Pentru că m-am săturat să tot aud persoane spunând că nu folosesc produse cu protecţie solară (mai ales la plajă) pentru că nu se mai bronzează, m-am gândit să fac un articol în care să explic schematic ce este factorul de protecţie solară şi cum ne salveză influenţează viaţa.

Ce este factorul de protecţie solară?

Factorul de protecţie solară reprezintă cantitatea de radiaţie pe care pielea o poate primi până în momentul în care începe să se înroşească atunci când foloseşti cremă cu protecţie, faţă de situaţia în care pielea nu este protejată. Dacă pielea ta se înroşeşte după 2 minute, prin aplicarea unui produs de protecţie acest timp se va înmulţi cu valoarea factorului de protecţie solară. De exemplu, în cazul unui produs cu SPF 15 vei putea sta 30 minute fară probleme la soare, iar în cazul unui produs cu SPF 30 vei putea sta o oră până vei începe să te înroşeşti.

Pentru a afla ce fel de factor de protecţie solară ţi se potriveşte trebuie să ştii care este fototipul pielii tale:

Fototipul 1: piele albă (de obicei la persoanele cu păr roşcat), se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată, mulţi pistrui – rezistă 5 minute fără să se ardă.
Fototipul 2: piele deschisă la culoare, se arde întotdeauna, uneori prinde un bronz deschis, destul de mulţi pistrui – rezistă 10 minute fără să se ardă
Fototipul 3: piele deschisă spre închisă, se arde uneori, se bronzează întotdeauna (bronz mediu), câţiva pistrui – rezistă 30 minute fără să se ardă
Fototipul 4: piele închisă, nu se arde niciodată, se bronzeaza întotdeauna (bronz intens), fără pistrui – rezistă 45 minute fără să se ardă
Fototipul 5: piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui – rezistă 60 minute fără să se ardă
Fototipul 6: piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui – rezistenţă maximă la soare.

Când vă alegeţi crema cu proteţie solară trebuie să ştiţi că nu există niciun produs care să protejeze 100% de razele ultraviolete. Pentru a afla care este procentul de protecţie pe care îl oferă un produs se foloseşte următoarea formulă de calcul: 100 – (1/numărul SPF)*100.

În urma acestei formule rezultă următoarele valori:
SPF 15 –93.3%
SPF 30 – 96.6%
SPF 50 – 98%

Ce sunt razele ultraviolete?

În funcţie de lungimea undelor razele ultraviolete sunt de 3 tipuri: UVA, UVB şi UVC.

Pentru razele ultraviolet de tip C nu trebuie să ne facem griji pentru că sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung pe Pământ.

Razele UVB sunt puternice şi reprezintă principala cauză pentru arsurile solare şi mutaţii genetice precanceroase. Pe scurt deteriorează pielea iremediabil şi provoacă cancer.

Razele UVA penetrează pielea mult mai profund şi pot produce leziuni deoarece sunt responsabile pentru generarea de radicali liberi, deteriorarea fibrelor de elastină şi colagen şi a dermei. Aceste nu ard pielea precum cele UVB, dar produc o pigmentare în minutele următoare expunerii care nu este datorată formării unei noi melanine, ci a oxidării malaninei deja prezente în piele. Pe scurt, acestea sunt razele responsabile de îmbătrânirea şi degradarea pielii.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt agenţi chimici care atacă celulele, ADN-ul, anumite molecule, proteine sau acizi graşi provocând chiar moartea celulelor. Chimic vorbind, radicalii liberi sunt de fapt nişte molecule cu deficit de un electron care caută orice posibilitate de a smulge unul din orice altă moleculă.

In fiecare celulă din organism se formeaza aproximativ 10.000 de radicali liberi zilnic. Dacă aceştia ajung în plasma unei celule străine, aşa cum spuneam mai sus, îi captează electronii. Prin urmare electronii îşi schimbă posesorul, astfel pornind o reacţie în lanţ care duce la naşterea permanent de noi radicali liberi. Naşterea de radicali liberi noi duce la dezechilibre enzimatice, mutaţii ale materialului genetic şi la transformarea celulelor normale în unele atipice: cancer.

sursa

Ce sunt antioxidanţii?

