Anticearcăn, corector, concealer, camuflaj – sunt doar cele mai des întâlnite denumiri pentru produsul acela de machiaj pe care îl folosim pentru a ascunde anumite imperfecțiuni care ne deranjează de pe chipurile noastre. Dar oare există diferențe între aceste produse? Sunteți sigure că le folosiți corect?

Anticearcănul (concealer în limba engleză) este un produs lichid ce conține particule iluminatoare, de culoare apropiată fondului de ten pe care îl putem folosi pentru a ascunde anumite imperfecțiuni sau umbre de pe ten. Acoperirea pe care o oferă este una lejeră, și pentru a estompa în totalitate ceva trebuie aplicate mai multe straturi. În general anticearcănul se aplică peste fondul de ten.

Corectorul sau camuflajul este un produs cu o putere de acoperire mult mai mare deoarece conține o cantitate mai mare de pigmenți chiar și decât fondul de ten (cam 40-45%), care de cele mai multe ori are o textură cremoasă mult mai groasă și un finish cerat sau pudrat. Corectorul are atât rolul cât și puterea de a neutraliza, acoperi sau camufla anumite pete, urme de acnee sau orice fel de imperfecțiuni în totalitate și vine într-o varietate mare de culori în funcție de nuanța ce trebuie neutralizată.

Probabil ați observat și voi că unele palete de corectoare conțin și unele crème de culoare verde, lila sau piersică/somon. Dacă vă uitați pe roata culorilor vă veți da seama exact ce nuanțe vor neutraliza:

Verde – neutralizează nuanțele de roșu (rozaceea și urmele de acnee).

Galben – neutralizează tonurile de cearcăne movulii sau vânătăile, de exemplu.

Lila – neutralizează tenurile palide (precum cele asiatice) cu tonuri de galben.

Somon/piersică – neutralizează tonurile albăstrui (este recomandat mai ales în cazul cearcănelor foarte închise la culoare) sau tonurilor măslinii (de exemplu, cum sunt tenurile indiencelor).

Treaba asta cu toate culorile acestea de corector eu cred că poate fi simplificată și consider că nu avem nevoie de atâtea nuanțe, mai ales pentru uzul personal. Din experiența mea în calitate de make-up artist am ajuns la următoarea concluzie: dacă ai cearcăne puternic pigmentate și foarte vizibile, poți folosi înainte de fondul de ten un corector în nuanțe de bej, piersică sau somon pentru a neutraliza colorația. Acest lucru se aplică foarte bine persoanelor cu subton cald și tenure mai măslinii. Dacă cearcănele tale sunt mai lejere cu o tentă movulie sau verde, un corector galben sau bej va face o treabă foarte bună.

Secretul acoperirii perfecte a cearcănelor este următorul: cu cât cearcănele sunt mai vizibile și mai închise la culoare, corectorul trebuie să fie mai închis la culoare. Știu că ceea ce va spun eu pare în contradicție totală cu contouring-ul în stil Kim Kardashian, dar ceea ce nu vă spune nimeni este că acea conturare în care se pune un corector cu 1-2 tonuri mai deschis în zona cearcănelor se face după ce au fost corectate și neutralizate toate colorațiile de pe ten.

Anticearcănul se aplică peste fondul de ten în zonele pe care vrei să le luminezi puțin (poate fi aplicat și peste corector): șanțurile de sub ochi care creează acele umbre, pe pomete, pe centrul frunții sau a nasului etc.

Corectorul se aplică înainte de fondul de ten, în zonele unde vrem să corectăm diferențele de culoare: sub ochi, mai ales în colțul interior și foarte aproape de linia genelor, peste pete pigmentare, urme de acnee etc.

Pentru a nu se strânge în riduri sau liniile fine de sub ochi, sau pentru a nu se deplasa, corectorul trebuie fixat în cele mai multe dintre cazuri cu pudră. Pudra pulbere va încărca mai puțin tenul decât una compactă. Iar în cazul unor cearcăne închise la culoare, pudra de culoare galbenă va aduce un plus de luminozitate.

 

Corectoarele mele preferate:

L’Oreal Paris Total Cover Palette

Kryolan Dermacolor Palette (preferata mea din kitul de make-up artist)

Bobbi Brown Corrector

 

 

Anticearcănele mele preferate:

Lancome Effacernes Long-lasting softening concealer

Yves Saint Laurent Touche Eclat

Maybelline Instant Age-Rewind Eraser Dark Circles

Nyx HD concealer

Așadar, mai există întrebări legate de anticearcăn și corector? Vă rog să îmi spuneți care sunt produsele voastre preferate!

Comments

comments