Eram în vacanţă. În timpul unei plimbări lungi prin centrul Vienei ceva mi-a atras atenţia în vitrinele magazinului Desigual. De data aceasta nu erau hainele colorate şi croielile ciudate, ci fata care le purta. Avea un zâmbet cald şi o atitudine ce ne arăta că era foarte sigură pe ea …cu toate că era pătată. Fără să-mi dau seama deja mă oprisem să admir toate fotografiile care se derulau pe ecranul imens din faţa mea. Iubitul meu vine în spatele meu să vadă de ce m-am oprit.

Nu ştiu cum să reacţionez şi pe moment mă blochez. Şi el suferă de vitiligo şi ştiu că este un subiect delicat pentru el şi pentru noi. Dar nu puteam să-mi şterg fascinaţia de pe chip. Plecăm mai departe fără să ne spunem nimic de parcă acest episod nici nu se intâmplase.

Două zile mai târziu, în drum spre casă, gândurile îmi zburau spre modelul care îşi arăta cu mândrie corpul pătat de vitiligo lumii întregi. Voiam să-i cunosc povestea aşa că în zilele următoare am aflat totul despre Chantelle Winnie, noua faţă a brandului Desigual.

Chantelle-Winnie.-desigual2

Primele semne

Chantelle Winnie Brown s-a născut în oraşul Toronto din Canada, însă are origini jamaicane. Deşi părinţii săi s-au separat foarte devreme iar ea fost crescută de mama ei care era coafeză, Brown a avut o copilărie frumoasă. Cel puţin până într-un anumit punct. La vârsta de patru ani i-a apărut prima pată albă pe abdomen şi imediat după aceea a fost diagnosticată cu vitiligo (discromie cutanată cauzată de distrugerea totală sau parţială a celulelor care produc pigmentul pielii). Nu ştiu cât de uşor este să explici unui copil de ce arată diferit faţă de ceilalţi copii, însă chiar ea a recunoscut că nu a avut o copilărie tocmai uşoară şi că a fost victima tachinărilor celor din jur.

La vârsta de 16 ani un prieten fotograf a încurajat-o să devină model. Silueta şi înălţimea erau potrivite unui model, iar trăsăturile chipului se remarcau prin simetrie. Chiar şi petele de pe chip au o oarecare simetrie. A început să viziteze diverse agenţii de modelling, dar întotdeauna era refuzată din cauza condiţei pielii.

Din Toronto direct la America’s Next Top Model

Chiar dacă fusese refuzată de absolut toate agenţiile din Toronto, fotografiile de pe contul ei de Instagram erau apreciate din ce în ce mai tare de către designeri, fotografi şi alţi oameni implicaţi în industria modei.

Tot fotografiile de pe contul ei de Instagram au fost cele care i-au atras atenţia Tyrei Banks, cea care a îndemnat-o să participe în 2013 la show-ul America’s Next Top Model. Şi a participat. Şi a ajuns destul de departe, deşi nu a câştigat competiţia. Tyra a văzut frumuseţea şi unicitatea ei şi a dorit să arate asta lumii întregi. Într-o lume în care perfecţiunea şi uniformizarea s-au impus ca standarde de frumuseţe universale este plăcut să fie aduse în lumina reflectoarelor şi apreciate pentru ceea ce sunt în realitate, exemple de unicitate şi naturaleţe.

Chantelle-Winnie.-desigual Diesel_3

Industria modei are un mare atu: este extrem de receptivă la tot ce este nou. Însă cariera lui Winnie a luat având cu adevărat atunci când brandul spaniol Desigual a dorit să fie imaginea campaniei AW’14.

Cu toţii avem poveşti. A mea este pictată pe corpul meu.

Acum Chantelle nu este doar un topmodel ce colaborează cu branduri renumite din industrie, este o ambasadoare a celor care suferă de vitiligo. Sau, cum îi place ei să spună, o ambasadoare a fericirii. Este mult mai relaxată în ceea ce priveşte viaţa şi în sfârşit poate arăta cât de bine se simte în pielea ei.

Chantelle-Winnie3

Îmi place Chantelle Winnie. Îmi plac trăsaturile ei când o privesc prin ochii unui make-up artist, îmi place energia ei debordantă, îmi place pentru că este un exemplu că se poate. Nu spun că acesta este noul etalon de frumuseţe, ci că putem descoperi frumuseţea chiar şi acolo unde nu se încradrează în canoanele clasice. Şi dacă oameni importanţi din domeniul modei o pot face, cu siguranţă şi noi putem.

Voi cum o vedeţi pe Chantelle? Dar cel mai important, cum vă vedeţi pe voi?

 Chantelle-Winnie2

Sursa foto: http://chantellewinnie.com/

Comments

comments