Cu Sînziana m-am întâlnit în cadrul unor evenimente dedicate specialişilor din domeniu şi în ciuda faptului că nu ne cunoşteam foarte bine,  întotdeauna am avut o comunicare foarte bună, sau pot spune chimie. Însă am reuşit uşor, uşor să o cunosc mai bine datorită prieteniei care o leagă de colega mea de la The ONE, Bianca Nuţu, şi astfel am avut ocazia să o privesc mult mai des în timp ce machiază (deşi nu atât de des pe cât mi-aş fi dorit). I-am urmărit, tehnicile, stilul şi mi-au plăcut rezultatele. Iar în momentul în care m-am hotărât să urmez un curs de machiaj singura întrebare pe care mi-am pus-o a fost “de la cine vreau sa învăţ?”.

Vreau să o cunoaşteţi şi voi pe Sînziana Iaru aşa cum am avut şi eu ocazia, atât din perspectiva unei prietenii, cât şi a relaţiei profesor-cursant: un om pasionat, un profesionist desăvâşit, un make-up artist talentat şi un profesor care nu te lasă niciodată să pleci acasă până când machiajul nu îţi iese aşa cum trebuie.

Sinziana Iaru Monroe

1. Povesteşte-ne cum te-ai îndrăgostit de machiaj.

Probabil că m-am născut îndrăgostită de machiaj. Îndrăgostitul vine când nu te aştepţi şi nu prea te anunţă, însă cred că am realizat atunci când, mică fiind, abia asteptam să plece mama de acasă ca să pot să mă duc la noptierea ei şi să mă machiez. Câţiva ani mai târziu îmi machiam colegele, prietenele, mama, prietenele mamei. Pe cine prindeam la mine acasă o transformam în model şi o rugam să mă lase să o machiez. La 14 ani am primit cadou de la mama o trusă PUPa (ursulet), a fost prima mea trusă adevărată de makeup.

2. Cât de importantă este pregătirea în acest domeniu? Crezi că există o reţetă de succes ce poate fi urmată de toţi make-up artiştii sau de cei care îşi doresc o carieră în acest domeniu? 

Hmm, ai atins un subiect sensibil! 🙂 Aş spune că pregătirea este esenţială, face diferenţa între a-ţi ieşi de fiecare dată bine şi a se întâmpla doar ocazional. Te ajută să ştii când greşeşti şi cum poti să repari fără să te apuci să experimentezi. Sunt colegi de-ai mei care au sărit peste etapa învăţării, care au pornit în acest drum doar cu pasiune, dar din păcate acest lucru se vede în lucrurile mici, în detalii. În aspectul final, în curăţenia machiajului, în rezistenţa lui.

Printre primele lucruri pe care le-am învăţat în şcoală, a fost că pentru a deveni un adevărat profesionist în acestă artă, ai nevoie de trei elemente: Talent, exerciţiu (întărit de experienţă) şi ştiinţă.

Anatole France descrie cred cel mai elocvent acest procedeu al învăţării: “Educaţia nu constă în informaţiile care ţi-au rămas în memorie, şi nici în cunoştinţele pe care le-ai căpătat. Înseamnă să fii în stare să faci diferenţa între ceea ce ştii şi ceea ce nu ştii.”

sanziana

3. Poţi face make-up fără talent?

Cred că poţi ajunge să fii un profesionist chiar şi atunci când nu există talent, dar nu vei putea obţine niciodată performanţă. Nu vei putea să-ţi depăşeşti limitele, să realizezi machiaje extrem de creative, sau să-ţi lansezi un stil propriu. Pentru toate acestea ai nevoie de talent.

4. Îţi mai aminteşti primul tău job? Cum ai făcut faţă noilor provocări?

Primul meu job a fost o şedinţă foto , tremuram toată, dar nu trebuia să se vadă nimic, aş fi stresat modelele. Am avut noroc că am avut-o lângă mine pe cea care îmi este şi azi alături, la fel ca atunci, pe sora mea. Şi am avut ambiţie, ştiam că am talent, ştiam că lucram cu profesionişti, aşa că m-am ambiţionat şi mi-a ieşit. Am să îţi dau pozele de la acel job, să îmi spui cum m-am descurcat. 🙂

Sinziana Iaru primul job

5. Ai o activitate didactică foarte apreciată de persoanele care activează în acest domeniu. Când ţi-ai dat seama că vrei să predai şi care crezi că sunt cele mai importante atuuri pe care trebuie să le aibă un profesor de machiaj?

