Primesc foarte des această întrebare. Atât de des încât uneori mă întreb dacă sunt cu adevărat în măsură să răspund la ea. Însă până lămuresc această chestiune, m-am gândit că pot împărtăşi cu voi cele câteva lucruri care mă ajută să fiu motivată sau să îmi regăsesc motivaţia în momentele în care aceasta mă mai părăseşte.

Am mai spus-o şi am simţit-o pe pielea mea de atâtea şi atâtea ori, dar simt nevoia să o repet: să slăbeşti nu este deloc uşor. Căci dacă ar fi, cu siguranţă am fi arătat cu toţii traşi ca prin inele finuţe cu diamante sclipitoare.

Aşa că din diferite motive unii oameni ajung să acumuleze mai multe kilograme în plus decât pot gestiona, iar la un moment dat situaţia scapă de sub control. Aceşti oameni nu trebuie judecaţi, ci ajutaţi. Să judeci este atât de uşor, dar şi atât de dureros în acelaşi timp pentru persoana în cauză. Şi vă zic sincer că am auzit de atâtea ori “eşti o fată atât de frumoasă, dacă ai mai slăbi un pic…”. Dacă aş mai slăbi un pic, ce? Aş fi mai deşteaptă, mai bună iar calitatea mea umană ar creşte brusc? Aş deveni brusc un om mai valoros? Vai câte gânduri revoltătoare îmi treceau prin minte! Şi să nu mai zic de replica absolut clasică “Mă gândesc la sănătatea ta…”. Serios? Să aud asta de la persoane care nu îmi sunt apropiate sau care nu mă cunosc aproape deloc mă enerva la culme. De când un străin nu mai poate dormi noaptea de grija mea? Nu, aceasta clar era doar o replică la care unii oameni apelează pentru a-i face să se simtă mai bine după ce fac un comentariu ce pune o altă persoană într-o situaţie jenantă.

FullSizeRender (1)

Şi acum să vă spun de ce am simţit nevoia să împărtăşesc cu voi aceste gânduri care m-au măcinat ani la rând: sunt un om sensibil, care prinde curaj şi se simte motivat atunci când este încurajat şi când aude lucruri frumoase. La mine motivaţia negativă nu a funcţionat niciodată, ba din contra întotdeauna a avut fix efectul nedorit şi m-a făcut să mă închid în mine şi să apelez la mâncatul pe fond emoţional. Iar ca mine cu siguranţă sunt şi alte mii de persoane. Sfatul meu? Mai multă atenţie când daţi sfaturi şi poate mai multă empatie. Să îi lăsăm pe specialişti să facă treaba asta sau pe cei care au trecut prin asta şi pot împărtăşi din propria experienţă.

FullSizeRender(2)

M-am apucat să fac sport cu Iulian Dinu pe 18 iunie 2015. În afară de dans şi balet nu mi-a plăcut niciodată să fac sport. Nu-mi place să transpir, să rămân fără aer şi să simt că mă rup în mii de bucăţele atunci când fac vreun sprint. Primele antrenamente au fost ca un tratament neplăcut şi necesar pe care îl aplicam corpului meu sperând că în curând va deveni mai uşor. Am reuşit să fac întotdeauna (fără nicio excepţie) toate exerciţiile pe care Iulian mi le dădea. Într-un timp foarte scurt mi-a demonstrat că în studio-ul lui (Personal Trainer Studio) nu există nu pot pentru că întotdeauna a ştiut cum să dozeze efortul astfel încât corpul meu să îl poată susţine. Mi-a câştigat rapid încrederea pentru că am observat că suntem în aceeaşi echipă şi că muncim împreună pentru obţinerea rezultatelor. Iar rezultatele nu au întârziat deloc să apară.

Sunt perioade în care sunt foarte concentrată şi sunt foarte atentă la alimentaţia mea, merg la antrenamente cu mult chef şi multă energie, dar am şi perioade în care încep să mănânc mai puţin sănătos şi cheful de făcut sport dispare. Acestea sunt episoade care nu durează mult pentru că sunt câteva lucruri care mă ajută rapid să îmi reintru în formă. Este firesc şi cât se poate de uman să existe aceste episoade, însă cel mai important este să nu le lăsam să devină obiceiuri care să şteargă toată munca depusă până atunci. Nici Roma nu a fost construită într-o singură zi, aşa că sunt convinsă că nici rezultatele nu pot dispărea după doar câteva zile de delăsare.

FullSizeRender_5

Mai jos voi face o listă cu lucrurile care mă motivează şi mă ajută să nu îndepărtez de obiectivele mele.

# Iulian Dinu – antrenorul meu

Oricât de ciudat ar suna, Iulian este persoana cu cea mai constantă prezenţă în procesul meu de slăbire. După un an de zile programul meu arată în felul următor: luni, miercuri şi vineri dimineaţa de la ora 08:00 merg la antrenament, iar marţea şi joia de la ora 21:00 mergem pe pista de atletism Lia Manoliu să alergăm. Când ploaia ne dă planurile peste cap, mă găsiţi pe Olimpia (aşa am botezat eu banda de alergare de la Personal Trainer Studio pentru că uneori mă simt ca la olimpiadă când alerg pe ea).

IMG_5521

În afară de antrenamente, Iulian m-a ajutat să învăţ să-mi formez un stil alimentar sănătos. Mă abţin de la multe alimente, dar nu am o dietă draconică. Încerc să păstrez un echilibru şi să consum cât mai multe legume proaspete. Din când în când îmi fac anumite pofte şi am instaurat o regulă să consum ceva dulce doar când sunt cu Iulian. Să nu vă imaginaţi că eu sunt o clientă cu un tratament special, căci Iulian se implică foarte mult în colaborarea cu fiecare persoană care îi calcă pragul studioului şi îşi stabileşte abordarea în funcţie de stimulii la care reacţionează cel mai bine persoana respectivă. Eu reactionez bine la recompense, tocmai de aceea m-a dus o dată la KFC, o dată m-a lăsat să mănânc tartă de ciocolată, la petrecerea Alistmagazine.ro m-a lăsat să mănânc jumătate de porţie de tort iar după 20 mai mi-a promis că mergem să mâncăm burger.

IMG_8837

(nu aveam intr-o zi energie si chef sa merg la antrenament)

De asemenea, încearcă să facă antrenamentele cât mai distractive astfel încât toţii clienţii săi să reacţioneze cât mai bine la exerciţii. Îmi amintesc că la un antrenament eram revoltată din cauza exerciţiilor ce mi se păreau prea solicitante, dar pe care le-am putut executa cu succes, şi pentru că aveam o faţă supărată şi eram grumpy m-a întrebat în glumă dacă vreau o diplomă pentru reuşită. Şi pentru că i-am spus un “da” răstit s-a îndreptat spre biroul lui şi a ieşit cu o diplomă pentru mine. Nu mă aşteptam chiar să şi primesc una, dar recunosc ca gestul lui m-a bucurat şi m-a motivat. Acum ţin diploma pe bordul maşinii ca un mic reminder al reuşitei mele.

Processed with Moldiv

Dar şi când întârzii la antrenament primesc mustrări.

personal-trainer-studio-ioana-dumitrache

# Rezultatele

Acum 12 luni purtam măsura 52 la haine, iar acum pot 44-46. Asta mă motivează al naibii de tare. Dacă în urmă cu un an aveam doar 3-4 opţiuni de magazine din care îmi pot cumpăra haine, acum iată că mai am doar foarte puţin şi mi se vor deschide porţile tuturor magazinelor din mall-uri. În plus, pe lângă beneficiile de ordin estetic, sunt foarte încântată că pot face foarte multe activităţi outdoor sau că sunt într-o formă mult mai bună decât prietenii mei. De fapt, pe mine nu mă bucură că am un tonus mai bun decât ei pentru că nu suntem într-o competiţie, ci că sunt eu mult mai energică şi că nu mai sunt exclusă din start de la anumite activităţi. Ca să nu mai adaug că problemele de sanatate aproape au dispărut. Dureri de spate nu am mai avut deloc.

Ioana-Dumitrache-elle-blogging-awards

# Ameliorarea problemelor de sănătate

Dacă luna ianuarie a anului 2015 mi-am petrecut-o în pat din cauza unei crize de spate, iată că în astăzi alerg pe stadion 5km fără să iau pauză. Şi mai mult decât atât, îmi face plăcere să alerg. Îmi amintesc când am urcat prima dată pe bandă şi abia puteam merge 5 minute. Nu credeam că voi ajunge să pot alerga o oră întreagă. Starea mea de sănătate s-a îmbunătăţit datorită sportului regulat şi toate aceste beneficii mă motivează să nu renunţ. Iar în momentele în care simt că nu mai pot incerc sa imi amintesc de ce imi doresc eu sa fac asta.

IMG_7072

# Marcela – brăţara mea Fitbit

Despre brăţările Fitbit am aflat de pe Instagram. Recunosc că urmăresc foarte multe persoane care trec sau au trecut prin acest proces pentru a mă inspira de la ele.

Eu am plăcerea de a da nume lucrurilor mele şi poate veţi considera că este un obicei copilăresc, însă eu consider că nu totul în viaţă trebuie luat în serios.

Marcela este o brăţară ce măsoară numărul de paşi pe care îi fac zilnic, distanţa parcursă pe jos, numărul de calorii consumate (aici nu cred că este foarte exacta), ritmul pulsului, numărul de trepte urcate, numărul de ore dormite (dacă o porţi şi noaptea) şi mai are şi alte funcţii. Braţara o conectezi la aplicaţia Fitbit pe care trebuie să o instalezi pe telefon, iar acolo poţi vedea toate aceste informaţii. În plus, te poţi conecta cu alte persoane care au Fitbit din toată lumea, să intri în tot felul de competiţii care te ajută să câştigi trofee şi badge-uri. Scopul acestor competiţii este să te motiveze să faci cât mai multă mişcare zilnic, iar pe mine chiar mă motivează.

Brăţara poate fi comandată de AICI. Eu am modelul Fitbit Charge HR.

fitbit

# Fac ceva pentru mine

Când fac sport (sau orice alt fel de mişcare) şi când mănânc sănătos, simt că fac ceva pentru mine. De obicei suntem foarte preocupaţi să ne achităm de toate îndatoririle noastre cotidiene, încât de cele mai multe ori ne lăsăm pe noi pe ultimul loc. Acest lucru în timp poate duce la acumularea de frustrări de care iniţial să nu ştim de unde vin şi care ne pot degrada calitatea vieţii. Faptul că fac sport şi că am grijă de organismul meu mă fac să simt că mă pun pe primul loc şi că mă bucur cu adevărat de viaţă, nu că doar trăiesc pentru a munci şi pentru a plăti facturi.

FullSizeRender_1(1)

# Încurajările celor din jur

Vă sfătuiam la începutul articolului să nu mai aruncaţi cu sfaturi în stânga şi în dreapta. Acum vreau să le mulţumesc acelor persoane care în ultimul an mi-au oferit încurajări şi felicitări sincere, fie că mă cunoşteau, fie că doar mă urmăreau doar online. Să ştiţi că o vorbă frumoasă, poate venită într-un moment de delăsare sau stagnare, poate reprezenta un boost de voinţă. Sunt foarte multe momente în care eu nu mai văd rezultate sau schimbări, iar faptul că o persoană străină vine şi îmi spune “Bravo Ioana, să o ţii tot aşa!” îmi reaminteşte că sunt pe drumul cel bun şi mă motivează să continui.

IMG_3330

# Ashley Graham

Ashley Graham este model plus size şi am descoperit-o când cineva mi-a trimis să urmaresc discursul ei de la TEDx. M-am îndrăgostit instant de ea şi de atunci îi urmăresc activitatea pe Instagram şi mă las inspirată de atitudinea ei şi de proiectele în care se implică. Mi se pare o femeie superbă şi un model cu adevărat de urmat. O admir pentru că munceşte pentru corpul ei şi nu este genul de model plus size care consideră că pentru asta este nevoie doar să fii supraponderal. Îmi plac mult filmuleţele pe care le postează de la antrenamentele ei şi pe care bineînţeles că le fac şi eu.

Când alerg pe bandă sau când fac exerciţii la aparatul Ab Generator şi simt că pur şi simplu nu mai pot, recunosc că mă gandesc la Ashley Graham şi îmi spun că ea sigur trage mai tare decât mine şi că de aceea are un corp aşa frumos. Şi uite aşa mai reuşesc să mai alerg 10-15 minute sau să mai fac câteva abdomene.

ashley-graham-oscars

# Echipamentele de sport

Când am început antrenamentele cu Iulian aveam doar o singură pereche de colanţi pentru sport, un maiou din bumbac, un tricou şi o pereche de pantofi sport.

IMG_0585

Acum am vreo 4 perechi de încălţări şi nenumărate bustiere, maiouri, tricouri şi colanţi – toate cât mai colorate şi mai vesele. Mă distrează să le asortez şi să îmi fac selfie-uri haioase de la antrenament pe care le postez pe contul meu de Instagram (urmăriţi #MyBodyJourney dacă vreţi să le vedeţi). Aceste selfie-uri nu le fac ca să mă laud că mă duc la sala, ci mă ajută să îmi observ progresul în timp. Îmi plac foarte mult hainele pentru sport de la H&M, singurul minus al brandului fiind că au măsuri doar până la L. Acum mărimea L îmi vine foarte bine, dar înainte eram foarte revoltată că nu aduc şi măsuri mai mari. La urma urmei, persoanele care se apucă de sport nu sunt tocmai mici. Îmi mai plac foarte mult şi magazinele Decimas şi Decathlon care au măsuri mari şi echipamente colorate din materiale foarte bune. Dar recunosc că atunci când plec din ţară îmi cumpar tot timpul haine pentru sport pentru că nu am problema măsurilor. Ah, şi cele mai bune bustiere pentru persoanele cu pieptul mare le-am găsit la Marks & Spencer şi la Admiral (un brand descoperit în Grecia).

Îmi place să îmi cumpăr echipamente noi pe care abia aştept să le port la antrenamente.

Ioana-dumitrache-slabit

# Urmăresc pe Instagram poveşti din toată lumea ale altor persoane

Eu pe Instagram îmi urmăresc prietenii şi oamenii pe care îi admir, mulţi make-up artişti, modele şi fotografi din toată lumea, modele plus size şi oameni care fac sport, au slăbit mult sau sunt în proces de slăbire. Mă ajută să înţeleg toate etapele acestui proces, să iau momentele de frustrare ca fiind ceva normal, să mă inspire pentru diferite reţete de mâncare sănătoasă şi să mă motiveze în momentele în care simt că m-am săturat.

Concluzia?

Motivaţia mă mai părăseşte şi pe mine. Mai ales că scopul meu nu este să slăbesc mult şi repede şi să mă pot lăuda cu un număr de kilograme pierdute. Abordarea mea este următoarea (şi recunosc, că Iulian a fost cel care m-a ajutat să înteleg acest lucru): fac acest lucru pentru sănătatea mea, nu este un proces rapid şi plăcut, şi tocmai din acest motiv nu trebuie să mă concentrez doar pe destinaţia finală. Mult mai important decât rezultatul final este să înlocuiesc anumite obiceiuri greşite cu unele sănătoase, să înţeleg ce greşeli am făcut în trecut şi să nu le mai repet, să mă bucur de fiecare etapă a acestei călătorii atât de momentele plăcute, cât şi de cele mai puţin plăcute. Şi contează mult să nu fii singur. Eu  îl am pe Iulian care mă ghidează, mă susţine, mă ceartă şi mă pedepseşte când e cazul, dar vă am şi pe voi care chiar dacă nu vă daţi seama, de cele mai multe ori mă ajutaţi să nu derapez.

ioana-dumitrache-iulian-dinu

Comments

comments