Aşa cum în natură există un echilibru natural, aşa şi organismul nostru încearcă să menţină un echilibru  pentru ca surplusul de radicali liberi să nu afecteze ţesuturile, dezvoltând un mecanism de auto apărare. Antioxidanţii sunt neutralizanţi ai radicalilor liberi care acţionează prin descompunere pentru a-i face inofensivi şi care le pune la dispoziţie un electron care nu le permite să se transforme în radicali liberi.

Cei mai importanţi antioxidanţi sunt vitaminele A, C şi E, betacarotenul (provitamina A), bioflavonoidele şi ubichinona (Coenzima Q10).

Ce este bronzul?

Responsabile de apariţi bronzului sunt razele UVB care provoacă pielii o reacţie naturală de apărare împotriva agresiunii solare. Bronzul protejează pielea împotriva arsurilor solare, însă nu formează un scut impenetrabil.

În momentul expunerii la soare pielea începe să producă melanină pe care o trimite către straturile superioare ale pielii, unde ea are rolul de a forma un scut care să absoarbă şi să împiedice pătrunderea ultravioletelor în straturile profunde. Melanina este pigmentul care dă culoare bronzului şi poate fi maro sau portocaliu. Producerea acestui pigment necesită timp și resurse – energie, vitamine, minerale, iar dacă pielea este expusă prea mult şi unor raze prea puternice ea nu are timp să se dezvolte natural şi astfel apar arsurile care degradează pielea.

Care sunt ingredientele cu filtre de protecţie solară?

În compoziţia produselor de protecţie solară puteţi întâlni două feluri de ingredient cu acest rol: ingrediente care reflectă sau resping razele solare (filtru fizic) şi cele care absorb razele solare (filtru chimic).

În tabelul de mai jos aveţi toate ingredientele cu rol de protecţie solară, cele cu filtru fizic fiind Titanium dioxide şi Zinc Oxide, cel din urmă oferind un nivel înalt de protecţie atât împotriva razelor UVA, cât şi împotriva razelor UVB.

 

sursa foto

Încearcaţi să evitaţi produsele de protecţie care au în componenţă vitamina A găsită sub denumirea de  retinyl palmitate deoarece cercetările au dovedit că în prezenţa razelor solare pot duce la dezvoltarea tumorilor de piele.

Trebuie să aveţi în vedere că SPF înseamnă în general că oferă protecţie împotriva razelor UVB, dar există şi produse care oferă şi protecţie împotriva razelor UVA, de aceea este foarte important să citiţi eticheta şi să identificaţi acele ingrediente care fac asta. De asemenea, mai există posibilitatea să vedeţi pe ambalaje formula SPF & PA+, în acest caz acel PA făcând referire la filtrul UVA.

Când trebuie aplicate produsele cu factor de protecţie solară?

Tot timpul când ne expunem razelor UV, adică în fiecare zi pe tot parcursul anului, nu doar vara când mergem la plajă. În cazul machiajului crema cu SPF va fi prima aplicată, iar când vă pregătiţi să ieşiţi din casă aveţi grijă să lăsaţi să treacă 20 de minute după aplicarea produsul de protecţie pentru ca acesta să îşi poată face efectul.

Despre produsele water resistant

Probabil aţi observat că au apărut produse care vă promit protecţie chiar şi după ce ai intrat în apă. Ei bine, trebuie să ştiţi că în contact cu apa gradul de protecţie scade cu cel puţin 50% şi că produsul trebuie reaplicat.

Mituri despre cremele cu protecţie solară

Dacă folosesc crème cu SPF nu mă mai bronzez. FALS! Mai ales dacă foloseşti un produs cu filtru chimic care absoarbe cantitatea de raze.

Dacă stau sub umbrelă voi fi protejată. Vei fi protejată doar de razele UVB, deoarece razele UVA trec şi prin sticlă, nori sau diferite materiale.

Dacă stau la plajă în orele nepermise mă voi bronza mai repede.  FALS! Doar te vei arde şi …atât.

Persoanele cu ochii deschişi la culoare sunt mai sensibili la lumină şi raze UV. ADEVARAT.

Vă rog să citiţi şi articolul despre melanom.

 

Comments

comments