După câţiva ani de make-up, de cliente care îmi cereau sfaturi, de jurnalişti care veneau să facem împreună tutoriale pentru diverse publicaţii online, după toate acestea am realizat că vreau mai mult. Am făcut toate tipurile de machiaj, inclusiv special effects, şi am zis ok, vreau mai sus, care e următoarea treaptă? Şi era cea de profesor.  M-am uitat bine la ea şi mi-a plăcut mult ideea. În acelaşi timp o şcoala de beauty îşi extindea serviciile şi pe make-up şi mi-a propus să lucrăm împreună, am considerat că este un semn şi din acel moment am făcut tot ce a fost necesar pentru a ajunge ceea ce sunt astăzi.

Unui profesor de make-up şi în general unui profesor trebuie neapărat să-i placă să împartă informaţii şi trucuri cu elevii săi. Degeaba esti maestru în meseria ta, degeaba eşti un bun orator, degeaba ştii să explici, daca ceea ce explici nu este o informaţie primordială în viitoarea carieră a elevului. Eu nu m-am ferit  niciodată să-mi spun secretele şi nu m-am ferit de ideea că elevul îşi poate depăşi mentorul.

Sinziana iaru 6

6. Acum predai cursuri pentru începători şi avansaţi în cadrul Monroe Make-up Academy, cursuri pe care şi eu mi-am dorit foarte mult să le urmez. Ce oferă în plus Monroe faţă de restul instituţiilor de acest fel?

Pe mine :). Ştiu, sunt arogantă acum, dar pe lângă tot ceea ce oferă conceptul nostru de academie, mă mai oferă şi pe mine. Şi vorbesc în sensul adevărat al cuvântului. Trainerul din mine este 100% dedicat elevilor săi, oferă informaţie şi munceşte cot la cot cu ei. La noi la şcoală suntem ca o familie, ne desfăşurăm activitatea într-un spaţiu cochet, de parcă am fi la Marilyn Monroe acasă, lucrăm cu o gamă variată de produse de make-up, lucru care oferă posibilitatea viitorului make-up artist să-şi construiască cea mai bună trusă de machiaj. Noi oferim informaţii despre cele mai bune produse de la cele mai bune branduri. Am auzit deseori replica – eu nu ştiu să lucrez aşa pentru că am făcut şcoala pe brandul x care nu avea produsul y. Greşit! Un make-up artist trebuie să lucreze de la înceut cu toate produsele, ca mai apoi să le aleagă pe cele mai bune şi mai potrivite cu stilul lui de lucru.

Sinziana iaru 2 horz

7. Cum ţi-ai defini stilul de machiaj? Ai vreun machiaj preferat?

Stilul meu de lucru se recunoaşte de la distanţă. Îl ai şi tu implementat acum în creieraş şi îl foloşeşti. E molipsitor. Mă definesc pomeţii sculptaţi, faţa perfectă şi buzele conturate. Nu am un machiaj preferat, pe toate le ador, pe toate le realizez cu plăcere. Dacă ar fi însă să-ţi fac un top 3 atunci pe primele 3 locuri ar fi: machiajul clasic de mireasa, smokye eyes şi cat eye în toate formele lui.

8.Ce vedetă ţi-ar plăcea să machiazi?

Sunt atâtea chipuri înteresante care mă inspiră încât nu mă pot decide. Sunt foarte multe vedete frumoase, cu trăsături bune de conturat. Îmi vine în minte acum: Eva Mendez, Mila Kunis, Jenifer Lopez, Eva Longoria, Charlize Theron, Megan Fox, Taylor Swift şi aşa mai departe.

9. Este vreun make-up artist (sau mai mulţi) pe care îl admiri în mod special? De ce?

Cu siguranţă îmi voi admira mentorii, oamenii pe care îî urmăream la început şi îmi ofereau posibilitatea de a visa. Dacă ar fi să spun un nume internaţional atunci acesta ar fi: Pat McGath, Alex Box.

 Sinziana iaru 5 horz

10.Care sunt brandurile tale prefarate de machiaj şi ce produse nu îţi lipsesc niciodată din trusă?

Nu mai este niciun secret faptul că ador brandul Make Up For Ever şi că se combina perfect cu Numeric Proof. Acum o lună am făcut top 20 produse preferate şi nu vrei să ştii cât de greu mi-a fost, pentru că am zeci de produse în trusa de make-up de care nu m-aş despărţi niciodată. Printre preferatele mele vei regăsi: fardurile mate de la Numeric Proof, fond de ten HD de la Make Up For Ever şi Smart skin de la Numeric Proof, Pudra HD (oricine trece prin mana mea ajunge sa o iubească), demachiantul Cream Cleanse Medik8, Baza éclat de la Atelier Paris, creioanele de ochi şi de buze de la Cascade of colors.

11. Eşti unul dintre puţinii make-up artişti din România care îşi lansează propriile colecţii. Care sunt sursele tale de inspiraţie şi ce doreşti să transmiţi prin aceste colecţii?

Colecţiile sunt evadările mele din cotidian. Atunci când simt că mă sufocă rutina zilnică evadez în colecţiile mele. Le pregătesc atent şi cu migală cu ceva timp înainte, uneori le visez noaptea, alteori mă inspir din anotimpuri, evenimente din viaţa mea, necesităţile pieţii. Am ajuns să am tradiţie şi scot cam câte o colecţie pe sezon. E minunat să-ţi realizezi propriile colecţii, nu ştiu de ce nu se exteriorizează mai mulţi colegi din breaslă.

12. Cea mai recentă colecţie a ta se numeşte DS Vanilla Angels. Ne poţi spune povestea din spatele acestor machiaje?

Colecţia DS Vanilla Angels este o colecţie de suflet pe care i-am dedicat-o prietenei mele bune Diana Sorescu, care din păcate nu mai este printre noi acum. Diana e primul om, în afară de sora mea, care a avut încredere în mine şi m-a sprijinit. Cu ea am facut primul tutorial de make-up şi cu ea am lansat prima colecţie. Machiajele pe care le-am realizat sunt tipuri de machiaje preferate de ea şi adaptate pentru perioada de Crăciun, perioadă în care am lansat colecţia. Sunt machiaje glamouroase, intense, care transmit feminitate, exact cum era Diana.

În paralel însă am mai lansat o colecţie împreună cu Monroe Make-up and hair lounge, colecţia se numeşte MONROE BRIDE şi este exclusiv dedicată mireselor. Acolo m-am inspirat din machiajul Marilyn Monroe şi am creat 6 look-uri de mireasă total diferite, look-uri care să răspundă la toate gusturile şi dorinţele viitoarelor mirese. Există şi un catalog care poate fi achiziţionat din şcoală cu aceste mirese şi tips and tricks pentru fiecare make-up în parte precum şi produsele folosite. În colecţie regăseşti Monroe Bride, Romantic Bride, Diva Bride, Classic Bride, Boheme Chic Bride şi Retro Bride.

Sinziana iaru 7 horz

Ce sfaturi ai pentru un make-up artist la început de drum? Dar pentru mine?

Ţie îţi dau sfaturi în fiecare propoziţie pe care o rostesc de când intri pe uşa de la curs până pleci. Uneori dau sfaturi şi transmit atâtea mesaje încât nici eu nu mai sunt conştientă de ele. Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să exersaţi. Exerciţiul este cheia unei reuşite. Şi să nu-i fie frică să investească în ştiinţă şi produse. Produsele de calitate, chiar dacă la început vor părea mai scumpe, mai tărziu vor fi asul din mâneca tuturor. Oricât de bun make-up artist esti, oricât de talentat, nu poţi niciodată să realizezi un machiaj wow, dacă nu ai produsele necesare la dispoziţie.

Nu putem încheia fără să ne spui definiţia ta a frumuseţii…

Frumuseţea e relativă şi porneşte din interiorul nostru. Nu există femeie urâtă, există doar femeie neîngrijită. În momentul în care ai reuşit să faci o femeie să-şi descopere frumuseţea exterioară atunci eşti cu adevărat un make-up artist.

 

Şi acum câteva întrebări de la cititoare…

Care este cea mai mare greşeală pe care o fac femeile în machiajul de zi cu zi? (Antonnia)

Femeile zilnic realizează cel puţin 3 greşeli fatale, de care nu sunt conştiente şi care le schimbă cu totul machiajul şi chiar fizionomia. Cea mai mare greşeală dintre toate este că se machiază în baie, la lumina aceea, care modifică total machiajul şi când ies afară în lumina naturală îşi dau seama ca nici fondul de ten nu e cel potrivit, nici blushul, rujul parca era mai frumos în baie şi negrul de la ochi parcă părea mai difuzat. Deci nu vă mai machiaţi în baie pentru început, pentru restul de sfaturi vă aştept la cursurile de automachiaj 🙂

Care sunt produsele tale preferate din trusa personală? (Oana M.)

Aşa cum i-am spus şi Ioanei, am cel putin 20 de produse pe care le ador şi nu aş pleca nicăieri fără ele, produsele mele preferate sunt: fardurile mate de la Numeric Proof, fond de ten HD de la Make Up For Ever şi Smart skin de la Numeric Proof, Pudra HD (oricine trece prin mana mea ajunge sa o iubească), demachiantul Cream Cleanse Medik8, Baza éclat de la Atelier Paris, creioanele de ochi şi de buze de la Cascade of colors, crema Egiptyan Magic (care mi-a fost de un real folos pe frigul acesta), Rujul roşu de la Ben Nye în nuanţa Poppy.

Ce părere ai de asortarea machiajului cu ţinuta pentru evenimentele speciale? (Maria)

Machiajul trebuie în permanenţă asortat cu ţinuta noastră. Şi când zic asortat nu mă refer la ideea ca la o rochie roz să te machiezi cu roz (deşi anul acesta găsim acest trend pe podiumuri şi pe covorul roşu), ci mă refer la o armonie de stil şi cromatică. O armonie între culoarea şi textura rochiei, coafură, bijuterii purtate, pantofi, culoarea ochilor, a părului. De exemplu la o rochie corai, accesorizată cu auriu, părul fiind de culoarea castanei şi ochii fiind verzi, voi opta pentru un machiaj in tonuri de maro auriu, un ruj de culoarea rochiei, corai Şi un blush în aceasi nuanta de corai auriu

Care este reţeta succesului tău? De câţi ani activezi în acest domeniu şi care au fost cele mai dificile momente din cariera ta? (AndreeaDi)

Reţeta succesului meu este pasiunea şi ambiţia. Sunt prea pasionată de ceea ce fac încât să nu excelez. Eu trăiesc, inspir şi expir make-up. Îmi găsesc inspiraţia în lucrurile mărunte şi puterea de muncă în fetiţa mea de 6 ani. Este extraordinar să vezi un copil de 6 ani că ţine pensula în mană (corect) şi că visează să ajungă ca mami, pentru că “mami face femeile frumoase”. Din 2008 am început să fac totul la nivel profesional, cu acte în regulă ca să zic aşa, şi de atunci nu mai îmi stă nimic în cale. Ştiu unde vreau să ajung şi ce o să fac peste 5 ani, ştiu câte sunt în stare să fac şi ştiu că make-up-ul face parte din mine şi eu din el.

Ca să ai succes trebuie să ai încredere în tine, să ştii mereu unde te poziţionezi faţă de ceilalţi, să te uiţi mereu în sus şi uneori, doar uneori şă te uiţi în spate, să vezi de unde ai pornit, ca să vezi unde ai ajuns. Să ai succes e uşor, să ştii să-l gestionezi şi să profiţi de el, ei bine asta e mai greu.

Mulţumesc.

Comentariile la 4 despre “INTERVIU: Sînziana Iaru poveşteşte despre reţeta succesului în make-up

  1. Tone Monica spune:

    foarte frumos!

  2. Mihaela Bolea spune:

    De excepţie! ♥

  3. anca rosu spune:

    Felicitari pentru tot ceea ce ai realizat! Imi place si apreciez foarte mult munca ta. Iti urmaresc de mult activitatea si am gasit foarte multe puncte comune cu modul meu de a gandi. Si eu sunt make up artist la inceput de drum iar sfaturile tale mi-au fost de un real folos. Iti multumesc pentru asta si nutresc speranta ca poate intr-o zi ne vom cunoaste personal.
    Anca Mirona Rosu

Comentariile sunt închise.