Iubirea de sine poate lua forme diferite de la om la om. Nu cred că există o rețetă universal valabilă pentru toată lumea, dar cred că ne putem inspira unii de la alții și ne putem îndemna să facem mai des lucruri cu iubire și din iubire pentru noi. 

Astăzi încep această listă pe blog cu mici ritualuri de iubire de sine cu rolul de a vă reaminti să aveți grijă de voi și de a vă da impulsul de a vă crea propriile rețete care să funcționeze pentru voi. 

Citește ceva ce îți place. Nu trebuie să fie neapărat o carte, poate fi un blog al unei persoane pe care o admiri, poate fi un articol într-un jurnal online sau o revistă fizică, poate fi o recenzie de teatru sau film. Sau poți asculta un podcast sau o carte audio. Fă ceva ce te relaxează, îți aduce ceva în plus și te ține departe de scrollatul inutil pe rețelele sociale. Din păcate acest obicei este foarte nociv pentru creier și te face să simți că viața ta nu este suficient de interesantă sau de bună în comparație cu cei pe care îi urmărești și care poate de cele mai multe ori postează doar partea frumoasă a vieții lor. 

Crează-ți un spațiu plăcut. Pentru fiecare dintre noi acest lucru poate însemna ceva diferit, așa că hai să îți spun ce înseamnă pentru mine. Mie îmi plac mult parfumurile și aromele, lumânările parfumate, ceaiurile aromate, căldura și cărțile. Așadar, atunci când ajung acasă îmi încălzesc camera în care voi dormi, aprind o lumânare parfumată, fac un duș într-o lumină difuză care să mă trimită cu gândul la spa (am lumânări și în baie), îmi pun un halat pufos și mă bag în pat la căldură cu o cană de ceai (sau un pahar de Prosecco, depinde cât de grea a fost ziua) și citesc. Nu cred că funcționează pentru o familie cu copii mici, dar cred că fiecare ne putem crea un spațiu plăcut adaptat vieții din acel moment. 

Să te trezești mai devreme pentru a avea timp să bei un ceai sau să îți bei cafeaua în liniște în timp ce scrii câteva gânduri într-un jurnal.

S-au făcut fix trei luni de când am început să țin un jurnal al recunoștinței. Nu reușesc să scriu chiar zilnic în el, dar măcar am deprins obiceiul de a-mi face zilnic o listă în minte cu lucruri bune sau frumoase care s-au întâmplat în ziua respectivă. Acest exercițiu mă provoacă să găsesc ceva bun chiar și în zilele proaste. 

Afirmațiile zilnice au un efect magic. Eu ca om sunt melanjul perfect între romantic și pragmantic. De fapt, uneori mă amuz zicând că eu am inventat zicala dragostea trece prin stomac😅Așa că deși m-am întâlnit cu conceptul de afirmații zilnice prima oară acum mai bine de 10 ani, nu le-am dat crezare până recent. Să fim serioși, dacă îmi spun că stau într-o vilă cu piscină clar n-o să se întâmple asta pur și simplu. Dar afirmațiile zilnice s-au dovedit a însemna altceva pentru mine. Am început să le folosesc ca încurajări după ce m-am apucat de sport. Îmi spuneam în minte că sunt puternică și că voi reuși să îmi depășesc limitele fizice și mai ales psihice în care trăisem atâția ani. Și uite că am reușit. Ba mai mult, în perioadele în care nu eram în cea mai bună formă fizică, știam că voi reuși să îmi cresc din nou rezistența. Nu mai aveam același bariere ca în trecut pe care mi le puneam tot singură. Asta înseamnă că am reușit să îmi dezvolt un growth mindset, adică să îmi spun nu pot ÎNCĂ în loc de nu pot

Afirmațiile zilnice m-au ajutat să mă văd cu alți ochi. Să îmi spun în oglindă cu voce tare că sunt frumoasă, că voi reuși tot ce îmi propun, că produsele pe care le lansez vor fi apreciate – mă ajută să faci pași concreți spre materializarea acestor lucruri. 

Ba mai mult, mi-am scris aceste afirmații (le rescriu o dată la ceva timp în funcție de focusul meu) și am simțim nevoia să mă înregistrez pe telefon. Inițial am vrut să fac asta din motive practice pentru a le putea asculta și când sunt la volan sau când am un pic de timp liber, însă am realizat că magia se produce tocmai pentru că îmi aud vocea, adică mă aud pe mine spunând cu încredere aceste lucruri. 

Apropo, v-ar plăcea să vă scriu o listă cu afirmațiile mele?

Ai grijă de tenul tău. Știu că o femeie grăbită care are multe lucruri de făcut sare peste aplicarea cremei hidratante pe corp. Și eu fac asta pentru că uneori sunt atât de obosită încât îmi folosesc ultimele resurse de energie pentru ceea ce contează cu adevărat pentru mine În acel moment. Dar un lucru a devenit o certitudine: când îmi iau timp și îmi îngrijesc tenul cu atenție starea mea de spirit devine una bună per general. Brusc am chef să mă și aranjez un pic, să pun puțin machiaj, să mă îmbrac mai frumos și mai creativ, parcă am chef să fac și lucrurile alea pe care le tot amânam, deci să fiu mai productivă. Spuneți voi că nu ați avut măcar un moment în viață în care ați simțit că puteți reuși tot ce vă propuneți doar de la un gest simplu precum îmbrăcarea unei rochii în care vă simțiți bine, sau a unei vizite la coafor sau doar aplicarea unui simplu ruj. Exact, trebuie să vă “provocați” conștient aceste episoade de încredere de sine.

Mai bine decât nimic. Este un concept pe care l-am descoperit în cartea pe care o citesc acum și despre care voi mai scrie un articol cu concluziile mele. Cu toții avem niște obiective pe care vrem să le atingem. Unele sunt mai realiste, altele deloc umane. Însă dacă e ceva ce am înțeles despre obiective este că un obiectiv este ceva pentru care trebuie să depui un efort suplimentar pentru a-l realiza. Adică nu îți vine pur și simplu, e ceva ce necesită efort. 

Vă împărtășesc două dintre obiectivele mele de anul acesta: să scriu în fiecare săptămână un articol pe blog și să fac mișcare de 4-5 ori pe săptămână. Este mai probabil să depui efortul pentru ceva mic și realizabil care nu pune o presiune mare pe tine decât pentru ceva unde ai șanse mari să eșuezi de la prima încercare. Să fac mișcare de 4-5 ori pe săptămână nu înseamnă antrenamente de o oră și jumătate la sală, ci poate însemna și 20 de minute yoga dimineața acasă ghidat de un video de pe Youtube. Cât am fost în Belgia nu am mers la sală, dar am mers pe jos într-o zi 11km și intr-un aproape 14km. Deci tot am făcut mișcare. E mai bine decât nimic și momentan este suficient pentru cât pot duce. 

Fa un lucru simplu zilnic care te ajută să îți menții casa curată și ordonată. Dacă e să fim sincere cu noi este o provocare pentru femeia modernă să fie și mamă, să aibă și un job de 8 ore (sau chiar mai mult dacă e antreprenor), să fie și o parteneră plăcută, veselă și relaxată, să fie și gospodină, să aibă grijă și de ea șamd. Recunosc că pe mine mă copleșesc de multe ori toate responsabilitățile pe care le am și nu doar o dată mi s-a întâmplat să ajung să am un haos în casă. Iar când ai haos în casă ai haos și în minte. De aceea am găsit un sistem ușor de implementat: zilnic fac 2-3 activități mici care mă ajută să mențin ordinea și curățenia. Azi de exemplu am curățat vasul de wc, chiuveta, am schimbat așternuturile și am băgat la spălat. Le-am făcut pe rând. Dar adunate mi-au luat vreo 13 minute (fără timpul de spălare al mașinii și întinsul rufelor). 

Apropo, am m-am trezit puțin înainte de ora 5 și m-am dat jos din pat pe la 5:20. Așa am reușit să scriu acest articol. De fapt, mi-a venit inspirația pe la ora 7 și un pic când curățam chiuveta mândră de mine că în weekend voi avea cu o treabă mai puțin de făcut. 

Și dacă ți-a plăcut acest articol te rog să îmi spui asta printr-un comentariu sau un share pe rețelele tale sociale ca să mai vedem și lucruri reale, dar frumoase care pot sunt de ajutor și altora. Mulțumesc! 🙏

Comentariile la 5 despre “Mici ritualuri zilnice de iubire de sine (1)

  1. Carmen spune:

    Da, te rog sa ne arati afirmatiile tale, pot fi inspirationale. Multumim frumos ptr micile ritualuri!

    1. N-ai idee cât mă bucur când primesc un comentariu aici pe blog 🥰
      Sper să fie mai multe persoane dornice să scriu afirmațiile pentru că fiind un lucru destul de intim nu-mi vine ușor să îl împărtășesc public.

  2. Maria spune:

    Îți sunt recunoscătoare pentru fiecare articol și voi încerca să las mai des un semn că am trecut pe aici. Doar din toamnă am descoperit afirmațiile, mi-am creat propria listă în jurnal și, când apare ocazia mai notez câte una, le recitesc des pentru ca subconștientul le preia și îmi da o stare de bine! Îți doresc un an în care sa fii conștientă de binecuvântările ce vin peste tine. Numai bine!

  3. Carmen spune:

    Inteleg perfect intimitatea, poate elimini cele f f personale, oricum prin postarile tale pe social media mereu ai avut grija sa nu dai “prea” mult din casa, ceea ce mi se pare f ok. 🤗🥰

  4. cristina spune:

    Mi.a plăcut la nebunie articolul si este foarte bine venit mai ales acum la început de an cand poate suntem mai motivati sa schimbam una alta sau sa aducem noi obiceiuri in retina zilnica. Also de fiecare data când iti citesc blogul parca le citesc cu vocea ta in minte 🤭🤭 Asteptam parte 2 😚

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *