1. Firul de pãr este alcãtuit din douã pãrţi distincte: firul de pãr pe care îl putem observa cu ochiul liber (şi care este o substanţã moartã alcãtuitã din proteine) şi bulbul care se gãseşte în interiorul scalpului, adicã locul unde se produce  regenerarea.
 2. Firul de pãr este alcãtuit din trei învelişuri: stratul medular (centru), cortex şi cuticulã. Cortexul este alcãtuit din keratinã şi el oferã pãrului proprietãţile fizice şi mecanice precum elasticitatea sau buclele.
 3. Cuticulele sunt celule suprapuse dispuse asemenea ţiglelor unui acoperiş în 6-10 straturi, iar ele sunt responsabile pentru felul în care aratã pãrul. Odatã deteriorate acestea nu mai pot fi reparate.
 4. Cercetãtorii au descoperit în cazul persoanelor cu pãr natural şi care nu a fost vopsite niciodatã,  un alt element – Stratul F – demontrand ca suprafaţa cuticulelor este acoperitã cu un strat hidrofob cu rol de protecţie care conferã fineţea şi textura netedã firului de pãr. Stratul F este îndepãrtat definitiv în momentul în care foloseşti prima datã vopsea permanenta.
 5. Ştiaţi cã toate culorile naturale de pãr sunt formate doar din doi pigmenţi: pheomelanina (culoarea galbenã) şi eumelanina (culoarea maro-închis înspre negru), iar în urma combinãrii acestor douã nuanţe rezultã toate culorile naturale de pãr de la blond deschis pânã la negrul african sau roşcatul britanic?
 6. De exemplu, persoanele roşcate au cea mai mica desime a firelor de pãr, urmate de brunete/şatene şi apoi blonde care au cel mai mare numãr al firelor de pãr.
 7. Ştiaţi cã ne naştem cu un numãr fix de foliculi care rãmâne constant de la naştere? În medie pe scalpul uman se gãsesc intre 100 000 şi 150 000 de fire de pãr, iar zilnic pierdem între 50 şi 100 de fire, lucru absolut normal şi deloc îngrijorãtor.
 8. Este un mit fals faptul cã firele de pãr care cad cu tot cu rãdãcinã nu mai cresc. Pãrul este într-un proces continuu de regenerare şi de aceea firele nu cresc simultan.
 9. Firele de pãr au o medie de viaţã între 3 şi 5 ani, iar dupã cãdere alte fire le iau locul. Un folicul ajunge sã producã pe parcursul vieţii aproximativ 20 de fire de pãr.
 10. Rolul sebumului este de a proteja pielea capului împotriva uscãrii şi a deshidratãrii şi de a-I conferi strãlucire naturalã.
 11. Este un mit fals cel conform cãruia cu cât te speli mai des pe cap, cu atât pãrul se va îngrãşa mai repede. Îngrãşarea pãrului nu este influenţatã de spãlarea pãrului, ci de glandele sebacee iar activitatea glandelor sebacee poate fi influenţatã doar de factori interni precum schimbãrile hormonale sau alimentaţie.
 12. Se recomandã spãlarea pãrului de 2-3 ori pe sãptãmânã, deoarece un pãr îmbâcsit va fi predispus la cãdere deoarece este sufocat de sebumul în exces şi de microbii astraşi şi reţinuţi de acesta. Spãlatul pãrului va elibera pielea capului ajutând-o sã respire.
 13. Mãtreaţa este provocatã de ciuperca Malassezia iar ea nu este o boalã, ci o condiţie a scalpului. Aceastã ciupercã este prezentã la nivelul scalpului fiecãruia dintre noi şi se hrãneşte cu sebum. În condiţiile existenţei unui exces de sebum, Malassezia işi declanşeazã atacul înmulţindu-se peste mãsurã şi ducând la apariţia acelor fulgi.
 14. Ştiaţi cã iernile reci şi uscate sau expunerea prelungitã la praf sau soare pot agrava simptomele cauzate de ciuperca Malassezia?
 15. Medicii dermatologi nu recomandã folosirea leacurilor bãbeşti precum oţetul sau uleiul de mãsline pentru înlãturarea mãtreţii deoarece acestea douã pot agrava situaţia: în timp ce uleiul de mãsline ajutã la proliferarea ciupercii, oţetul acţioneazã asemenea unui acid înrãutãţind starea scalpului.
 16. Dermatita seboreicã este o afecţiune a scalpului caracterizatã prin coji albe, grase sau uscate. Atunci când acestea se desprind de scalp, în locul lor rãmân pete roşii. Mãtreaţa este cea mai uşoarã formã de dermatitã seboreicã. Niciuna dintre ele nu este contagioasã.
 17. Un alt mit fals este cel conform cãruia dacã smulgi un fir de pãr alb vor creşte douã în locul lui. Numai un singur fir de pãr poate ieşi dintr-un folicul, deci dacã rupi un fir de pãr alb, va fi înlocuit de cãtre un singur fi de pãr care va fi tot alb.
 18. Ştiaţi cã pãrul cãrunt creşte mai repede decãt pãrul pigmentat? Firele albe cresc mai repede însã doar cu 8%, asta însemnând cã în 6 sãptãmâni un fir alb va creşte 16mm, iar unul pigmentat doar 14,8mm.
 19. De asemenea, trebuie sã ştiţi cã structura firului de pãr se schimbã atunci când acesta îşi pierde pigmentul natural, el devenind mult mai rigid şi mai aspru. Deoarece firele albe au concentraţii mai reduse de fier, zinc şi magneziu (elemente care în mod normal faciliteazã colorarea), vopsirea pãrului cãrunt este mai dificilã, iar culoarea se pierde mai uşor.
 20. Şi dacã vã întrebaţi cum este mai bine sã dormiţi: cu pãrul strâns sau desfãcut, aflaţi cã Geta Voinea recomandã sã dormiţi cu el prins într-o coadã lejerã.

Toate informaţiile de mai sus sunt culese din cartea pe care Geta Voinea a publicat-o în 2009 la editura Curtea Veche, “De-a fir, a pãr”. Iniţial vroiam sã continui tradiţia şi sã vã spun doar 15 lucruri despre pãr, însã cartea este plinã de informaţii utile, aşa cã am mai “suplimentat” cu încã 5 curiozitãţi.

Credeţi-mã pe cuvânt cã v-am scris mai sus doar jumãtate din lucrurile pe care le selectasem pentru acest articol, însã aceastã carte a fost scrisã pentru a fi cumpãratã aşa cã nu este frumos sã dezvãlui prea multe secrete. O puteţi achiziţiona online de aici la un preţ promoţional.

De asemenea, vã recomand sã citiţi şi articolul 15 lucruri pe care nu le ştiai despre corpul tãu!

Şi nu uitaţi sã vã înscrieţi la concurs, dacã vreţi sã câştigaţi o Schimbare de look by Geta Voinea!

 

O parte dintre insemnarile pentru voi

 

 Dacã v-a plãcut articolul nu uitaţi sã lãsaţi un comentariu sau sã apãsaţi butonul de LIKE/SHARE!

Comments

comments