Mi-a venit ideea acestui material în urma faptului că m-am gândit destul de mult la niște lucruri care mi s-au spus în ultima vreme. Lucruri care m-au surprins, jignit, revoltat, dar și amuzat. Refuz să mă victimizez, mai ales că în ciuda faptului că de-a lungul timpului am auzit multe replici și comentarii răutăcioase referitoare la silueta mea, nu pot spune că viața mea a fost afectată într-o măsură prea mare. Poate pe moment da, însă privind imaginea de ansamblu, viața mea e frumoasă, creionată cum mi-am dorit și cum am putut, astfel încât acum dacă m-ar întreba cineva, aș putea zice din inimă că sunt fericită. Nu mi-e ușor, dar nu mi-e nici extraordinar de greu. Depun efort în toate aspectele vieții și o fac cât se poate de voluntar pentru că știu pentru ce muncesc.

Însă există oameni care se cred superiori doar pentru simplul motiv că sunt slabi. Sau mai slabi decât mine. Sunt oameni care jignesc alți oameni doar pentru că pot. Și astfel de oameni au făcut din adjectivul gras o jignire. O jignire care automat îți anulează calitatea umană, profesionalismul, talentul, iar lista poate continua, dar refuz eu să o fac. Mi-amintesc și știu că v-am mai spus asta deja, că atunci când eram puștoaică cea mai mare jignire pe care mi-o puteai aduce era să îmi spui că sunt grasă. Acceptam mai ușor să îmi spui că sunt proastă, decât răutatea dintr-un simplu Graso!. Proastă nu sunt în niciun caz, dar da sunt grasă și știu și eu asta. Nu mi-ai zis nimic nou, dar dacă această constatare pe care tu ai facut-o cu voce tare te face să te simți mai bine, mai bun sau mai inteligent este tare trist. Să te crezi mai presus doar pentru că i-ai spus unui om că e gras nu spune prea multe despre inteligența ta (nici cea mentală, nici cea emoțională). Și nu pot să neg faptul că asta îmi amintește de episodul în care alt om care activează în online m-a atacat cu jigniri urâte spunându-mi că nu pot fi beauty blogger pentru că sunt grasă. Sincer vă spun că încă nu am uitat episodul și nici nu cred că îl voi putea uita prea curând. Am fost destul de afectată atunci și se pare că nici acum nu am trecut cu totul peste. Voi lăsa timpul să treacă și poate în timp voi putea ierta complet.

M-am plictisit să tot aud și să tot spun și eu că oamenii sunt diferiți (și când spun asta nu mă refer doar la aspectul fizic). Dar chiar ar fi fain să ne acceptăm diversitatea. Am fi mai relaxați, mai fericiți, mai uniți și nu ne-am mai simți singuri, triști sau pur și simplu depășiți de anumite situații.

Suntem diferiți.

Așa că în ordinea în care mi le amintesc vreau să vă spun și vouă câteva lucruri pe care le-am auzit și încă le aud, și care într-o mai mică sau mai mare măsură m-au marcat. Poate chiar voi ați spus la rândul vostru unul dintre lucrurile de mai jos altcuiva și nu v-ați dat seama ce ar putea simți omul respectiv. Și cu această ocazie îmi dau mie voie să răspund fix cum mi-aș fi dorit de multe ori, dar bunul simț și educația primite în familie nu mi-au permis.

 • Ieri am primit pe Instagram următorul mesaj: Buna, Ioana! Am și eu nevoie de un răspuns cât se poate de sincer. Cunoști să-mi recomanzi și mie niște pastile de slăbit care să își facă efectul rapid? Știu că nu-s tocmai bune, dar merg pe premiza că o să îmi cumpăr o cutie sau două.

Am rămas mască. Serios? Eu îmi rup fundul la sala de sport de 5 ori pe săptămână de atâția ani și îmi câtăresc mâncarea ca să mă întrebi tu de pastile de slăbit? Pare silueta mea una care a luat pastile? Am slăbit eu peste noapte zeci de kilograme și nu vreau să împărtășesc secretul voi? Sincer mă jignește întrebarea.

