Mie nu mi-e nici teamă şi nici ruşine să apar pe plajă sau la piscină în costum de baie. Când eram prin liceu am luat singură decizia că pe mine mă face fericită acest lucru şi că nu trebuie să las nimic să îmi strice această bucurie. Uitându-mă în urmă, chiar sunt mândră de maturitatea cu care am luat această decizie.

De ce m-am hotărât să abordez acest subiect astăzi? Pentru că am prietene sau chiar simple amice care arată bine sau pur şi simplu normal, dar care se panichează brusc când vine vorba de ieşit în public în costum de baie. Degeaba încerc să duc muncă de lămurire şi să aduc argumente care susţin că au o idee total greşită asupra situaţiei, că nu am sorţi de izbândă. Uneori stau şi mă întreb oare ce gândesc despre mine şi atitudinea mea faţă de acest subiect.

Oare de când o simplă ieşire pe plajă sau la piscină a devenit o probă (în adevăratul sens al cuvântului) a costumelor de baie exact ca în cadrul unui concurs de Miss? Nu zic că la nivel estetic este un lucru rău să vrei să arăţi cât mai bine fizic şi să îţi doreşti chiar şi pe plajă să ai o ţinută cât mai chic, mai ales atât timp cât te limitezi la propria persoană şi te opreşti din a face remarci neplăcute la adresa altora. Însă nu pot să nu observ efectul pe care acest fenomen îl are la nivel mental asupra oamenilor. În special asupra femeilor.
Yves Rocher

Eu am un simţ al ridicolului şi al decenţei foarte bine dezvoltat. Părinţii mei mi-au dat o educaţie solidă şi m-au învăţat cum trebuie să mă comport în orice situaţie, indiferent că este vorba de atitudine sau de vestimentaţie. Şi tocmai de aceea întotdeauna pe plajă aleg să port un costum de baie potrivit siluetei mele. Adică ori voi alege un costum într-o singură piesă, ori voi alege unul în două piese dar cu un slip care acoperă cum trebuie posteriorul şi abdomenul şi cu o bustieră care să susţină într-un mod estetic şi sănătos sânii. Recunosc că nici eu nu apreciez persoanele care aleg haine total nepotrivite cum ar fi un bikini care dispare pur şi simplu sub o burtă lăsată sau care strange atât de tare şoldurie încât persoana respectivă pare mai pufoasă decât este în realitate.

ioana-dumitrache-percariu-sports-and-spa

Totuşi, în ciuda faptului că aleg un costum de baie potrivit, că eu mă simt bine în pielea mea şi că nu am o problemă să apar sumar îmbrăcată pe plajă, nu pot să nu remarc uneori atitudini de genul “dar tu ce cauţi aici?”, “tu nu vezi cum arăţi?” sau chiar glume care denotă că unora le lipsesc cei 7 ani de acasă. Noroc că pe mine mă doare de părere vecinului de şezlong fix în posteriorul ăsta mare care îl deranjează. Însă sunt fete şi femei care nu pot trece atât de uşor peste o remarcă grosolană şi cărora le este afectată încrederea în sine de astfel de situaţii. Şi nu mi se pare corect. Nu este normal ca o persoană care nu trăieşte cu tine, pentru tine sau în locul tău să-ţi dicteze în vreun fel viaţa. Şi cu siguranţă o remarcă răutăcioasă sau un gest impertinent nu va face pe nimeni mai bun, mai frumos sau mai deştept.

Ai dreptul să gândeşti ce vrei, să îţi placă de cine vrei şi să te exprimi cum vrei, dar puţin bun simţ cred că va face diferenţa  dintre o conversaţie normală şi o situaţie penibilă.

Eu vreau să îndemn femeile, indiferent de siluetele pe care le au, să fie stăpâne pe propriul corp şi să nu lase micile incidente să le afecteze încrederea de sine şi calitatea vieţii. Nu are nimeni datoria de a arăta precum modele de pe copertele revistelor. Trebuie să înţelegem şi să ne acceptăm aşa cum suntem, şi să îi acceptăm pe cei din jur exact aşa cum sunt. Şi dacă există vreo nefericire legată de propriul trup, această trebuie să vină de la voi şi nu din exterior. Dacă este ceva ce ţie nu îţi place la tine, încearcă să schimbi acel lucru pentru că îţi doreşti tu şi pentru că asta te va face cu adevărat fericit.

You-Are-Awesome-And-We-Know-It-606x230

Oamenii vor avea mereu ceva de zis pentru că ba vei fi prea slab, ba prea gras, ba prea scund sau prea musculos. Aşa că eu îţi propun să fii fericit, să fii  puternic şi să te simţi confortabil în propria piele. Şi să nu laşi pe nimeni să-ţi spună cum ar trebui să arăţi, cum ar trebui să te îmbraci sau ce activităţi să faci.

PS: Când voi citiţi aceste rânduri eu mă aflu pe marginea unei piscine din Bucureşti citind o carte bună şi purtând un costum de baie dintr-o piesă în care nu-mi dau seama cât de bine arăt, dar în care mă simt al naibii de bine!

percariu-sports-and-spa

Comments

comments