Ieri am avut o zi plină, plină, plină! Am început dis de dimineaţă cu sesiunile gratuite de machiaj Vichy, apoi am continuat cu o clientă şi am terminat ziua cu Masterclassul Airbrush 2.0 Bridal Make-up susţinut de Alex Abagiu la Make-up Fest. Mi-am luat biletul pe ultima sută de metri, cu doar două săptămâni înainte, dar vă mărturisesc cât pot eu de sincer că abia aşteptam să vină ziua cu pricina. Iar aşteptările nu mi-au fost deloc înşelate. Astăzi mă duc şi la masterclassul despre Photosensitive/Fashion Make-up şi noroc că am sesiunile de make-up Vichy înainte care să îmi ţină minte şi mâinile ocupate, căci altfel aş fi tropăit până la ora începerii.
Ah, şi înainte să intru la curs am avut ocazia să stau de vorba cu Andra Manea, make-up artistul meu preferat. Pe lângă faptul că este minunată şi îi ador stilul de lucru, este şi o persoană foarte, foarte caldă şi prietenoasă. De abia aştept să o revăd şi astăzi!
Oricum, eu de fapt voiam să vă povestesc una dintre noutăţile despre care ne-a spus Alex la seminarul de ieri şi despre care va vorbi mai detaliat în seminarul de astăzi. Pantone, pentru cine nu este familiarizat cu el, este autoritatea supremă în domeniul standardizării culorilor care lucrează după Pantone Matching System – un sistem standard de reproducere a culorilor în lume şi oferă un cod unic fiecărei culori/nuanţe. Poate aţi mai auzit de termentul de pantonar atunci când v-aţi ales culoarea în care să vă vopsiţi pereţii unei camere sau când aţi ales culorile jaluzeleleor. Ei bine, acum toată lumea din domenii precum textile, plastice, vopsele sau din industria tipografică foloseşte acest sistem. Cine credeţi că stabileşte care va fi culoarea anului? Pantone, evident!
Acum mai bine de doi ani o artistă braziliancă, Angelica Daas, a pornit proiectul Humanae prin care încerca să facă un inventar cromatic al umanităţii folosind nuanţe deja existente în paletarul Pantone. Acest proiect a atras atenţia companiei care s-a mobilizat rapid şi a creat Pantone Skin Guide – o colecţie de 110 nuanţe de ten standardizate. Acest paletar a rezultat în urma unei cercetări ştiinţifice prin care au fost studiati mii de oameni şi reprezintă o referinţă vizuală pentru cei care introduc pe piaţă produse care în procesul de fabricare au nevoie de astfel de informaţii.
Aşa că nu numai că îţi poţi identifica nuanţa exactă a tenului, dar îţi indică exact subtonul şi tonul pe care le ai. De exemplu: 2Y01 îţi îndică subtonul pielii prin 2Y (subton galben neutru) şi 01 îţi indică cât de deschisă sau închisă este pielea ta.
Ba mai mult, pentru a identifica mai uşor culoarea precisă a tenului au creat şi un aparat care face asta doar prin aplicarea lui în 3 puncte de pe chip. Alex îl are şi sper că astăzi ne va arăta cum se foloseşte! Găsiţi mai multe informaţii despre aparat AICI.
Nu-i aşa că v-ar plăcea să ştiţi exact ce culoare are pielea voastră când mergeţi să cumpăraţi cosmetice sau haine pentru a vă putea alege exact culorile care vi se potrivesc şi vă avantajează cel mai bine? Ca să nu mai adaug că le-ar uşura mult munca make-up artiştilor… Pantone Skin Guide poate fi comandat de pe Amazon cu 77$.
Stiam ca Pantone se gaseste fizic sub forma unui pantonar sau a unui paletar ca sa traducem asa, mai brut, dar sa faca asa ceva pentru pielea oamenilor nu m-as fi gandit. Lipsesc nuantele oamenilor rosii. Adica cei care traiesc in frig. Dar probabil acestia nu folosesc cosmetice ca sa aiba nevoie de o reprezentare in pantonar.
Hm…cred ca ma asteptam sa scoata un astfel de „clasificator”, chiar ar fi interesant sa te poata ajuta dispozitivul cand iti aleg nuanta de fond de ten 🙂
Stiu ca cei de la No. 7 scosesera in Uk ceva asemanator 🙂 pentru alegerea fondului de ten 🙂
Nu stiu cat de folositor e in viata de zi cu zi, dar este bine ca exista, e un pas inainte. Poate nu se vor mai clasifica tenurile in nuantele fondurilor de ten de la MAC, ca m-am saturat sa aud „NC20 skintone”.
cum ar zice bunica… mai, mai mai, tehnica asta!
Te tenteaza nu? 😀