După ani și ani în care o țară întreagă a fost cu ochii pe mine și pe greutatea mea am rămas cu niște „sechele” care în momentul de față sunt doar parțial justificate. Zic parțial pentru că nu toți oamenii cu care mă întâlnesc mă cântăresc din priviri, deși mulți o fac conștient sau inconștient, dar întotdeauna cu judecată în privire. 

Iar chestia asta vine din două direcții: prima fiind realitatea că oamenii grași mereu au fost judecați și blamați, iar a doua că eu mi-am atrasă curiozitatea oamenilor în privința greutății mele prin expunerea public a călătoriei mele spre o viață mai bună  și spre eliberarea de kilogramele în plus (vezi secțiunea My Body Journey de pe blog).

Însă unii au rămas acolo. Sau poate este doar în imaginația mea de om care are o traumă pe această temă și pur și simplu nu reușesc eu să trec peste ea.

Cert este că mă simt judecată într-o chestiune personală cu care cu greu și cu mult efort am reușit să fac pace. Vă spuneam în articolul „De ce nu răspund la întrebarea câte kilograme am?” că pe lângă faptul că este un subiect personal, este vorba despre o rană nevindecată complet pe care fiecare om intrusiv, indiferent de intențiile pe care le are, îți apasă. Și te doare la fel de tare de fiecare dată. Ăsta e adevărul: doare ca naiba și uite de-asta nu se vindecă niciodată complet. 

Mult timp mi-a fost foarte greu să spun de la ce greutate am pornit în 2015 când am intrat în procesul meu de schimbare a stilului de viață. Mi-era greu să mă vulnerabilizez și am reușit să fac asta treptat. Prin exercițiu am început să devin din ce în ce mai bună la a îmi asuma cine sunt și ce pot atrage (adică ce răutăți pot atrage) în urma vulnerabilizării mele. Televiziunile mă întrebau mereu de la câte kilograme am plecat, deși eu voiam doar să spun că am slăbit 40 de kilograme, oamenii mă întrebau tot timpul în online sau în offline amintindu-mi constant cât de neadecvată am putut fi la un moment dat. Pentru că așa m-a făcut societatea să mă simt: neadecvată. 

Am pornit de la 120 de kilograme în iunie 2015, dar e posibil să fi avut ceva mai mult în trecut, dar nu mă cântăream. Acum mi-e ușor să spun asta pentru că pot conține nu doar persoana care eram, ci și toate reacțiile bune și rele pe care le poate stârni. În plus, îmi place să fiu un om asumat și am lucrat mult dă devin din ce în ce mai asumată până când am atins acest nivel.

Cel mai mult am reușit să scad până la 78kg, dar nu am reușit să stau mult timp acolo. Corpul meu a stat cei mai mulți ani la 80-82kg (pentru că e normal să fluctuezi 2-3kg, mai ales când ai probleme cu greutatea). Acolo m-am menținut până m-a lovit și pe mine pandemia, apoi accidentul la picior care m-a ținut luni de zile pe bară, și care m-a făcut să urc până pe la 86-87kg. Schimbarea nu era așa mare, dar nu-mi plăcea tendința asta ascendentă. În octombrie-noiembrie 2021 deja mă duceam spre 90 de kilograme și am luat măsuri și am scăzut iar sub 85-86kg, dar cu eforturi mari. Apoi am intrat într-un vârtej din care n-am reușit să ies și în care am prioritizat alte lucruri: businessul meu cu haine plus size căpăta amploare și lucram 12-14 ore pe zi, nu mai dormeam noaptea și sufeream de insomnii, nu mai aveam energie și chef de sport, mâncarea era sursa mea de alinare și de boost de energie – așa că m-am întors la niște obiceiuri nesănătoase și am cumpărat o casă singură și m-am ocupat de amenajarea ei fără să mă fi așteptat la tot ce implică (timp, energie, bani, nervi). Cert este că vara trecută (2022) cu ajutorul medicului Andra Balcangiu-Stroescu reușisem să mă întorc la 86kg, iar vara asta…

…pe 21 august 2023 Iulian m-a cântărit, iar cântarul a arătat 99,9 kg. Dacă ar fi arătat 100 aș fi murit acolo pe loc, dar suta aia de grame m-a făcut să simt un pic de speranță. Să știți că nu m-a cântărit doar pe mine, ci era zi de cântar pentru toate fetele de la antrenamentele de grup unde eu nu beneficiez de niciun tratament special chiar dacă mă antrenez cu Iulian de opt ani. 

Ce este diferit acum la această greutate față de când am avut în trecut 100kg (prin 2016)? În primul rând sunt mult mai pufoasă (cred că de la retenția de apă și de la nivelul crescut de cortizol), sunt mult mai conectată la corpul meu și simt greutatea lui atunci când vreau să fac anumite activități sau anumite exerciții la sport. 

Dar partea bună este că mă pot privi în oglindă acum (dezbrăcată și îmbrăcată). Înainte nu mă priveam aproape deloc de la gât în jos. Acum îmi arăt iubirea prin ritualuri de îngrijire (aplicarea unei creme fine de corp cu mângăieri blânde), prin scurte sesiuni de dans în fața oglinzii sau chiar în showroom în mijlocul zilei, prin împodobirea lui cu bijuterii, cu haine frumoase și prin îngrijirea părului.

Acum mă privesc cu adevărat și mă văd frumoasă din cap până în picioare chiar și la 100 de kilograme. 

Nu-mi mai este rușine să spun câte kilograme am pentru că acum știu că nu mă cară nimeni în spate ca să îmi fie rușine că sunt povara cuiva. Și la 80 de kilograme, și la 100, și la 120 sunt tot Ioana Dumitrache:

 • primul beauty blogger din România plătit pentru a scrie un articol pe blog despre un produs de beauty.
 • Un am care și-a urmat toate pasiunile și le-a transformat în joburi și surse de venit construindu-și o viață în care să facă ceea ce îi place mai mult.
 • Un make-up artist care în 2013 a intrat în echipa de make-up L’Oreal Paris România
 • Un blogger care și-a dorit să scrie la revista THE ONE și unde chiar a ajuns să scrie în 2013 și 2014
 • Singurul beauty blogger premiat la Gala Digital  Divas din 2013 – prima ediție a acelei gale pentru că la secțiunea Beauty cel puțin au fost premiate doar jurnaliste cu 10-15 ani experiență. Eu eram un blogger cu 2 ani jumătate experiență pe atunci. 
 • Câștigătoarea primei ediții a Școlii de Beauty Vlogging (blogging pe atunci) by L’Oreal Paris în 2012.
 • Un trainer care susține cursuri de automachiaj din 2019 în București și în alte orașe mari.
 • Un om care și-a expus călătoria și lupta cu kilogramele în plus public și a inspirat mii de oameni să își schimbe stilul de viață.
 • Influencerul care din 2017 strânge oameni la sala lui Iulian Dinu pentru a participa la antrenamentele de grup. Ce dovadă mai mare de influență decât faptul că am inspirat și motivat oamenii să iasă din case, să vină la sală și să facă mișcare constant?
 • O iubitoare de drumeții pe munte care anual invită și strânge zeci de femei din comunitatea ei cu care merge într-o drumeție în natură.
 • Omul care și-a îndeplinit una dintre cele mai mari dorințe: acela de a crea un brand de haine inclusive cu haine frumoase, pe placul ei, cu materiale de bună calitate, cu croieli care să avantajeze femeile cu forme, cu imprimeuri și culori. 
 • Ioana care din 2016 și-a dorit să urce pe o scenă TED, iar anul trecut și-a îndeplinit visul. 

Și astea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-am realizat, iar Ioana cea de azi, Ioana care are 100 de kilograme le conține pe toate Ioanele de mai sus care au realizat acele lucruri care mi-au adus și îmi aduc în continuare fericire. 

PS: în poza de mai sus sunt eu la 100 kilograme.

De aproape 3 săptămâni mi-am întors focusul pe mine și pe sănătatea mea, așa că m-am întors la sală în programul lui Iulian Dinu, am monitorizat și controlat alimentația, și m-am străduit să prioritizez odihna, chiar dacă în continuare am insomnii.

Ieri, 07.09.2023 cântăream 97,2 kg. Adică am reușit să mă eliberez în două săptămâni și jumătate de 2,7 kg. Știu că nu este o greutate cu care să te mândrești, dar progresul te motivează să mergi mai departe. Prin urmare, mă voi concentra pe progres și pe beneficii de aici încolo, fix așa cum m-a învățat Iulian în sesiunile noastre de coaching. 

Și dacă tot l-am adus pe Iulian Dinu în discuție, am trei invitații pentru voi:

 1. Mâine, 09.09.2023 de la ora 13:00 la showroom-ul IDu Fashion (Str. Loc. Colonel Constantin Marinescu 17D, București) are loc un workshop GRATUIT susținut de Iulian despre cum facem primii pași spre un stil de viață sănătos și cum integram mișcarea și schimbările alimentare în contextul unei vieți pline și agitate. Mai sunt câteva locuri doar și pentru a vă înscrie vă rog să dați mail la office@ioanadumitrache.ro
 2. Veniți să faceți antrenamente de grup alături de mine, Iulian și gașca noastră de doamne faine dimineața sau seara. Vom avea 3 antrenamente de grup pe săptămână (dimineața de la 7:30 la 8:30 luni, marți și joi, seara de la 19:30 la 20:30 luni, miercuri și joi) + abonament la sală inclus pentru a veni când vreți la cardio sau lucru pe aparate, broșură de exerciții de kineto și broșura de nutriție + monitorizare lunară. Costul este de 800lei /lună sau 600 lei/lună dacă intrați în programul de 3 luni (cu plata lunar). Înscrierile se fac prin mail la office@iuliandinu.ro, iar antrenamentele au loc la Fitness Academy Rahova (în spate la Liberty Mall).
 3. Hai cu noi într-un camp de reset al mindsetului într-un loc magic! În weekendul 22-23 septembrie plecăm în gașcă undeva lângă Buzău. Nu este genul de tabără unde se face militărie, ci din contră ne distrăm, ne relaxăm, facem sport în natură, socializăm, facem workshopuri de resetare a mindsetului, de nutriție, de sport și venim acasă pregătiți să începem cea mai bună perioadă a vieții noastre.    Câteva zile cu Iulian Dinu înseamnă aur curat pentru persoanele care au probleme cu greutatea, cu stima de sine și cu organizarea vieții. 

Detaliile complete le găsiți aici, mai avem câteva locuri așa că mai putem lua câteva persoane cu noi. Iar dacă spuneți că ați aflat de camp de pe blogul meu veți beneficia de prețul special pânâ pe 15 septembrie. 

Comentariile la 14 despre “Câteva mărturisiri sincere, grele și unele poate un pic arogante

 1. Andreea none spune:

  Oricate kg ar fi, fie cu plus, fie cu minus, tu tot minunata esti si vei ramane! Un maaare BRAVO pentru toate realizarile!

  1. Mulțumesc, Andreea! ❤️🤗

 2. Oana I spune:

  Nu cred ca un om e definit de numarul de kilograme dar din pacate traim intr-o societate extrem de superficiala.
  Tu, draga mea, aduci si emani atata bucurie ca nu ai cum sa fii altfel decat frumoasa ❤️

  1. Fix așa te văd și eu pe tine ❤️🤗

 3. anamaria spune:

  multumesc ca ai curaj sa vorbesti desprea asta.chiar aduce alinare sufletului ingreunat de kilogramele in plus, de hainele ramase mici si amintirile dintr-o alta epoca cand eram mai bine din punct de vedere al sanatati si greutatii

  1. Cu drag trimit către tine cele mai blânde gânduri ❤️🤗

 4. Oana Palaneț spune:

  Ce frumos, Ioana! ❤️ Ești superbă! Feminină, emani bunătate și ne inspiri! ❤️

  1. Mulțumesc, draga Oana! Și mulțumesc ca ești aici după atâta timp și ești și o #IDuBabe ❤️🤗

 5. Daniela spune:

  Buna Ioana! Multumesc ca ai impartasit asta cu noi, pentru mine chiar e important. Si eu sunt o femeie care de cativa ani am ceva mai multe kilograme in plus.. de mult timp am avut ceva kilograme in plus, doar ca in ultimii ani s-a accentuat problema.
  Si si eu am trairi similare, si si eu de-abia ma vad in oglinda pe mine cu toate kilogramele mele si mi-e greu sa ma accept asa, ce sa mai zic despre a ma iubi asa.
  Si imi doresc sa slabesc in mare din cauza felului in care arat din pacate, si nu din cauza cum imi afectecteaza asta sanatatea sau starea de bine.
  Voiam sa iti multumesc aici pentru curajul tau, pentru faptul ca ai fost vulnerabila cu noi, si asta chiar ajuta. Nu ne cunoastem personal. dar imi place mult de tine, ce vad eu cel putin. Si vreau sa stii asta, ca multa energie si ganduri bune vin spre tine, si de la oameni pe care nu ii cunosti. Te imbratisez!

  1. Draga Daniela, nici nu ai idee cât de multa bucurie îmi aduci în suflet. Și sa știi ca da, de foarte multe ori am simțit atâta energie buna de la oameni cu care încă nu m-am cunoscut. Sunt atât de recunoscătoare și iti mulțumesc mult ca ești aici și ca mi-ai scris! ❤️🤗

 6. Stef spune:

  Mulțumesc pentru inspirație, draga Ioana. Nu doar in ale slăbitului ci și a sportului a business- ului, a independenței, a încrederii, a frumuseții, a voinței și motivației. Ești cu adevarat minunata. Mult succes in continuare

  1. Simona spune:

   Un articol foarte fain scris. Apreciez deschiderea,sinceritatea in ceea ce priveste acest subiect.imi place tot ce faci,esti inspiratie!iti doresc sa realizezi tot ce iti propui in viata!

   1. Mulțumesc tare mult! Sper ca amândouă sa realizam tot ce ne propunem și tot ce ne dorim ❤️🤗

  2. ❤️ ❤️ Mulțumesc, așa tare mă bucur când văd ca ceea ce fac chiar ajunge acolo unde trebuie și ca nu fac totul degeaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *