Ritualul meu de îngrijire a unghiilor și a mâinilor + produsele mele preferate
Sunt femei care aleg să își facă manichiura la salon și sunt femei mai îndemânatice care se descurcă foarte bine singure și fac treaba asta acasă. Eu prefer salonul, dar mă descurc destul de bine și acasă. Însă indiferent de preferințele tale, îngrijirea mâinilor și a unghiilor este o treabă ce trebuie făcută constant și nu doar la salon, ci și acasă.
Se spune că gâtul și mâinile sunt două elemente care trădează vârsta unei femei, așa că trebuie să le acordăm o atenție suplimentară. Eu am norocul și ghinioul în același timp de a avea niște mâini mici ca ale unui copil, cu degețele scurte și bondoace, și unghii foarte scurte. Din acest motiv și aleg de cele mai multe ori să îmi lungesc unghiile cu gel, ca să am și eu mâini mai de femeie.
Îngrijirea mâinilor și a unghiilor este un lucru care mă pasionează în special pentru că în primul vreau să îmi placă mie ce văd atunci când mă uit la mâinile mele. Așa, că tot stând prin saloane și printre specialiști, având acces la cele mai noi lansări din domeniu și fiind la current cu tot ce se întâmplă pe piața internațională, am ajuns să fiu la fel de dotată din punct de vedere informațional, dar și al produselor pe care le dețin, ca un salon. Am tot ce îmi trebuie pentru o manichiura profesională la mine acasă, lucru care le încântă pe prietenele mele atunci când îmi fac o vizită.
În acest articol vreau să vă împărtășesc câteva sfaturi pe care le-am furat și eu de specialiștii din domeniu de-a lungul anilor și câteva produse preferate pe care eu le folosesc de ani de zile și care consider că merită recomandate.
Ritualul meu de îngrijirea a mâinilor și a unghiilor
Ritualul meu începe intotdeauna cu unghiile. Mai întâi le scurtez și le dau formă, apoi mă ocup de cuticule, aplic lacurile de unghii (tratamentul, culoarea și top coatul) și apoi mă ocup de mâini. Fac un scrub la mâini și apoi aplic o cremă foarte hidratantă.
Este foarte importantă și exfolierea mâinilor și de obicei prefer să fac asta cu un produs pe bază de uleiuri care hidratează pielea foarte bine.
Eu nu îmi tai cuticulele de obicei, doar dacă este cu adevărat nevoie sau dacă ține morțiș manichiurista ca să nu îi stric feng shui-ul. Dar de obicei aleg să îmi îngrijesc cuticulele acasă și astfel nu mai este nevoie să fie tăiate. Cum fac asta? O dată la 2-4 zile aplic ori un gel care îndepărtează cuticulele, ori un ulei de cuticule și șe împing cu un bețișor de lemn. Este foarte important să le împingem o dată la câteva zile pentru că astfel le dezlipim de unghie, iar ele ne mai fiind lipite nu mai sunt lungite și nu mai cresc o dată cu unghia. Dacă le hidratați și le împingeți constant veți vedea că nu mai cresc. Însă treaba asta cu tăiatul cuticulelor este chestie de preferință și de obișnuință, așa că fiecare procedează cum vrea.
Îmi exfoliez mâinile cam o dată sau de două ori pe săptămână și folosesc cremă de mâini în fiecare zi, de fapt aplic de mai multe ori pe zi crema. Cătălina Stoica m-a sfătuit ca pe timpul iernii să mă dau cu cremă pe mâini de fiecare data înainte să ies din casă și să port mănuși. Și încerc să aplic cât de mult pot sfatul ei.
De aceea am câte o cremă de mâini în mașină, în geantă și în geanta de sală.
Pentru ca oja să reziste timp îndelungat și unghia să fie protejată și îngrijită, se recomandă să aplicăm mai întai un lac bază (găsit sub denumirea de base coat) care poate fi și un tratament de întărire, doua straturi de ojă colorată și apoi un strat de lac transparent de final (top coat) care dă luciu, sigilează unghia și crește rezistența manichiurii. Poate fi un top coat cu uscare rapidă, cum sunt cele pe care le prefer eu.
Cum îți alegi forma unghiei?
Jessica Vartoughian, fondatoarea brandului Jessica Cosmetics (puteți vedea interviul meu cu ea aici), mi-a dezvăluit că forma unghiei care ni se potrivește este dată de linia cuticulei. Noi putem face propriile alegeri, putem să ne orientăm după tendințe, dar forma naturală recomandată aceea este.
De asemenea, tot Jessica mi-a spus că nu e bine să ne schimbăm lacul de unghii prea des. Dizolvantul poate usca unghia, iar pilirea o poate subția. Din punct de vedere al sănătății unghiei este mai bine să porți gel pe unghie decât ojă semipermanentă. Pentru că oja semi se pilește la fiecare întreținere, în timp ce la gel este pilit doar gelul și unghia nu este atât de afectată. Oricum, ambele variante afectează unghia naturală într-o anumită măsură.
Specialiștii recomandă ca forma unghiei să fie dată din pilă și nu din forfecuță deoarcere prin tăiere se formează mici fisuri în unghie (mai ales la persoanele cu unghiile tari).
Un alt sfat pentru persoanele care folosesc acele pile cu 4 fețe pentru netezirea unghiei, este să nu folosească ultima față (cea de lunciu). Explicația este că prin pilire, unghia se subțiază și elimină niște uleiuri. Acea ultimă față a bufferul, uniformizează acele uleiuri pe unghie, iar tratamentele și lacul de unghii nu va mai adera. Este bine să le lăsăm puțin poroase, iar dacă sunteți atente și când vi se face manichiura la salon, veți observa ca nici manichiuristele nu folosesc bufferul pentru luciu, ci doar pentru netezile.
Produsele mele preferate pentru îngrijirea mâinilor și a unghiilor
Iată o listă cu câteva dintre produsele mele preferate, pe care le-am testat de-a lungul ultimilor 7 ani și pe care le cumpăr de fiecare data când rămân fără:
Alessandro Hands!Spa hydrating Magic Manicure Exfoliating blend – este un scrub de unghii bifazic care trebuie amestecat înainte de folosire. Este un amestec de uleiuri hidratante și particule abrasive cu care îmi masez unghiile și apoi clătesc cu apă. Este produsul meu preferat pentu că dacă îmi masez și cuticulele mi se lasă curate și hidratate. Mâinile rămân extrem de catifelate după folosire. În general găsiți produsul în saloane sau la magazinul Topline. Bineînțeles că puteți folosi orice scurb pentru corp, căci face același lucru.
Tratament pentru întărirea unghiilor OPI Nail Envy – de fiecare data când îmi dau oja semipermanentă sau gelul jos și rămân cu niște unghii subțiri ca o foaie de hârtie știu că Nail Envy o să mă salveze. Trebuie aplicat un strat în fiecare zi timp de 7-14 zile și unghiile devin foarte tari. Eu am folosit până acum variant cu verde, dar de curând am descoperit și variant roz pe care vreau să o încerc data viitoare când va fi nevoie. Tratamentul conţine calciu şi proteine din grâu care fortificã, protejeazã unghiile subţiate şi previne exfolierea lor.
Formula este îmbogatită cu Vitamina E, Aloe Vera si ulei de nuci de Kukui. Pentru rezultate optime, aplicati 2 straturi de tratament si reaplicati cate 1 strat din 2 in 2 zile.
Online se poate comanda de aici.
Gelul pentru îndepărtarea cuticulelor Sally Hansen Instant Cuticule Remover – mi-am cumpărat primul tub din Madrid în 2012 când nici nu se găsea în România și de atunci i-am rămas fidelă. Nici nu am mai încercat alt produs de acest gen pentru că mă mulțumește acesta și pentru că acum se găsește peste tot (în farmaciile Sensiblu au sigur). Gelul îndepărtează cuticulele uscate și întărite, și hidratează și calmează pielea. Îl aplicați pe cuticule, îl lăsați cam 15-30 de secunde să acționeze, apoi cu un bețisor de lemn, curățați cuticula. Rezultatul este wow, și o spun și eu care nu prea obișuiesc să îmi tai cuticulele. După ce îl folosiți trebuie să vă spălați mâinile cu săpun.
Cremă emolientă pentru cuticule Jessica Nourish Cuticule Formula – este o un produs care îngrijește cuticulele mai mult decât un ulei. De fapt, îngrijește cuticulele și pielea din jurul unghiilor. Dacă de exemplu, vă puneți gel pe unghii și manichiurista voastră folosește freza pe cuticule iar pielea din jurul unghiilor este puțin zdrențuită, această cremă emolientă parcă lipește toate acele cojițe și degetele nu mai au aspectul acela uscat și dezordonat. În plus, hrănește și hidratează, are efect de dezinfectare și vindecare, și reduce inflamația. Se aplică zilnic (deși eu nu aplic zilnic) prin mișcări circulare. Seara puteți aplica ulei de cuticule mai întâi și apoi crema emolientă.
Vine în două variante, eu am variant mică de geantă.
Online se poate comanda de aici.
Ulei de cuticule Jessica Phenomen Oil – acesta este unui dintre uleiurile mele preferate pentru cuticule pentru că este ulei pur de Jojoba. Formula vindecă și hrănește cuticulele uscate, asigură creșterea unghiilor și le păstrează flexibilitatea. Poate fi aplicat pe orice zonă uscată de pe corp (genunchi, tălpi, coate) și poate fi folosit împreună cu Nourish Cuticule Formula.
Online se poate comanda de aici.
CND Vinylux Weekly Top Coat – este un top coat cu uscare rapidă despre care v-am mai povestit când i-am făcut review pe blog și pe care îl puteți citi aici. În primul rând, îmi place acest top coat pentru că usucă foarte rapid unghiile. Este un produs cu o tehnologie specială PROLIGHT care în urma expunerii la lumina naturală creează o aderenţă de lungă durată deoarece reacţionează la razele UV naturale la care ne expunem zilnic, întărind pe zi ce trece din ce în ce mai mult unghia. La sfatul Cătălinei Stoica, pentru că oja să reziste mai mult pe unghii, o data la câteva zile eu mai reaplic câte un strat de top coat.
Crema de mâini Palmer’s Formula Coconut Oil – este o cremă pe care am cumpărat-o săptămâna trecută din Farmacia Tei. De fapt, mi-am mai luat și una varianta clasică Cocoa Butter Formula. Amandouă sunt niște produse excelente care hidrateaza mâinile foarte bine, care lasă acea peliculă protectoare, dar care nu este uleioasă și încărcată. Iarna eu prefer texturi mai pline ale cremelor, iar aceste două crème conțin unt de cacao, ulei de cocos, ulei de Monoi Tahitian și Vitamina E. Sunt potrivite pentru hidratarea oricărei părți de pe corp (mai puțin tenul), așa că e bine să avem oricând una cu noi. Eu am luat două pentru că una o țin în mașină și una în casă.
Online se poate comanda de aici.
Crema de mâini MoroccanOil – am primit-o spre testare și sper că nu a fost o ediție limitată în România pentru că nu o mai găsesc pe site-ul Topline shop. Scriu totuși despre ea deoarece este un produs care m-a impresionat și care mi-a îngrijit foarte bine mâinile. Are mirosul specific produselor MoroccanOil, doar că are și o ușoară aroma citrică, de portocale. Formula are la bază uleiul de Argan cu efect antioxidant, unt de shea, unt de cocos și mango. Ce mi-a plăcut în mod deosebit la acest produs este faptul că indiferent de starea în care se aflau mâinile mele, imediat le hidrata și deveneau catifelate. Dacă de exemplu, erau înghețate și aveam senzația aia de piele care crapă și te ustură ușor, imediat calma senzația asta. Și efectul se menținea foarte multe ore, chiar dacă te spălai pe mâini. Asta mi s-a părut mie extraordinar la acest produs.
Crema de mâini La Roche Posay Cicaplast Mains – și aceasta este o cremă care m-a impresionat în mod deosebit și pe care o recomand persoanelor care au probleme serioase cu mâinile. Calmează usturimea, înmoaie pielea și o face catifelată și lasă o barieră protectoare. Dacă uit să port mănuși când fac curat prin casă și folosesc soluții care îți usucă pielea sau chiar o arde ușor cu crema asta îmi trece. Conține Niaciamide 4% și Glicerină 30%.
Online se poate comanda de aici.
Top coat cu uscare rapidă Orly Sec’n Dry – se spune că este singurul lac care usucă lacul de unghii strat cu strat, care îi oferă luciu și rezistență lacului de unghii. De uscat, usucă foarte repede, asta confirm pentru că îl folosesc de mulți ani și de fiecare dată sunt la fel de mulțumită. Nici nu mi se pare că este scump si nici nu conține DBP, formaldehidă și toluen.
Online se poate comanda de aici.
Sper că v-a plăcut acest articol și că ați aflat lucruri utile. Dacă aveți și voi produse preferate, vă rog să le împărtășiți cu mine în secțiunea de comentarii. Îmi place să primesc feedback de la voi, așa că nu ezitați să îmi scrieți!
Comentariile la 2 despre “Ritualul meu de îngrijire a unghiilor și a mâinilor + produsele mele preferate”
Comentariile sunt închise.
In afara de crema Palmer’s Formula Coconut Oil si eu am folosit tot ce ai enumerate si confirm ca sunt minunate. Mie imi place mai mult pt uscare rapida lacul seche vite.
Foarte util acest articol.
Nu stiam de multe dintre aceste produse prezentate de tine.
Multumesc.