Numele meu este Ioana Dumitrache și am început să scriu pe acest blog în 2011. De mică mi-a plăcut cochetăria, așa că pentru cei care mă cunosc de multă vreme deschiderea unui blog despre frumusețe nu a reprezentat nicio supriză.
La început povesteam experiențele mele cu produsele de machiaj și de îngrijire pe care le foloseam, lucru care mi-a adus mai multe oportunități de care eu am profitat la maximum. Și ca să înțelegeți la ce fel de oportunități mă refer, voi detalia un pic.
Deoarece scriam frumos, corect și organizat am început să câștig simpatia unui public și să îmi formez o comunitate. Apoi a urmat o altă etapă: brandurile despre care eu vorbeam în articolele mele au început să observe impactul pe care îl aveam asupra cititorilor mei, și au început să mă caute și să îmi ofere/trimită noutățile lor spre testare. Visul oricărei studente care își cheltuia bursa și banii de buzunar primiți de la părinți pe produse cosmetice era să le primească gratis. Iar mie mi se întâmpla asta!
După această etapă, brandurile au început să mă implice în proiecte de-ale lor, și pentru că aveam de livrat anumite materiale ce respectau o listă de cerințe clar stabilite, am început să fiu și plătită pentru munca mea. Lucru care mi se pare corect. Dacă tu mă pui să fac o muncă în condițiile tale, nu este normal să mă și plătești pentru asta? Cine merge la serviciu doar de amorul artei?
Până să termin și cu masteratul, deja blogul meu câștigase suficientă notorietate și un public fidel care îmi asigura proiecte în mod constant.
Am făcut această trecere în revistă a evoluției mele ca să vă spun că în toate aceste lucruri bune a existat și o parte mai puțin bună. Entuziasmul generat de accesul la cele mai noi lansări de pe piață m-a determinat să testez foarte multe produse într-un timp scurt. Sau poate nu neapărat scurt, cât limitat și total dezorganizat. Practic, pe fața mea ajungea cam tot ce primeam.
Asta mi-a declanșat o erupție pe ten cu care m-am luptat timp de mai mulți ani. La început chiar nu mi-am dat seama care este cauza apariției acelor brobonițe pe fața mea. Apoi am început să caut soluții miraculoase tot în produsele pe care le foloseam, și într-un final am vizitat și doi medici dermatologi cu prestigiu, dar care n-au reușit să-i dea de cap problemei mele.
Vă las aici o poză făcută în 2012 ca să vedeți cum arăta tenul meu și care era problema pe care doream să o rezolv.
Lecția 1: La pomul lăudat nu te duci cu sacul
Așa cum spune și proverbul românesc, dacă este ceva foarte lăudat nu înseamnă că trebuie să te duci cu ochii închiși și cu inima deschisă, ci mai degrabă cu ochii deschiși și inima îndoită.
Așadar, dacă este un medic renumit sau un brand/produs lăudat asta nu înseamnă automat că îți va rezolva problema.
Din cauza (sau datorită aș putea spune acum) faptului că începusem să am probleme cu tenul, probleme pe care nici produsele pe care le foloseam, și nici medicii la care fusesem nu le rezolvaseră, am început să caut soluții alternative.
Aceste soluții alternative s-au tradus prin educație în cazul meu. Adică, am început să mă educ. Am început să învăț despre structura pielii și despre îngrijirea ei.
Cu această ocazie am descoperit-o pe Corina Allan cea care are blogul pasagera.ro. Ea a fost prima persoană din România care a vorbit în online despre protecție solară, acizi, ingrediente active și rutine corecte de îngrijire. La capitolul #skincare Pasagera este influencerul suprem și toate am învățat cum să ne îngrijim pielea de la ea. De asemenea, blogul ei este o sursă de informații extraordinar de valoroase despre îngrijire, și dacă vrei să te documentezi de acolo trebuie să începi. Explică atât de clar și bine structurat încât m-a făcut să mă îndrăgostesc de domeniul îngrijirii pielii. Dacă nu m-ar fi convins articolele scrise de ea să folosesc cremă cu FPS zi de zi, acum aș fi fost plină de pistrui pe față. Lucru pe care l-am aflat la sfârșitul anului trecut când mi-am făcut analiza de ten cu aparatul Skin analyzer Visia la Clinia Yiara. Doamna dermatolog Alexandra Trifu a exclamat uitându-se pe imaginile făcute în profunzimea pielii Ia uite, ești pistruiată!.
Lecția 2: Documentează-te doar din surse corecte
Dacă tu te documentezi de la Dorian Popa, Adelina Pestrițu, Bianca Drăgușanu sau nu știu ce alt influencer când vrei să îți vindeci acneea, atunci din start este greșeala ta. Nu că aș avea ceva împotriva lor, doar că nu sunt specialiști în acest domeniu și nici nu s-au confruntat cu această problemă. E ca și cum ați veni la mine pe blog ca să vă documentați despre bormașini.
Așadar, ori alegi o persoană publică care a recunoscut că se confruntă sau s-a confruntat cu problema ta, ori alegi un specialist (mulți medici dermatologi au propriile canale de comunicare și informare pe rețelele sociale), ori alegi un influencer specializat pe ingrijirea pielii (adică unul care chiar are habar despre structura pielii, rutine, activi, șamd).
Vă voi lăsa câte surse de informare în care eu am încredere pentru că vreau să mă asigur că oamenii care au ajuns pe blogul meu își vor lua informațiile din sursele corecte:
Blogul Pasagera.ro – musai trebuie citit
Grupul creat de Cristina Tacaciu The Ordinary/Grupul fanilor din Romania (Ingrijirea pielii e o prioritate) și blogul aferent Evidence Based Skin Care
Canalui de Youtube Paula’s Choice Skin care
Canalul de Youtube al Dr. Dana Bratu și contul de Instagram
Contul de Instagram al Dr. David Lim
Contul de Instagram joanna.skinnerd
Canalul de Youtube al lui Hyram
Clinica Yiara (recomand toți cei trei medici dermatologi ai clinicii)
Influenceri care s-au confruntat cu acneea și în care eu am încredere: Ștefana Teodoroiu, Hey Camelia. și Denisa Sima.
Influenceri pasionați de skin care care s-au documentat foarte bine și știu ce vorbesc: Denisa Luntraru și Iguanitza.
Dacă vei parcurge măcar 3 dintre recomandările de mai sus cu siguranță vei avea o perspectivă nouă și vei aborda diferit problematica îngrijirii pielii. De asemenea, Youtube-ul este plin de video-uri educative cu tot felul de animații colorate care îți explică foarte simplu care este structura pielii, cum se formează coșurile, cum acționează anumite substanțe active. Toate aceste informații sunt gratuite și doar la un click distanță!
Plăcerea mea sâmbăta dimineața este să îmi beau cafeaua în fața TV-ul urmărind video-uri educative despre îngrijirea pielii. Este o învățare continuă adaptată vremurilor pe care le trăim. În plus, cum aș putea eu să vă educ pe voi dacă nu mă educ pe mine mai întâi?
Lecția 3: Less is more
Mai puțin înseamnă de fapt mai mult este un principiu care mi s-a potrivit în multe situații. Când vine vorba de construirea unei rutine de îngrijire a pielii întotdeauna este recomandat să pornim de la simplu.
Cum trebuie de fapt să arate o rutină corectă de îngrijire a pielii? Simplă. Apoi după ce îți construiești o rutină care conține produsele potrivite pentru urmarea pașilor obligatorii, poți adăuga serumuri cu activi și acizi.
Îți voi lăsa mai jos structura pe care eu o urmez.
Dimineața
- curățare
- hidratare
- protecție solară
Seara
- demachiere
- curățare
- hidratare
Dacă te machiezi, seara este bine să faci o dublă curățare (double cleansing), adică folosirea unui demachiant pentru îndepartarea machiajului și folosirea unui gel/spumă de curățare pentru îndepărtarea demachiantului și a oricărei urme de machiaj rămase.
Iată cum arată rutina mea și ce produse folosesc eu în momentul de față.
Dimineața
- Gel de spălare Bioderma Sensibio
- Toner Hello Body Aloe Tonic cu AHA (pe care nu îl folosesc zilnic, ci doar în unele zile) + Feel Good Beauty Serum sau crema hidratantă Feel Good Beauty
- Crema Bioderma Perfecteur SPF 30
Seara
- Apă micelară Bioderma Sensibio H2O (singura apă micelară care nu necesită clătire, v-am explicat aici de ce; și singura apă micelară de la care nu mă ustură ochii) sau demachiantul Hello Body Cara Clean (v-am învățat aici cum să vă demachiați corect, mai ales când folosiți un lapte demachiant)
- Gel de curățare Bioderma Sensibio
- Crema hidratantă de seară Feel Good Beauty Night Cream.
Pe lângă aceste produse, am mai introdus și alte serumuri cu ingrediente active pe care le aplic pe ten ținând cont de niște reguli foarte stricte. Nu poți aplica mai mulți exfolianți și eventual să îi combini și cu o vitamină pentru că:
- unele substanțe întră în conflict și poți face mai mult rău decât bine.
- Pielea nu tolerează bine schimbările bruște. În plus, tu dacă îi dai mai multe substanțe active în același timp el nu știe la ce să reacționeze (creezi un fel de confuzie care se poate manifesta sub forma unei erupții).
Introducerea unui produs cu ingrediente active se face lent și treptat, și numai după ce ți-ai descoperit produsele potrivite pentru tine: mai întâi îl aplici produsul cu activi o dată pe săptămână, apoi de două ori pe săptămână, iar dacă lucrurile merg bine poți crește frecvența până ajungi la obietivul dorit.
Lecția 4: Determină ce tip de ten ai în prezent
Am o veste pentru tine: nu te naști și nu mori cu același tip de ten. Poți în adolescență să ai un anumit tip de ten, toată viața ta de adult să ai un alt tip de ten, iar la menopauză să ți se schimbe iar. Vara să ai un tip de ten și iarna altul.
Tipul de ten se schimbă în funcție de o multitudine de factori interni și externi: schimbările hormonale sau alimentare, vârstă, climă și temperatură, produse folosite etc.
Cum afli ce tip de ten ai? Cel mai bine este să mergi la medicul dermatolog pentru o consultație. Este cea mai sigură cale. Însă, dacă nu poți merge la o consultație îți recomand să urmărești video-ul de mai jos în care Dr. Dana Bratu explică foarte clar.
Lecția 5: Cum să alegi produsele potrivite
Când vine vorba de alegerea produselor de îngrijire trebuie să ții cont de aceste două cele mai importante criterii:
- Formula produsului și ingredientele folosite
- Tipul de ten și nevoile specifice
Ce înseamnă tipul de ten și nevoile specifice?
Adică după ce ai aflat ce tip de ten ai (de ex: gras) cu siguranță mai ai și niște nevoi specifice (de ex: vrei să tratezi acneea și să reglezi excesul de sebum).
Eu am un ten mixt (ușor gras în zona T și normal sau uscat pe obraji), dar prefer cremele cu texturi mai pline, mai grase pentru că tenul meu nu se simte confortabil cu texturi de tip gel sau cu produse matifiante. Am nevoie de o hidratare suplimentară, chiar dacă în zona T am exces de sebum.
De exemplu, înainte aveam tenul gras, dar am reglat secreția de sebum printr-o rutină potrivită și prin aplicarea unui serum cu Vitamina B și folosirea unor exfolianți chimici blânzi. Dar schimbarea aceasta s-a petrecut în ani, nu peste noapte.
Ce înseamnă un produs cu formulă corectă?
Nu orice produs este bun. Poate să coste o avere și să fie al celui mai renumit și luxos brand din lume, dar dacă nu are o formulă corectă înseamnă că ori nu îți va face nimic (cel mai fericit caz), ori îți va face rău.
Lecția 6: Învață să citești etichetele produselor
…sau măcar la ce instrumente să apelezi atunci când îți achiziționezi un produs nou. Nu cumpărați produse cosmetice pentru că le recomand eu sau X-ulescu, ci pentru că tu te-ai documentat puțin înainte și produsul respectiv îndeplinește anumite criterii.
În cazul meu, iată care sunt criteriile după care mă ghidez atunci când studiez eticheta unui produs și mă gândesc dacă să îl cumpăr sau nu:
- Am sau nu nevoie cu adevărat de acest produs?
- Are o formulă curată? Dacă nu are formulă curată nu trece de această etapă. Pentru mine formulă curată înseamnă să nu conțină ingrediente care pot irita pielea, adică alcool denat. (există și alcooluri grase care sunt benefice), să nu conțină parfum (sau dacă are să fie la coada listei de ingrediente) și să nu conțină uleiuri esențiale (atenție, este o mare diferență între uleiurile esențiale și uleiurile naturale/presate la rece). Uleiurile esențiale sunt tot parfumuri care în prezența razelor UV (adică a soarelui) devin fotosensibile/fototoxice (adică pot provoca înroșire, arsură, mâncarime, dermatită de contact, îmbătrânire prematură a pielii etc).
- Verific lista de ingrediente INCI, care înseamnă că ingredientele sunt listate în ordinea descrescătoare a concentrației din formulă. Adică primul ingredient listat are concentrația cea mai mare, iar ultimul cea mai mică.
- Este destinat sau nu tenului meu acest produs? Deși aici putem dezbate. În general produsele care se potrivesc mănușă pielii tale le vei descoperi doar testând pe pielea ta. Și îți voi da un exemplu concret: eu am tenul mixt (ușor gras în zona T și normal/uscat pe obraji), dar crema care mi se potrivește 100% din toate punctele de vedere (textură, eficiență, absorție, hidratare, bază perfectă pentru machiaj etc) este o crema destinată tenului normal și uscat. Este vorba despre Cerave Facial Moisturising Lotion pe care am cumpărat-o pentru că avea o formulă curată și conținea 3 ingrediente pe care eu mi le doream în rutina mea: ceramidele, niacinamide și acidul hialuronic. Am luat-o, am testat-o și de câțiva ani este THE CREMĂ pentru mine.
- Și dacă tot vorbim de ingrediente, nu cumpăra o cremă pentru că o folosește Cutărescu sau că e nouă și e la modă. Cumpără o cremă pentru că are niște ingrediente de care tu ai nevoie ca să previi sau să tratezi anumite probleme (de exemplu: zinc pentru acnee, vitamina B pentru reglarea excesului de sebum, peptide pentru prevenirea îmbătrânirii și redarea fermității etc).
Nu știi să citești etichetele produselor? Ok, sunt denumiri chimice greu de reținut, înțeleg. Dar sunt sigură că știi să citești și poți folosi Dicționarul de ingrediente cosmetice Paula’s Choice care nu doar îți explică ce rol are acel ingredient, ci îi dă și un calificativ (foarte bun, bun, mediocru, rău). Deci, toată informația este la un click distanță.
Și dacă ți-e lene să stai să cauți fiecare ingredient (deși așa te educi și înveți cum să îți alegi produsele potrivite), poți folosi aplicații de telefon în care introduci numele produsului sau faci poză la lista de ingrediente și îți spune pe loc dacă e formulat bine sau nu. Nu sunt la fel de eficiente și bine documentate ca dicționarul de ingrediente, dar e un început. De asemenea, și site-ul COSDNA.com este destul de bun.
Lecția 7: Cremele cu protecție solară sunt singurele produse anti-îmbătrânire care chiar au efect
Cremele cu protecție solară și cele cu Vitamina A (despre care nu vom discuta deloc astăzi pentru că nu e deloc de joacă cu acest activ) sunt singurele produse care ajută să prevenim îmbătrânirea pielii. Crema cu protecție solară trebuie folosită în fiecare zi a anului. Nu doar vara și nu doar când mergem la plajă.
Razele UV sunt cele responsabile cu degradarea pielii, iar filtrele solare sunt singurele care te pot proteja împotriva lor.
Filtrele din cremele cu SPF sunt de două feluri: chimice (care absorb razele UV și le neutralizează efectul) și fizice/minerale (ce reflectă și resping razele UV – persoanele cu ten sensibil se împacă mai bine cu aceste filtre).
Ce este bronzul, ce sunt radicalii liberi și de ce trebuie să folosim creme cu protecție solară am scris detaliat în acest articol pe care vă invit să îl citiți.
Concluzii
Știu că este un articol lung, dar acesta este doar ABC-ul și poate și D-ul din ce înseamnă îngrijirea corectă a pielii. Dacă vrei rezultate remarcabile și efortul tău trebuie să fie pe măsură. Să dai copy paste unei rutine a unui influencer de pe internet mi se pare o mare greșeală indiferent de cine este acel om. Pielea mea nu are cum să aibă aceleași nevoi pe care le are și pielea ta.
Sper că vă sunt utile toate informațiile pe care le-am comprimat în acest material. Vă rog să îl distribuiți și voi pe rețelele voastre sociale ca să putem ajuta împreună cât mai multe persoane. De asemenea, eu în 2019 am ținut o serie de workshop-uri de skin care alături de Skin Expertul Bioderma, dar și de Alexandra Trifu de la Clinica Yiara, care de câțiva ani este medicul dermatolog la care eu merg. Dacă vreți să participați și voi la un astfel de workshop (când vom avea voie să reluăm evenimentele) vă rog să completați acest formular, iar eu vă voi da un mail în care vă voi anunța care este programa cursurilor de automachiaj și de skin care.
Iar în articolul următor vă voi povesti cum am scăpat de acea iritație de pe ten.
Cu drag,
Ioana
Un comentariu la “Cum să îți construiești o rutină corectă de îngrijire a tenului”
Comentariile sunt închise.
Este minunat articolul. Mtumrac