 • Ești o complexată!

Culmea, am primit acest comentariu vizavi de o poză cu mine în costum de baie. Ce-i drept, am și eu complexele mele și sunt lucruri pe care aș vrea să le îmbunătățesc, dar asta nu înseamnă că nu mă duc in vacanță, nu port costum de baie și nu îmi fac poze. Ce ar trebui să port la mare ca să se simtă alții mai bine în vacanța mea, o șubă? Sau oamenii grași ar trebui să meargă doar la munte? Nu întreb pentru un prieten, ci pentru mine căci îmi place mult să merg la mare și vreau să știu dacă să țin legătura cu tipa de mai sus că poate găsește pastilele alea de slăbit și mă fac și eu aptă de mers la mare.

 • Ce-ți mai place mâncarea!

Da! Ție nu îți place? Pe lângă problemele hormonale care mi-au declanșat îngrășarea, recunosc că sunt și pofticioasă și că îmi place să mănânc. Dar majoritarea oamenilor găsește placere în mâncare. Nu-s eu vreo specială, ești tu un mitocan.

 • Mai lasă șaorma!

Replica asta este spusă cel mai des de bărbați. Bărbați mâncători de șaorma, dovadă fiind faptul că numai la ea se gândesc. Râde ciob de oală spartă. Nu-mi place în mod special șaorma. Mai corect ar fi să spui ce-ți mai plac cartofii prăjiți, dar șaorma nu se află pe lista mea de pofte. Și ca să mai vând un pont mâncătorilor de șaorma, de cele mai multe ori nu ce mâncăm ne influențeaƶă greutatea, ci cât mâncăm. Ar fi interesant să fac un experiement în care să mănânc șaorma în fiecare săptămână și să slăbesc, nu?

 • De ce nu te operezi la stomac?

Dar cum îți permiți să mă tragi la răspundere pentru o decizie atât de intimă? O operație nu e la fel de simplă ca o manichiură. Dacă era cazul unei situații critice și venea la recomandarea medicului, poate aș fi luat în considerare această variantă.

 • Cine mă, grasa aia?!

Ai văzut-o pe Ioana că a luat x premiu în beauty? Nu contează ce reușite ai, atât timp cât ești gras le ai degeaba. Pentru unii.

Asta îmi amintește de o poză pe care am văzut-o postată pe contul de Instagram al redactorului șef al revistei The ONE (chiar în perioada în care scriam și eu la acea revistă) și care acum este beauty editor la o altă revistă glossy Harper’s BAZAAR. O las mai jos cu gândul că dacă oamenii care ar trebui să formeze opinii gândesc așa, chiar nu putem avea pretenții prea mari de la alții.

Anda Brindusa Harpers Bazaar

 • Ce grasă ești!

Hai că poți mai mult de atât. Te rog concentrează-te. Ce mai observi? Nimic? Chiar nimic? Ok, atunci atât te duce capul.

Concluzia este că în continuare suntem și vom fi diferiți. Arătăm, gândim, simțim și ne comportăm diferit. Și este în regulă. Să fim răi și ignoranți nu este în regulă. Ca să nu mai adaug că totul este o oglindă. Dacă ești rău cu alții înseamnă că ești rău cu tine, că ai o părere extrem de proastă despre tine și că adevărata problemă acolo este.

Un comentariu la “Jigniri auzite de-a lungul timpului. Și replicile pe care mi-am dorit întotdeauna să le dau :)

 1. Alina spune:

  Unii nu pot vedea mai departe de nasul lor și de mentalitatea de șanț. Rezonez cu tine, însă eu sunt la celălalt capăt al problemei. Dacă îi aduc în discuție pe cei care cred că îți fac un compliment dacă îți spun că ești „slăbănoagă” sau ” slabă moartă”, când eu mă chinui de ani buni să iau în greutate. La fel, doar sala mă ajută în acest sens. Din păcate, sunt idei adânc înrădăcinate, care nu se vor schimba prea curând, tot ce îți rămâne de făcut este să ignori.
  Te pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *