Îți mulțumesc că ești aici. Dacă ai deschis această pagină înseamnă că ceva din experiențele noastre ne-a apropiat și că măcar într-un moment al vieții am fost asemănătoare. 

Mesajul de mai jos este pentru tine, pentru Ioana de azi, dar și pentru Ioana din liceu care a simțit de multe ori că nu își găsește locul, pentru Ioana din facultate care a simțit primele semințe ale cenzurii și reprimării propriei firi, pentru tânăra Ioana care credea că până la 30 de ani trebuie să fie slabă ca să se căsătorească, să aibă deja copii, carieră, o casă mare și mașini scumpe, și pentru toate Ioanele care simt zi de zi că eșuează în planurile pe care alții le-au făcut pentru ele și care nu înțeleg de ce au momente în care se simt liniștite și împlinite deși “pe hârtie” nu au atins standardele în care au fost crescute. 

Așadar, vreau să știi că…

 1. Ești perfectă așa cum ești. 
 2. Ești demnă de a exista, de a fi văzută, ascultată, respectată și iubită fix așa cum ești acum, și nu după ce îndeplinești o anumită condiție.
 3. Pentru sufletul tău contează mai mult să te concentrezi pe misiunea ta.
 4. Ai tot dreptul să te concentrezi mai întâi pe propria fericire, și abia apoi pe cea a celor din jur.
 5. Încearcă până reușești să fii propria ta sursă a fericirii și nu lasă asta în mâinile altuia. S-ar putea să te scape.
 6. Conștientizează momentele în care mintea ta o ia razna și începe să creeze scenarii care nu s-au întâmplat și care nu vor exista niciodată.
 7. Dă mai încet volumul vocii critice din mintea ta. Dacă poți înlocuiește acea voce cu cea a persoanei cele mai dragi ție și conștientizează că acea persoană nu ți-ar vorbi niciodată atât de dur și nu ți-ar spune lucruri atât de urâte. 
 8. Concentrează-te pe ceea ce te face să zâmbești, să înflorești și care te face să simți că trăiești. 
 9. Crează-ți o viață în care să te împlinească și nu te lăsa copleșită de programele și ideile care ți-au fost plantate de mică sau de imaginile văzute în mass media. 
 10. Perioadele de regres și greșelile fac parte din din experiența umană și nu înseamnă că șterg toate progresele pe care le-ai făcut până acum. Nu lăsa pe nimeni să te facă să simți altfel. Aceasta este o lecție importantă pentru mine. Povestea mea #MyBodyJourney a fost în lumina reflectoarelor. Cu extrem de mult efort am reușit să slăbesc cel mai mult 43 kg. Am reușit cel mai mult să mențin un rezultat de minu 38-40kg. În timpul pandeminie (la fel ca majoritatea am mai luat 4-6kg pe care de duc în jos și în sus). Cum ar fi să consider că nu am reușit nimic? Nedrept. Poate peste un an voi avea un minus 50kg în total sau poate nu voi mai putea scădea deloc. Dar asta nu anulează tot efortul și rezultatele obținute până acum.
 11. Una dintre cele mai mari greșeli este că avem așteptările nerealiste de a face performanță după performanță. Dacă până și un talent care se naște unul la 10 milioane are nevoie de ani de studiu, practică și sacrificiu pentru a face performanță, atunci de ce avem această așteptare de la noi, de la un om obișnuit?
 12. Nu există o versiune mai veche de-ale tale la care “trebuie” să te întorci. Viața este despre a merge înainte, despre transformare și evoluție, despre a învăța din lecțiile primite. Vrei să ai silueta din liceu/facultate dar tu ești o femeie care ține un business/conduce o echipă/se ocupă de o gospodărie/a devenit mamă și toată viața ei arată total diferit? Cum ai putea șterge semnele experienței tale de viață fără să renunți la cine ești acum?
 13. Acceptarea de sine nu înseamnă delăsare sau indolență. Înseamnă să renunți la lupte absurde cu tine și cu realitatea în care te afli. Acceptarea și iertarea duc la iubire de sine. 
 14. Iubirea de sine nu este doar o scuză. Iubirea de sine este un concept ce poate lua forme diferite pentru fiecare dintre noi. Poate fi un set de obiceiuri, se poate manifesta prin granițele pe care le avem în relațiile cu cei din jur (mai ales cu cei care au tendința de a abuza de noi) sau prin discursul și atitudinea pe care le avem zi de zi față de noi. Iubirea de sine în cazul meu se manifestă prin a face lucruri din iubire și cu iubire pentru mine: să citesc o carte dimineața la cafea, să îmi fac ritualul de aplicare a machiajului în liniște, să fac sport și să mănânc o mâncare sănătoasă, să merg la masaj o dată pe săptămână, să nu răspund la telefon dupa ora 20:00, să lucrez doar ceea ce îmi place, să mă îmbrac frumos  pentru că simt că îmi iau putere din asta etc. 
 15. Trăiește așa cum simți tu și definește succesul și împlinirea în termenii tăi personali. Este mai ușor să adoptăm un model primit din exterior, dar va fi mai greu să adaptăm lui. În schimb, este o sarcină mai dificilă să ne dăm seama și să acceptăm cine suntem și ce ne face fericite, dar va fi mai ușort să trăim apoi după propriile valori. 
 16. Înțelege că diferit nu înseamnă greșit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *