jeans. Da, clasica geacă de blugi. Am mai multe modele: de la cele mai mici și scurte (care merg perfect peste rochițe), până la cele dimensionate. Voi alegeți în funcție și de preferințele voastre.
  • Trench coat în nuanțe neutre – poate fi bej, crem, grej, gri, kaki – o culoare care să poată fi ușor integrate într-o ținută. Hint: eu am găsit un astfel de trench coat la TEX by Carrefour și a costat doar 99 lei (îl puteți vedea în ținuta de aici).
  • Cămașa din denim – este o piesă de bază în garderoba mea pentru că o pot integra ușor într-o ținută cu fustă (inclusiv de piele ca în exemplul de mai jos), cu jeans, pantaloni de stofă, rochie casual sau o rochie de plajă pe care vreau să o transform într-o ținută casual. Hint: eu mi-am luat cămăși din denim din C&A și Carrefour.
  • Geaca de piele – eu am investit acum câțiva ani într-o geacă de piele naturală de la Zara și am făcut o investiție super bună. Port geacă de piele în toate sezoanele (cu excepția verii) și în mai multe tipuri de ținute: rochie + jacheta de piele, jeans+pullover+ jeachetă de piele, fusta+top sexy+geacă de piele. Combinațiile sunt numeroase și trebuie doar să experimentați.
  • O fustă în A – pentru că accentuează talia sau creează efectul uneia acolo unde este nevoie.
  • Pantofii stiletto – știu că nu toate femeile poartă pantofi cu toc, dar militez pentru idea ca fiecare femeie să aibă în garderobă o pereche de pantofi cu un toc comod pentru ea. Nu trebuie să fie musai unul subțire de 10cm, ci poate fi și unul gros, de 5-6cm. Important este să găsiți un calapod și un toc comode pentru voi. Însă, dacă vreți ca piciorul să pară mai subțire și mai alungit, vă sfătuiesc să alegeți un pantof cu vârful ascuțit. De aceea toate încălțările mele (inclusive ghetele și cizmele) au vârful ascuțit și nu rotunjit. Mie îmi place să îmi cumpăr încălțăminde de bună calitate, din piele naturală de la producători români. Preferații mei sunt: Condur, Anna Cori și Garkony.
  • O pereche de pantofi sport albi – poate fi o pereche de teniși Converse, o pereche Nike AirMax sau orice tip de pantofi sport simpli albi.

 Untitled design

  1. Ținuta formată din 3 piese

Acestă formula am învățat-o de la Mariana Romanică în timpul ședințelor de consultanță pe care le-am facut cu ea. Este recomandat ca o ținută să fie compusă din 3 elemente: bluză + pantaloni/fustă + sacou/cardigan/jachetă, la care apoi se adaugă accesoriile (bijuterii, poșete, pantofi, pălării, mănuși etc). Dacă ai în minte ținute deja formate cu toate elementele îți va fi mult mai ușor să ai o viziune asupra pieselor vestimentare din garderoba ta.

Ioana Dumitrache TEX Carrefour plus size5

  1. Fă smart shopping!

Presupun că auzi des acest îndemn, dar habar nu ai la ce se referă. Nu-i nimic, că până să mă împiedic de sfaturile unui consultant de stil și până să mă preocupe subiectul nici eu nu știam.
În primul rând, înseamnă să nu cumperi compulsiv sau impulsiv. Adică, trebuie să pleci la cumpărături cu un plan sau o listă de piese de care ai nevoie, iar când nu ai un astfel de plan și doar te plimbi prin magazine în speranța că vei zări ceva să îți placă, cumpără ținute întregi sau elemente care pot fi integrate în ținute cu alte piese pe care tu deja le ai. Concret, nu cumpăra o bluză cu volane doar pentru că ți-a plăcut dacă tu nu ai acasă o fustă/o pereche de pantaloni și o jachetă cu care să porți bluza. Și dacă ți-a plăcut totuși foarte mult, dar nu ai acasă niciun element potrivit pentru ea, nu pleca acasă până nu cumperi și celelalte elemente necesare unei ținute complete. Altfel, riști să cumperi o piesă care va rămâne uitată într-un colț al șifonierului și pe care nu o vei purta pentru că nu ai cu ce. Ține minte că este foarte important ca fiecare piesă din garderoba ta trebuie să poată fi integrată cel puțin într-o ținută.

În al doilea rând, mi se pare important să ai la tine niște încălțări cu toc și lenjerie modelatoare atunci când mergi la cumpărături. Am mai scris despre lenjeria modelatoare și de unde o poți cumpăra AICI. Tocurile înalță și slăbesc, iar lenjeria modelatoare ajută hainele să se așeze mai bine. Veți avea o altă perspectivă asupra voastră, adică fix aceea pe care vreți să o arătați celor din jur.

 

  1. Costul pe purtare

Foarte multe femei fac următoarea greșeală: investesc cel mai mult în piese și accesorii pentru evenimente speciale (nunți, botezuri, petreceri de firmă etc) și nu în hainele pe care le poartă zi de zi. Greșit! În astfel de cazuri, costul pe purtare este foarte ridicat pentru că apuci să porți foarte rar acei pantofi exgerat de scumpi, rochia aceea de designer pe care abia ai reușit să ți-o permiți, și pur și simplu nu nu ai ocazia să te bucuri suficient de lucrurile pe care le-ai obținut cu un efort financiar destul de mare. Încercă să investești mai mult în piese pe care le porți zi de zi (un sacou, o pereche de pantofi, un trench coat, o rochie etc) astfel încât să te bucuri cu adevărat de lucruri de o bună calitate. Și purtând o piesă vestimentară de mai multe ori, costul pe purtare scade, iar investiția merită făcută cu adevărat. Eu am un principiu de la care nu mă abat niciodată: port fiecare lucru de toți banii. De aceea, am rochii în care mă simt fabulous și pe care le port la mai multe evenimente. Dacă rochia este frumoasă, îmi vine bine și îmi place să o port, nu mi-e rușine să o iau la mai multe evenimente și să fiu văzută de mai multe ori în ea. De ce mi-ar fi dacă arăt bine? Să nu lăsăm consumerismul să ne acapareze total.

ioana dumitrache fashion

  1. Probează-ți toate hainele și construiește ținute

Cel mai bun plan ca să nu îți mai spui niciodată că nu ai cu ce să te îmbraci este să ai ținutele gata concepute și să știi perfect combinația în care se integrează o anumită piesă pe care ai vrea să o porți în ziua respectivă. Cum faci asta?

Femeilor nu prea le place să probeze, mai ales hainele pe care le au deja în propriul șifonier. Noi, femeile, tindem să facem combinații în minte care de foarte multe ori să nu fie reușite și în practică. Și când constatăm că atunci când punem hainele pe noi nu se potrivesc deloc ori intrăm în panică și ne enervăm, ori ne necăjim.

Eu la începutul fiecărui sezon îmi probez toate hainele din garderobă și le combin astfel încât să obțin cât mai multe ținute. Așa văd cum se așează hainele pe mine, cum se potrivesc ele între ele, dacă mai am nevoie de vreo piesă anume etc. Până nu vezi concret cum se așează hainele pe tine, cum se potrivesc materialele și croielile, nu îți poți da seama cu adevărat dacă poți să le porți sau nu împreună. Deci, concluzia ar fi că trebuie să îți probezi hainele, să construiești ținute, să îți faci poze, iar când rămâi în pană de idei să te uiți la pozele din telefon și să îți găsești inspirația.

ioana dumitrache tinute fashion haine

Pe scurt, concluziile acestui articol ar fi următoarele:

  • Cunoaște-ți silueta ca să știi ce te avantajează.
  • Poartă combinații de culori care ți se potrivesc sau combinații sigure (cum îmi place mie să le zic).
  • Folosește-te de piese de bază ca să creezi ținute (simple sau îndrăznețe, după plac).
  • Formula (top+pantaloni/fusta+sacou/jachetă) sau (rochie+jachetă) + accesorii te ajută să ai un look chic.
  • Fă cumpărături în mod inteligent: pleacă la cumpărături cu un plan (o listă cu lucrurile de care ai nevoie), cumpără ținute întregi sau elemente care pot fi combinate cu piese pe care le ai deja acasă, ia cu tine lenjerie modelatoare și pantofi cu toc.
  • Investește mai mult în piesele pe care le porți cel mai des.
  • Probează tot ce ai în garderobă și fă combinații pe care le să le pozezi și să le păstrezi la îndemână în caz ca ești lipsită de inspirație.

Mă opresc aici pentru că am scris foarte mult, dar sper să găsești articolul meu util, iar dacă ți-a plăcut nu uita să îmi spui sau să îmi arăți asta printr-un like sau un comentariu. Și dacă ți-ar plăcea să scriu mai multe subiecte pe această temă, te rog să îmi sp

Un comentariu la “Iar nu am cu ce să mă îmbrac!

  1. Claudia spune:

    Cele mai utile sfaturi! Multumim, Ioana!!

Comentariile sunt închise.