Am donat sânge prima dată în 2017 și vreau să vă povestesc cum este procesul pentru că niciodată nu este prea târziu să faci un bine cuiva aflat în nevoie. Ultima dată am donat pentru victimele din incendiul de la Crevedia, iar ieri am vrut să donez pentru tatăl unei amice. 

Mai mulți oameni m-au întrebat de ce am fost să donez dacă nu este o persoană apropiată mie și motivația mea este simplă: îmi doresc ca eu sau oamenii dragi mie să nu ajungem niciodată în situația să avem nevoie de transfuzii de sânge, dar dacă va fi nevoie aș vrea să știu că sunt oameni care ne vor face un bine, iar eu să am sufletul împăcat că și eu am făcut altora bine la rândul meu. 

În 2017 când am donat prima dată a fost pentru un prieten apropiat. Și de atunci am mers să donez aproape anual, și uite că nu a mai fost nevoie de atunci să o fac pentru un om drag mie. Poate e o superstiție, poate o văd ca pe un schimb de energie în Univers, dar eu asta cred și asta simt.

Dacă ești din București locul tău de informare este site-ul Centrului de Transfuzie sanguină București. Dacă ești din alt oraș te sfătuiesc să dai search pe Google donare sânge *orașul tău* sau intră pe site-ul Donorium și vei găsi acolo adresele tuturor centrelor din România. 

Acolo vei găsi informații despre:

  • Unde să donezi
  • Programul centrului
  • Criterii de eligibilitate
  • Beneficiile donatorilor

La Centrul de Transfuzie sanguină București (zona Piața Victoriei) poți merge să donezi sânge de luni până vineri între orele 7:30 și 13:30. Poți merge cu programare și fără programare.

Eu și Tudor am mers într-o zi de vineri fără programare (este cea mai aglomerată zi a centrului) și am stat patru ore și jumătate ca să trecem prin tot procesul. Dacă aveam programare totul mergea mai repede, așa că vă recomand să vă descărcați aplicația Donorium și să vă programați din timp (cu una sau două luni înainte găsiți locuri), dar la noi fiind o situație de urgență cu tatăl amicei mele nu aveam cum să ne programăm din timp.

Cum te pregătești pentru a dona sânge?

  • Să te odihneşti bine în noaptea de dinaintea donării;
  • Să mânânci un mic dejun normal, fără grăsimi, înainte de donare;
  • Să consumi mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl vei dona;
  • Să consumi alimente bogate în fier – carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune;
  • Să eviţi ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină;
  • Să eviţi consumul de alcool, cu minimum 48 de ore înaintea donării;
  • Să eviţi mâncărurile grase precum hamburgerii, cartofii prăjiţi sau îngheţata înainte de donare. Testele pentru depistarea infecţiilor pot fi afectate de grăsimile (lipidele) ce apar în sânge la câteva ore după ce ai consumat mâncăruri grase.

Cum decurge procesul și de ce durează atât?

  1. Primul pas este înregistrarea unde completezi un formular despre starea ta de sănătate generală. Sunt câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să poți fi eligibil și pe care le poți citi pe site-urile de mai sus.
  2. Al doilea pas este să mergi la următoarea coadă de la etajul 1 (care merge foarte repede) și să ți se ia un pic de sânge pentru a vedea nivelul hemoglobinei din sânge. Noi pentru primii doi pași am așteptat fără programare 50 de minute.
  3. Al treilea pas este consultația medicală. Aici am stat peste o oră la coadă ca să intrăm în cabinetul medicului. La această consultație poți sta între 7 și 15-20 de minute. Ți se măsoară tensiunea, ți se poate face un EKG și se discută despre istoricul tău de sănătate. Eu am dat peste un medic de o blândețe rar întâlnită. M-a întrebat despre intervenția recent suferită, mi-a evaluat starea de sănătate și cu toată tristețea mi-a zis că deși eram donator de atâția ani nu voi mai putea dona niciodată. M-a introdus în sistem ca donator neeligibil pentru că orice om suferă o rezecție a stomacului (fie că e gastric sleeve ca în cazul meu, fie că este de altă natură) nu mai poate dona sânge niciodată. Mi-a explicat cum organismul meu deja a fost traumatizat și este în recuperare, iar o donare ar provoca și mai mult stres. În plus, nu este un sânge bun nici pentru persoana care primește. Deci aici s-a oprit procesul meu, dar au spus că vor trimite pacientului care avea nevoie și din partea mea o pungă de sânge, deci mi-am atins obiectivul.
  4. Al patrulea pas dacă totul este bine la consultul medical este să urci la etajul 2 unde lași actele tale la Secretariat. Adică bați la ușa pe care scrie Secretariat și lași documentele, apoi aștepți să te strige ca să știi la ce cabinet de donare vei merge. Și aici am așteptat un pic peste o oră pentru că Tudor a putut dona. Foarte important, este să bei multă apă înainte de a dona sânge pentru fluidizarea lui și ca să decurgă procesul ușor. Îmi amintesc că la donarea din 2023 nu prea băusem apă, așa că îmi curgea foarte greu sângele și am stat vreo 50 de minute în loc de maxim 15.
  5. După ce intri în camera de donare te așezi pe un pat și vei fi preluat de un asistent. Vei dona cam 500ml de sânge și ar trebui să dureze între 8 și 15 minute în funcție de cât de fluid este și cât de mult te-ai hidratat. Este posibil să ți se facă un pic rău și să te ia cu amețeală. Sunt simptome normale și trebuie să le semnalezi asistenților de față pentru că ei sunt acolo să aibă grijă să îți fie bine. 
  6. După ce ieși din cabinetul de donare poți merge la ghișeul secretariatului pentru a-ți colecta beneficiile. 

Într-o zi de vineri fără programare noi am stat 4 ore și jumătate că să donăm sânge, de aceea recomand să vă programați și să fiți pregătiți să petreceți măcar 1-2 ore în centrul de donare, chiar dacă aveți programare. 

Ce beneficii primesc donatorii onorifici:

Dacă donezi sânge voluntar ești numit donator onorific, ceea ce mi se pare foarte frumos. În plus, primești și beneficii:

  • o zi liberă de la locul de muncă. Potrivit legii, donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă: o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor.
  • Reducere de 50% la abonamentul de călătorie cu metroul și transportul în comun.
  • Dobânzi preferențiale la titlurile de stat.
  • Tichete de masă în valoare de 280 de lei.
  • Bucurie sufletească pentru că au făcut o faptă bună. 

Cine poate dona?

Poți dona dacă ai împlinit 18 ani, ai peste 50 de kilograme și:

  • au trecut 48 de ore de când ai consumat alcool;
  • au trecut 7 zile de când ai terminat tratamentul cu antibiotice;
  • au trecut minim 8 săptămâni de la ultima donare;
  • au trecut 6 luni de când ai avut o intervenție chirurgicală sau ți-ai făcut tatuaj ori piercing;
  • nu ai simptome alergice;
  • nu ești răcit;
  • nu ai avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase;
  • nu ai fost vaccinat în ultimele 2 săptămâni;
  • nu ești însărcinată și nu alăptezi;
  • au trecut mai mult de 6 luni de la avort;
  • nu ai relații sexuale neprotejate cu un partener cu HIV, HTLV, atgHBS, ACHCV, SIFILIS.

Sper să vă fie de ajutor aceste informații și să vă încurajeze să donați sânge, iar dacă o faceți deja poate să o faceți mai regulat. 

Un comentariu la “N-ai donat niciodată sânge și vrei să o faci? Hai să îți explic procesul!

  1. Eminescu spune:

    in primul rand e fff sanatos sa donezi sange…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *