Să te îmbraci frumos este o artă, dar asta nu o transformă neapărat într-o activitate complicată.

Trebuie să privim vestimentația ca pe un instrument prin care ne putem exprima personalitatea, starea de spirit din ziua respectivă, statutul, creativitatea sau orice altceva vrem să transmitem.

Stilul personal este modul prin care putem purta la exterior părți din interiorul nostru, și nu se referă doar la partea vestimentară. În formarea și descoperirea propriului stil căutarea începe din interior: în modul în care ai fost educat și crescut, cum și cu cine ți-ai petrecut timpul liber sau vacanțele, în limbajul tău de zi cu zi față de tine și față de alții, în cum flirtezi și cum te cerți, în cum pășești, în postura corpului, în ticuri verbale, în cum reacționezi la bucurii sau la tristeți – practic în cum ai trăit și cum alegi să trăiești.

Cele mai eronate idei sunt ale oamenilor care cred că a avea stil înseamnă să te îmbraci cu haine scumpe sau elegante.

Foarte des clientele și cursantele mele asociază stilul sau rochiile/fustele cu ideea de a te îmbrăca elegant. Și pentru că nu se identifică cu stilul elegant, ajung la concluzia că nu pot avea un stil personal. Atunci eu le provoc să înlocuiască termenul “elegant” cu “stylish” sau “cochet” ceea ce le face să se simtă mai confortabil și să accepte asocierea dintre ele și stil. 

A avea un stil personal nu înseamnă că te îmbraci într-un singur fel și că opțiunile îți sunt limitate, ci din contră poți trece de la un registru stilistic la altul în funcție de starea ta aducând acele elemente care te definesc. 

Și ce mai vreau să punctez este faptul că stilul personal sau a avea stil nu înseamnă să urmezi tendințele și nu înseamnă să ai o garderobă mare. Înseamnă pur și simplu să îți oferi libertatea de a te exprima fără teama de a te gândi ce ar spune altcineva. 

Așadar, haideți să vedem cum ne putem construi zi de zi ținute cochete în care să ne simțim puternice și sigure pe noi, și în care să stârnim admirația celor din jur!

  1. Starea de spirit și vremea de afară

Aceste elemente sunt cele care vor prima direcție pentru că așa vei ști rapid dacă urmează să porți un palton gros, o pelerină de ploaie, un trench subțire de primăvară/toamnă, o jachetă-sacou, un cardigan sau o jachetă de jeans. Vedeți câte opțiuni există? Și nici măcar nu le-am menționat pe toate. Tot vremea va determina și ce fel de încălțăminte vei purta. Dacă plouă este clar că nu vei purta teniși de pânză albi și nici pantofi din piele întoarsă. 

Acum că știi ce jachetă și ce încălțăminte vei purta, va fi mai simplu să te decizi asupra ținutei pentru că deja opțiunile au devenit limitate.

2. Piesele preferate din garderobă

Orice femeie are câteva haine care îi plac foarte mult sau în care se simte foarte bine. Acelea sunt comorile garderobei tale și recomandarea este să le valorifici la maxim. Acestea trebuie să fie și piesele în care investești cel mai mult. Nu investiți mult în piese pe care le purtați foarte rar sau deloc pentru că nici nu veți amortiza investiția, nici nu vă veți bucura de ele. 

Puneți deoparte piesele preferate ca să le puteți vedea ușor și construiți ținute pornind de la ele, astfel încât să aveți minim 3-4 variante în care puteți purta fiecare piesă și să nu fie nevoie să stați să vă gândiți în fiecare dimineață oare cum să mă îmbrac și cu ce aș putea să le combin.

 3. Folosește formula ținutei formată din minim 3 piese

O ținută pentru a fi completă ar trebui să conțină minim 3 elemente. Acele elemente pot fi piesele de bază (pantaloni, bluze, rochii, fuste etc) sau accesorii (curele, centuri, bijuterii, ochelari de soare, pălării, poșete etc).

Îți voi nota aici câteva formule care te vor ajuta și îți las și câteva exemple ca să înțelegi mai bine despre ce vorbesc:

Cămașă/top + pantalon/jeans + jachetă/sacou/cardigan + accesorii

Top +  fustă + jachetă/sacou + accesorii

Rochie/salopetă + sacou/jachetă/cardigan + accesorii (aici este mai simplu pentru că partea de sus și partea de jos sunt deja armonizate într-o singură piesă)

4. Poartă accesorii

Accesoriile sunt ca sarea și piperul din mâncare, adică dau savoare și o notă și mai personală ținutei. Oamenii care poartă accesorii întotdeauna au fost percepuți ca fiind mai stilați decât cei care merg pe varianta simplă. Dar dacă tu nu rezoneți cu ideea de purtare a podoabelor și preferi un stil mai minimalist nu înseamnă că trebuie musai să te conformezi. Stay true to yourself!

Partea frumoasă este că poți porni construcția unei ținute de la un simplu accesoriu. Mama a găsit acum câțiva ani într-un magazin second hand o geanta Versace din piele lăcuită de crocodil și cu feronerie aurie care arată fix ca o bijuterie. Mi se pare atât de distractiv să creez ținute pornind de la această piesă și să o integrez în viața mea de zi cu zi!

5. Provocare

Alege din dulap acele piese speciale pe care le-ai cumpărat dintr-un impuls pentru că ți-au plăcut mult, dar pe care nu le porți pentru că nu știi cum să le asortezi. Pune-le deoparte și studiaza-le un pic. Au ceva în comun? Ce au în comun? Poate fi materialul, croiala, brandul, culoarea – dacă identifici elemente comune să știi că acelea vorbesc despre stilul tău personal și sunt elemente pe care trebuie să ți le asumi și să înveți să le integrezi în viața ta de zi cu zi.

Mie de exemplu îmi plac paietele. Am fuste din paiete și am haine cu paiete aplicate. Nu prea particip la gale sau evenimente cu ștaif, așa că am găsit variante în care să mă pot bucura de paiete zi de zi. 

Provocarea este să găsești cel puțin o ținută urmând formulele de mai sus în care să integrezi piesele speciale și să le porți într-o zi din timpul săptămânii dacă dress code-ul de la muncă îți permite, dacă nu las-o pentru weekend. 

6. Inspiră-te din online

Acum e timpul să căutăm inspirație și în exteriorul garderobei noastre, deși dacă ai o piesă pe care nu știi cum să o porți poți apela la Instagram.

Să zicem că ai o fustă midi sau că intenționezi să îți cumperi o fustă midi și nu ai nicio idee despre cum să o porți. 

Intră pe Instagram, apasă pe butonul de căutare, selectează etichete (hasgtags) și scrie #midiskirt. Îți vor apărea toate postările oamenilor care au folosit acel hashtag și tu vei avea la dispoziție un ocean de variante pentru a te inspira. Îți recomand hashtagul #IDuBabe.

Al doilea lucru pe care îl poți face tot pe Instagram este să îți creezi un grup de oameni pe să-i urmărești și de la care să te inspiri și să vezi dacă nu cumva au postat și ei ceva în trecut care te-ar interesa. Trebuie doar să intri pe profilul lor și dai scroll pe feed. Iată câteva conturi pe care eu ți le recomand: @ioanadumitrache.ro (este contul meu și dacă nu ma urmărești deja te invit să o faci), @idufashion (este contul brandului meu de haine cu măsuri de la 34 la 54 unde găsești numai inspirație pentru ținute stylish), @garnerstyle (un cont pe care îl urmăresc de 7 ani și care încă mă inspiră), @katiesturino, @aylinnheredia, @taneshaawasthi, @lydiamillen, @fineforforty, @nataldee, @inmyjoy și @denisemmercedes.

Nu uita să dai save postărilor preferate din Insta și să ți le organizezi pe categorii (de exemplu: rochii, ținute office etc).

Acum că ai aceste instrumente și aceste formule sper să-ți fie ușor să creezi ținute frumoase și în care să te simți bine, în care să te simți TU. 

Un comentariu la “Cum să-ți găsești inspirație pentru ținute stylish de zi cu zi

  1. Maria spune:

    Multumesc pentru recomandari!

Comentariile sunt închise.