Ce am învățaț nou de la Bioderma| VLOG de călătorie la Veneția
În luna septembrie am fost plecată pentru trei zile la Veneția la invitația Bioderma. Fericirea a fost maximă în primul rând pentru că nu vizitasem deloc Veneția, dar și pentru că Bioderma este un brand ale cărui produse le folosesc de ani de zile. Sunt sigură că toate cunoașteți cel puțin renumita apă micelară Bioderma Sensibio H2O!
Ei bine, pe lângă partea distractivă pe care o puteți descoperi în vlogul de mai jos, această călătorie a fost una educativă, căci pe lângă toate informațiile despre produsele și despre brandul Bioderma pe care le-am primit, în cadrul conferinței au fost dezvăluite noile rezultate ale studiului “Burden of Sensitive Skin Project” pe care specialiștii Laboratoarelor Bioderma din Franța l-au realizat în 2017 pe un eșantion de 5000 de persoane.
Se pare că pielea sensibilă este o problemă reală cu care se confruntă un segment important al populației și nu doar un moft cum probabil era considerat până acum și cum poate, din lipsa informațiilor, este considerat în continuare.
Ba chiar de curând International Forum for the Study of Itch (IFSI) a reușit ca Sindromul Pielii Sensibile să fie recunoscut ca o condiție de sănătate ce trebuie tratată, și chiar a oferit o definiție oficială:
Pielea sensibilă este un sindrom definit prin apariția senzațiilor neplăcute (precum usturime, arsură, durere, prurit sau furnicătură) ca răspuns la stimuli care în mod normal nu ar trebui să provoace astfel de senzații. Pielea sensibilă poate avea un aspect normal sau poate prezenta leziuni. Acest sindrom afectează toate părțile corpului, dar în special tenul.
Cum devine pielea sensibilă?
Pielea poate deveni sensibilă în orice moment al vieții sub influența diferiților factori precum folosirea produselor nepotrivite sau a celor care conțin impurități, calitatea scăzută a apei, schimbările de temperatură sau razele UV. Pe lângă acestea mai sunt și factorii psihologici precum stresul sau hormonali (cum ar fi de exemplu menstruația).
Rezultatele studiului Burden of Sensitive Skin Project au demonstrate că există trei componente majore cu impact asupra pielii sensibile:
- Stresul oxidativ – Este de produs de radicalii liberi (acei agenți care atacă celulele sănătoase provocând chiar și moartea lor) al căror număr este în creștere sub influența factorilor externi (poluare, raze UV). Când apare stresul oxidativ pielea are tendința de a se apăra prin reacția de detoxifiere celulară, însă există cazuri când capacitățile pielii de autoapărare sunt depășite și atunci apare inflamația.
- Alterarea barierei pielii – când stratul cornos și filmul hidrolipidic care îl acoperă este afectat de lipsa apei pielea nu mai acționează ca o barieră fizică și devine mai ușor de penetrat. Pielea devine astfel mai sensibilă și predispusă la reacții neplăcute.
- Inflamația – stresul oxidativ provoacă reacții la trei niveluri (ADN, lipide și proteine) ceea ce determină alterarea barierei pielii, încetinirea regenerării celulare, apariția inflamației, îmbătrânirea premature și multe altele.
Care sunt factorii care influențează apariția celor 3 elemente dăunătoare?
La nivel intern este vorba despre reziduurile și impuritățile metabolice. În timpul zilei trebuie să protejăm cât mai bine bariera pielii și să îndepărtăm toate impuritățile seara deoarece pe timpul nopții se activează procesele de regenerare, iar pielea devine mai permeabilă și mai vulnerabilă la apariția inflamațiilor.
Dar mai sunt și factorii externi precum machiajul și poluarea. Vă mai amintiți experiementul din 2013 al jurnalistei britanice care timp de o lună nu și-a îndepărtat machiajul de pe ten? Concluziile specialiștilor au fost că pielea ei am îmbătrânit cu 10 ani, a apărut roșeața și s-au instalat simptomele pielii sensibile. Dacă nu îndepărtăm impuritățile pielea nu mai funcționează normal. Și același lucru este valabil și pentru reziduurile din atmosferă (fum de țigară, praf, monoxid de carbon și alte particule ultra fine pe care nu le putem sesiza cu ochiul liber).
Bioderma Sensibio H2O prima apă micelară din lume. Ce este o apă micelară?
Știați că Laboratoarele Bioderma au creat prima apă micelară din lume în anul 1985? Obiectivul a fost crearea unui produs inspirat de biologia pielii care să fie tolerat chiar și de către cea mai sensibilă piele, și care să curețe eficient orice urmă de machiaj, impurități sau reziduuri atmosferice.
Apa micelară Bioderma Sensibio H2O are doar 9 ingrediente ceea ce o face ușor de tolerat chiar și de către pielea sensibilă, micelele sunt formate din esterii de acizi grași similari cu fosfolipidele membranei celulare a pielii, conține apă foarte bine purificată (ca aceea folosită pentru injecțiile medicale) pentru preveni apariția bacteriilor și conține trei tipuri de zaharuri naturale care cunoscute pentru acțiunile lor antiinflamatorii, pentru că reduc efectele radicalilor liberi și pentru că protejează bariera naturală a pielii.
Când se recomandă folosirea apei micelare?
Dimineața ca pas de curățare și îndepărtare a impurităților acumulate peste noapte.
Seara pentru îndepărtarea machiajului și a reziduurilor din atmosferă. Specialiștii Bioderma au spus la conferința din Veneția că apa micelară Sensibio H2O nu trebuie îndepartată tocmai datorită componenței sale, dar că știu că sunt dermatologi ce recomandă îndepărtarea ei. Însă această recomandare nu se referă la acest produs, tocmai de aceea eu zic ca de acum încolo să nu mai presupunem că orice apă/loțiune micelară are aceeași formula și să studiem puțin produsul înainte de a-l introduce în rutina noastră.
Știu că v-am bombardat cu foarte multe informații, am încercat să sintetizez cât mai bine cele mai interesante lucruri și sper să vă fie cu adevărat de folos acest material. Nu uitați să vizionați și vlogul de călătorie pentru partea distractivă a acestui press trip și să îmi lăsați un comentariu.