Seara trecută am făcut un live pe Instagram (@ioanadumitrache.ro) în care am mai stat puțin de vorbă cu voi în timp ce eu mă machiam pentru operă. Încă mai puteți să vedeți acel live până la ora 16:00 (intrați la mine pe stories și apasați unde scrie LIVE în colțul din dreapta jos). Mi-a făcut plăcere să îmi mai povestiți despre voi și să vă răspund la întrebări.

Printre acele întrebări Denisa Andreea m-a rugat să fac un articol pe blog în care să explic cum să îți alegi eyelinerul potrivit și cum să îl folosești corect. Mi s-a părut o idee minunată, mai ales că este una dintre întrebările care îmi sunt adresate cel mai des.

Acest subiect are în primul rând nevoie de suport foto/video, așa că în viitorul apropiat urmează să fac un tutorial video pe canalul meu de Youtube (subscribe here) ca să și vedeți ce explic eu astăzi, însă și în acest articol veți găsi informații utile care vă vor ușura munca și vă vor îmbunătăți tehnica.

Ce este de fapt eyelinerul?

Eyelinerul este așa cum îi spune și numele un produs de machiaj cu care îți poți contura ochii. Poate fi un tuș, un creion, poate fi o pudră colorată – practic, orice produs cu care îți poți face o dungă (mai groasă sau mai subțire) poate deveni un eyeliner. Eu de exemplu, în facultate am avut o perioadă în care îmi conturam ochii cu un creion roz de buze. Îmi placea contrastul dintre verdele irisului și rozul creionului.

Atât timp cât este un produs care nu îți pune sănătatea în pericol, poți fi creativă și folosi orice produs din trusa ta de machiaj pentru conturarea ochilor. Un alt exemplu creativ este rujul de buze mat rezistent la transfer care poate fi folosit cu succes ca tuș. Sau rimelul: dacă ai o pensulă de aplicare la tine, poți folosi pasta rimelului și pentru conturarea ochilor.

Cum ne alegem eyelinerul potrivit?

După cum vă spuneam, eyelinerul poate veni sub mai multe forme, așa că alegerea depinde de preferințele și de nevoile voastre.

În alegerea eyelinerului trebuie să țineți cont de câteva aspecte:

 • Rezultatul/efectul pe care doriți să îl obțineți
 • Rezistența produsului pe pleoapă
 • Îndemânarea voastră și fizionomia ochilui

În cazul unei pleoape mature, ușor ridate care nu mai este perfect întinsă, recomand folosirea unui creion cu mina moale, ușor de estompat, dar care se usucă perfect și devine rezistent la transfer. De asemenea, o linie grafică perfectă nu mai arată bine pe o pleoapă ridată, așa că recomandarea mea în calitate de make-up artist care a machiat sute de persoane cu ten matur ar fi să aplicați o linie de creion (nu trebuie să arate perfect) și apoi să o estompați cu ajutorul unei pensule de tip creion/burețel pentru fard/bețișor de urechi. Prin estompare obțineți același efect, dar fără a evidenția ridurile pleoapei. Recomandarea mea este ca în cazul unui ten matur să nu puneți accent pe codițe pentru că ele doar ar evidenția asimetriile.

Creioanele mele preferate sunt Bobbi Brown Long Wear Eye Pencil, Xtreme Lashes GlideLiner Long Lasting Eye Pencil și Urban Decay 24/7 Glide-On Eye Pencil, cel de la Bobbi fiind cel mai recent descoperit. Aceste trei produse îmi plac pentru că au texturi asemănătoare (sunt cremoase și ușor de aplicat), sunt intense și după ce se usucă devin waterproof și sebumproof. Sunt extrem de rezistente și rezistă ore întregi chiar și pe conjunctivă (waterline în engleză). De-a lungul anilor am descoperit puține produse care să reziste pe conjunctivă și cu care să poți lucra atât de ușor. Prețul este asemănător la toate (în jur de 100lei), dar mi se pare important să investești într-un eyeliner bun.

best eyeliners

Persoanele care au pleoapa uleioasă (și în cele mai multe cazuri și tenul) și cărora machiajul nu le rezistă sau linia de tuș se întinde, ar trebui să aleagă un produs rezistent la transfer și la sebum.

Cel mai resistant eyeliner (în opinia mea, căci sunt convinsă că mai sunt și altele la fel de eficiente) este Inglot AMC Gel Eyeliner. Acesta este un produs sub formă de gel care să găsește la borcănel, așa că veți avea nevoie și de o pensulă pentru aplicarea lui, dar și de puțină îndemânare care se poate dobândi prin exercițiu. Pentru aplicarea eyelinerului gel puteți folosi o pensulă de pictură foarte subțire, eu recomand Milan 01 (costă în jur de 4-5 lei și se găsește la magazinele cu produse pentru pictură) sau o pensulă specială de machiaj (găsiți la Sephora, Inglot, Melkior, Make Up For Ever, MAC, Parisax, Douglas etc). Un alt eyeliner gel rezistent și care îmi place mie este Shiseido Inkstroke Eyeliner. Avantajul acestui podus este ca vine împreună cu o pensulă foarte bună, inspirată din pictura japoneză. Acesta este tipul meu preferat de pensulă pentru tuș (tușurile cariocă Kat von D și NYX despre care vă spun mai jos au același tip de pensulă).

inglot shiseido eyeliner

Tot la capitolul tușuri foarte rezistente aș mai adăuga câteva produse preferate sub formă de cariocă (perfecte pentru persoanele mai puțin princepute la aplicarea eyelinerului): Kat von D tattoo liner și NYX Epic Ink Liner.

Bineînțeles că există multe alte tușuri foarte rezistente, dar eu le folosesc pe acestea, așa că pot să vă recomand doar produsele de care eu sunt mulțumită.

nyx kat von d eyeliner

Cum se aplică eyelinerul și cum să îți faci codițe simetrice?

Nu există o regulă pe care trebuie musai să o urmați atunci când vine vorba de machiaj, dar sunt câteva sfaturi care vă pot îndruma până vă desăvârșiți voi propria tehnică.

În primul rând, trebuie să știți că atunci când vine vorba de aplicarea eyelinerului exercițiul este cel mai important. Eu am pictat de mică, iar din liceu am început să mă dau cu creion sau cu tuș, deci putem spune că exersez de foarte mulți ani. De asemenea, vreau să știți că vă puteți pierde îndemânarea dacă nu exersați.

În al doilea rând, vreau să aveți așteptări realiste de la voi. Asta înseamnă că dacă nu aveți fizionomia ochiului permisivă (ochi migdală, ascendenți sau rotunzi), ci mai degrabă sunt mai adânciți, descendenți sau ridați – eyelinerul nu va arăta niciodată ca la o persoană cu pleoapă generoasă. Eu nu vreau să vă descurajez pentru că există soluții pentru fiecare tip de pleoapă, doar că rezultatul va fi unul diferit.

ioana dumitrache eyeliner

De asemenea, trebuie să ținem cont de asimetrii. Ochii, buzele, sânii, brațele, picioarele nu sunt simetrice. Iar ochii nu se ridează la fel. Eu de exemplu am două linii fine la un ochi și trei la celălalt. Atunci când mă dau cu tuș țin cont de acest aspect ca să nu evidențiez și mai tare asimetria.

Dacă în colțul exterior al ochiului aveți riduri pronunțate, sfatul meu este să evitați tușul și codițele. Vă puteți contura linia genelor, dar fără a încerca o codiță de tip cat eye.

Bun, acum că aveți o bază de informații, produse potrivite și sunteți pregătite să exersați, hai să vă împătășesc o câteva repere de care să țineți cont:

 • Pentru a face codița de tuș urmați linia genelor inferioare. Ele vă indica unghiul de înclinare al codiței de tuș și este un reper natural. Puteți să continuați pur și simplu linia genelor de jos. Voi alegeți cât de scurtă sau lungă să fie codița. Sfatul meu este să aibă în jur de 3-4mm.
 • Începeți aplicarea tușului din colțul intern până la jumătate. Apoi continuați până unde se termină ochiul. Uniți linia trasată de-a lungul genelor cu cea trasată în continuarea genelor de jos și umpleți golul.
 • Un alt truc pentru codițe simetrice este să faceți un punct de tuș acolo unde vreți să se termine codița. Faceți si la celălalt ochi la fel. Apoi, uniți punctul cu colțul extern al ochiului. Trasați o linie subțire (sau cum preferați) de-a lungul genelor pleoapei superioare și uniți cu punctul.
 • Foarte important! Nu trageți de pleoapă ca să o întindeți pentru că veți crea asimetrii. Cel mult fixați pleoapa cu degetul.

Dacă sunteți începătoare este mai ușor să exersați cu un creion sau cu un tuș de tip cariocă.

Sper ca trucurile și sfaturile mele să vă fie de ajutor, știu că trebuie neapărat să fac un video pentru a vă exemplifica ce am vrut să spun. Dacă v-a plăcut acest articol nu uitați să îmi spuneți asta în comentarii. De asemenea, aștept de la voi idei și sugestii pentru următoarele materiale și nu uitați să vă abonați la canalul meu de Youtube ca să vedeți video-ul despre eyeliner.

eyeliner ioana dumitrache

Comentariile la 3 despre “Cum să îți alegi eyelinerul potrivit și cum să îl aplici

 1. Anca Laura spune:

  Pentru tusurile gel eu folosesc in general o pensula de unghii tesita. Mi se pare ca cele de unghii sunt mai subtiri si pentru mine functioneaza perfect + ca mi se pare mai usor sa realizez o codita foarte precisa cu o pensula de unghii, fata de atunci cand folosesc o pensula de tus :D. Mi-a placut foarte mult articolul, Ioana. Multa informatie, bine grupata si sunt convinsa ca va ajuta multa lume. Also, intr-adevar, tusul gel de la Inglot e bestial, iar pentru cele de tip carioca, Kat von D e the best :))

  1. Acum ca ai zis tu, mi-am dat seama ca si eu folosesc pentru tus o pensula de unghii dintr-un set Sephora. Si tot o pensula din setul acela o folosesc pentru buze :))) Imi place ca sunt mai tari si imi iese totul mai sharp. Ma bucur mult ca ti se pare util articolul, chiar am sperat ca am transmis informatia cum trebuie. Te pup si iti multumesc pentru vizita :*

 2. Foarte util si clar acest articol, sunt de acord cu tot ce ai scris! multumim ca ai impartasit cu noi ❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *